marți, 8 martie 2011

Despre Maica Domnului (partea II)


de Pr Ioan CIUNGU




       2 - Cine, la adresa cui, şi în ce context biblic, a folosit pentru prima dată expresia Maica Domnului ?
       
        Elisabeta, mama viitorului prooroc Ioan Botezătorul, fiind la bătrâneţe însărcinată, primeşte vizita Fecioarei Maria. Era o vizită neobişnuit de fericită.
Cu puţin timp înainte Fecioara Maria primise de la Dumnezeu Buna Vestire, prin intermediul îngerului Gavriil. Redau în cele ce urmează parte din contextul biblic, conform Evangheliei după Sfântul Luca:

         „ Şi în acele zile, sculându-se Maria, s-a dus în grabă în ţinutul muntos, într-o cetate a seminţiei lui Iuda. Şi a intrat în casa lui Zaharia şi a salutat pe Elisabeta. 
Iar când a auzit Elisabeta salutarea Mariei, pruncul a săltat în pântecele ei şi Elisabeta s-a umplut de Duh Sfânt, Şi cu glas mare a strigat şi a zis: Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău. Şi de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu? Că iată, cum veni la urechile mele glasul salutării tale, pruncul a săltat de bucurie în pântecele meu. Şi fericită este aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de la Domnul. Şi a zis Maria: Măreşte sufletul meu pe Domnul. Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile. Că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic şi sfânt este numele Lui. Şi mila Lui în neam şi în neam spre cei ce se tem de El…[1]

 3. - Cine a primit-o pentru prima dată ca Mamă Spirituală pe Maica Domnului, pe ce bază şi în ce context?
       
         Evanghelistul Ioan, pe baza cuvintelor lui Iisus, în timpul agoniei pe cruce. Redau în cele ce urmează contextul biblic, conform Evangheliei după Ioan :

        „ Şi stăteau, lângă crucea lui Iisus, mama Lui şi sora mamei Lui, Maria lui Cleopa, şi Maria Magdalena. Deci Iisus, văzând pe mama Sa şi pe ucenicul pe care Îl iubea stând alături, a zis mamei Sale: `Femeie, iată fiul tău !`  Apoi a zis ucenicului:  `Iată mama ta !` Şi din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine. ` ” [2]


[1] Noul Testament, Evanghelia după Luca, cap. 1, 39-56.

[2] Noul Testament, Evanghelia după Ioan, cap. 19, v. 25-27.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Iarăși și iarăși, despre cele PATRU TIPURI DE IUBIRE (ST. VALENTINE`S DAY, 14 FEBRUARIE), așa cum le-a prezentat preotul ortodox american de origine greacă LUKE A. VERONIS, care a clarificat frumos sensurile cuvântului LOVE (IUBIRE, DRAGOSTE), recurgând la cuvintele folosite în limba greacă. El a spus că în limba engleză cuvântul iubire sau dragoste (love) poate fi înțeles greșit, căci se folosește același singur cuvânt și când spunem că Îl iubim pe Dumnezeu, și când spunem că iubim soțul (soția), și când spunem că o iubim pe mama, și când spunem că iubim un prieten (o prietenă), și când spunem că ne iubim câinele, și chiar spunem că iubim o friptură bună („we even love a good steak”). În schimb, în limba greacă există cuvinte separate pentru fiecare tip de iubire. ... A) Patru tipuri de iubire: 1. Iubirea „storge”, adică iubirea familială, de părinți, frați, surori și rudenii; 2. Iubirea “filia”, adică iubirea la nivel de prietenie, persoane cu care împărtășim bucuriile și provocările vieții; 3. Iubirea „eros”, adică iubirea pasionată, romantică, erotică, pentru partener, perechea de suflet, soț, soție, cu care împărtășim bucuriile și provocările vieții în modul cel mai intim, născând copii, roada iubirii intime; 4. Iubirea „agape”, cea mai mare dintre toate iubirile, care merge dincolo de emoții și este controlată de voința noastră. O iubire cu un efort conștient, indiferent cum răspunde cealaltă persoană. Iubirea agape ne cheamă să-i tratăm pe ceilalți cu amabilitate, bunătate, caritate. “S-ar putea să nu ne placă de cineva, dar Dumnezeu ne cheamă să-i iubim, inclusiv pe dușmanii noștri. Cum se poate să iubești un dușman când emoțiile noastre sunt total împotrivă ? Păi, aceasta este esența unei astfel de iubiri agape.” Veronis citează din C. S. Lewis care explică cum să procedăm: “Nu pierde timpul bătându-ți capul cu privire la faptul dacă îl iubești pe aproapele tău ; acționează ca și când l-ai iubi. De îndată ce facem aceasta găsim unul din marile secrete. În momentul în care te comporți ca și când ai iubi pe cineva, vei ajunge imediat să-l (s-o) iubești.” ... SĂ SPUNEM O RUGĂCIUNE PENTRU PREOTUL LUKE A. VERONIS, căci am observat că a plecat în lumea de dincolo, în 2023, CA DUMNEZEU SĂ ÎI FACĂ PARTE DE IUBIREA SA VEȘNICĂ! ... B) Puțină istorie despre Sfinții cu numele de Valentin: Trei martiri creștini, omorâți înainte de anul 270, cu numele de Valentin sunt înscriși în Martirologiul Roman, însă ei nu au legătură cu Valentin, patronul îndrăgostiților din 14 februarie, în legătură cu care apar legende romantice și căsătorii secrete în perioada Evului Mediu (prima dată la poetul englez Geoffrey Chaucer, în 1382). Interesant este că în Biserica Romano-Catolică sărbătoarea Sfântului Valentin pe 14 februarie este pur opțională, iar în Biserica Ortodoxă doi martiri cu numele de Valentin sunt comemorați în 6 iulie (19 iulie stil vechi) și în 30 iulie (12 august stil vechi).

Pr. prof. Ion Ciungu   “De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răs...