miercuri, 2 februarie 2022

LA 40 DE ZILE DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, AZI 2 FEBRUARIE, AVEM SĂRBĂTOAREA ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. OARE ȘTIM CINE L-A ÎNTÂMPINAT PE PRUNCUL IISUS ÎN TEMPLUL DIN IERUSALIM? OARE NE GÂNDIM UNDE AM PUTEA SĂ-L ÎNTÂMPINĂM ȘI NOI CUMVA AZI ȘI ÎN FIECARE ZI? (Haideți să intrăm și noi în atmosfera acestei Zile de Sărbătoare Împărătească, dedicată Împăratului Cerurilor Care S-a Făcut Om pentru mântuirea oamenilor!)

Pr. prof. Ion Ciungu


“În mâini ţine Simeon, bătrânul, îmbrăţişat pe al Legii Făcător şi Stăpânul tuturor.” (Cântare din slujba de dimineață a sărbătorii Întâmpinarea Domnului) https://www.youtube.com/watch?v=Vki3QrGh818

AZI, 2 FEBRUARIE, ESTE SĂRBĂTOARE: ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI. ACEASTĂ SĂRBĂTOARE VINE LA 40 DE ZILE DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI. PRUNCUL IISUS, LA VÂRSTA DE 40 DE ZILE, ESTE PREZENTAT TATĂLUI CERESC, ÎN TEMPLUL DIN IERUSALIM, DE CĂTRE SFÂNTA FECIOARĂ MARIA ȘI DREPTUL IOSIF. ACOLO PRUNCUL ESTE ÎNTÂMPINAT DE UN OM DREPT ȘI SFÂNT CU NUMELE DE SIMEON. (Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 2 februarie, la sărbătoarea Întâmpinarea Domnului!)

...........................................................................................................................

Aici am terminat de anunțat sărbătoarea Întâmpinarea Domnului.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

VAMEȘUL ZAHEU ERA BOGAT. DAR BOGĂȚIA, STRÂNSĂ UNEORI PE NEDREPT, NU-I I-A ADUS MULȚUMIRE ÎN SUFLET. AVEA NEVOIE DE ÎNDREPTAREA, DE IERTAREA ȘI DE MÂNTUIREA PE CARE NUMAI IISUS NI LE POATE DA. ZAHEU ERA OM MIC DE STATURĂ. AUZIND CĂ IISUS, ÎNSOȚIT DE MULȚI OAMENI, VA TRECE PRIN ORAȘUL IERIHON, ZAHEU A ALERGAT ÎNAINTE PE ACEL DRUM ȘI S-A URCAT ÎNTR-UN SICOMOR, CA SĂ-L POATĂ VEDEA. CUNOAȘTEM RECOMPENSA ACESTUI EFORT AL LUI ZAHEU? DAR NOI, ASTĂZI, FACEM VREUN EFORT PENTRU A-L VEDEA PE IISUS? (Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 32-a după Rusalii, despre vameșul Zaheu! De asemenea, să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie cu ocazia sărbătorii SFINȚII TREI IERARHI: VASILE CEL MARE, GRIGORIE TEOLOGUL ȘI IOAN GURĂ DE AUR, sărbătoare care în fiecare an este pe data de 30 ianuarie. Acești Sfinți au trăit în secolul al IV-lea după Domnul nostru Iisus Hristos. Unul dintre ei, Sf. Ioan Gură de Aur, a murit în secolul următor, la anul 407 d.Hr. Cu această ocazie, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire, pe toate persoanele care poartă numele acestor Sfinți Ierarhi!)


CERȘETORUL ORB BARTIMEU, DIN ORAȘUL IERIHON, PRIN RUGĂCIUNEA LUI INSISTENTĂ CĂTRE IISUS, NE ÎNVAȚĂ SĂ CEREM INSISTENT MILA VINDECĂTOARE PE CARE NUMAI IISUS, MEDICUL SUPREM, NE-O POATE DA. BARTIMEU N-A CERUT DE LA IISUS BANI, NICI ALTE AVANTAJE MATERIALE, CĂCI ȘTIA CĂ IISUS POATE DA MULT MAI MULT DECÂT DAU OAMENII OBIȘNUIȚI. (Haideți să ne amintim azi, în Duminica a 31-a după Rusalii, cum orbul Bartimeu a primit vindecare de la Iisus, prin rugăciunea insistentă și prin credința care absoarbe puterea divină vindecătoare! Să ne amintim și frumoasa poezie “Bartimeu”, de Costache Ioanid!)

 

DIN ZECE LEPROȘI VINDECAȚI DE IISUS ÎN ACELAȘI TIMP, NUMAI UNUL SINGUR S-A ÎNTORS SĂ-I MULȚUMEASCĂ LUI DUMNEZEU. ACEL UNUL SINGUR, OARE ERA EVREU? NU. CEILALȚI NOUĂ ERAU EVREI. FOARTE NERECUNOSCĂTORI SUNT EVREII! SĂ NU LE URMĂM EXEMPLUL! SĂ LUĂM EXEMPLUL SAMARINEANULUI CARE ÎI MULȚUMEȘTE LUI DUMNEZEU PENTRU VINDECARE! (Haideți să ne amintim textul evanghelic despre Minunea Vindecării Celor Zece Leproși, care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 29-a după Rusalii! Și textul evanghelic despre Tânărul Bogat, care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 30-a după Rusalii. Am observat în calendar că, de obicei, în fiecare an, din septembrie numerotarea Duminicilor de după Rusalii nu mai respectă ordinea aritmetică, ci pare a fi o numerotare foarte capricioasă. Observăm că în 6 februarie va fi Duminica a 17-a după Rusalii, apoi în 13 februarie este Duminica a 33-a după Rusalii. Este prea complicat să explicăm de ce. Pe noi ne interesează textele evanghelice și ne concentrăm pe ele.)

 

DUPĂ BOTEZUL PRIMIT DE LA IOAN, IISUS A FOST DUS DE DUHUL SFÂNT ÎN PUSTIE CA SĂ FIE ISPITIT DE DIAVOLUL. ACOLO, IISUS A POSTIT 40 DE ZILE ȘI 40 DE NOPȚI, APOI A FOST ISPITIT DE DIAVOLUL, ÎNSĂ DIAVOLUL N-A REUȘIT SĂ-L ATRAGĂ ȘI SĂ-L PRINDĂ PE IISUS ÎN CELE TREI CAPCANE. ASTFEL, IISUS A SCOS NATURA UMANĂ DE SUB PUTEREA DIAVOLULUI, UNDE O COBORÂSE ADAM. PRIN URMARE, ORICE OM CARE ESTE ÎN LEGĂTURĂ CU IISUS POATE IEȘI DE SUB PUTEREA DIAVOLULUI. ... DUPĂ VICTORIA ASUPRA DIAVOLULUI, IISUS S-A STABILIT ÎN ORAȘUL CAPERNAUM, DIN REGIUNEA GALILEIA. ACOLO A ÎNCEPUT SĂ-I LUMINEZE PE OAMENI, SĂ-I SCOATĂ DE SUB PUTEREA ÎNTUNECATĂ A PĂCATELOR INSPIRATE DE DIAVOLUL. IISUS ÎI CHEAMĂ PE OAMENI LA POCĂINȚĂ, ADICĂ LA UN STIL NOU DE VIAȚĂ, INSPIRATĂ DE DUHUL SFÂNT, ÎNTOARSĂ SPRE ÎMPĂRĂȚIA LUI DUMNEZEU. (Haideți, în această Duminică de după sărbătoarea Botezului Domnului, să Îi mulțumim Mântuitorului lumii, Domnului nostru Iisus Hristos, pentru că ne ajută să nu cădem în capcanele Diavolului, iar dacă cumva am căzut, El ne ajută să ieșim din întuneric, prin pocăință, punându-ne în față perspectiva Împărăției lui Dumnezeu!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...