sâmbătă, 1 februarie 2020

JOCUL VIEȚII, poezie, (dedicată lui Gherontie – preafericitul), scrisă de preotul Iosif, de la care am primit-o azi, 1 februarie, 2020, postată pe blog, fără știrea lui.


Din această poezie am înțeles că numai oamenii cu suflet pot descifra adevăratul sens al vieții, prin rugăciune către Dumnezeu.







timpul curge

irepresibil ca o apă albă

gardian neînduplecat și cinic al memoriei

iar omul trece pustiit ca nemaivisarea

cu fiecare trecere dar

dispare (măcar) o iluzie

și floarea trece

ca o inimă stingherită (în inima florii însă din orice infern se face rai) iar omul plânge

cu fiecare plâns

se naște (măcar) o liniște tristă

iubirea se frânge (în iubire durerea de a crede este suverană) ca prescura curată

și virtutea încarcerată

iar omul tace

cu fiecare tăcere dispare și se naște

(măcar) o întrebare condamnată

și lacrima trece

curge și plânge

se stinge

obsedantă și înrobitoare ca o sentință

iar omul cântă

cu fiecare cântec

se naște (măcar) un dor

azi nu se mai pierd

poate pentru că nici nu mai sunt

nici nopți cu flori

nici lacrime

nici virtuți necondamnate

nici prescure

nici iluzii

nici credințe curate

nici cântec de dor

nici dor de cântec

câteodată doar

cânt ca de îngere trist

se mai aude în litania milei

pentru cei ce încă sunt

și umbră și foșnet de suflet

împachetând – despachetând

din sentimente și semne indescifrabile păcatului viața

în metanie

epifania rugăciunii

plânse cu mireasma raiului în lacrime

........................................................................................................

Aici se încheie poezia respectivă.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole cu poezii – rugăciuni:




























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...