vineri, 14 octombrie 2016

DE CE BĂRBAȚII VIOLEAZĂ SI ABUZEAZĂ FEMEILE? RĂSPUNSUL CREȘTINĂTĂȚII ÎNTR-UN SINGUR CUVÂNT

          Iisus îi conștientizează pe bărbați: “Cel fără păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei.” (Ioan 8, 7)


Why Do Men Rape and Abuse Women? Christianity's One-Word Answer[1]
by Mark Woods, Christian Today, 12 October 2016,

traducere de Ciungu Ion




          Violența împotriva femeilor este din cauza păcatului, a zis Elaine Storkey

          De ce bărbații comit astfel de crime teribile împotriva femeilor?

          Într-o prezentare onestă și fără compromis la emisiunea în direct the Books for Life, în Cheltenham ieri, [doamna] teolog Elaine Storkey a prezentat în linii generale situația grea a femeilor care au suferit violență și discriminare în multe și diferite sfere. Ea a vorbit despre viol folosit ca armă de război, despre căsătoria copiilor, despre violența domestică, despre avortul selectiv, și  - expresiv dar înfricoșător - despre mutilarea genitală feminină sau FGM.


          O întrebare care a tot revenit în discursul ei a fost, “De ce?” Ea a examinat diferite sugestii propuse pentru a explica violența asupra femeilor din toată lumea - este o expresie a sărăciei, este programată în genele noastre prin dorința masculină de reproducere, psihologia masculină este în mod fundamental dominantă și agresivă - și le-a exclus pe toate.

          “Cred că de vină sunt ființele umane, nu genele noastre” a zis ea. “A venit vremea, deși cam târziu, ca în calitate de ființe umane să ne asumăm responsabilitatea pentru acțiunile noastre. Noi facem aceasta și noi suntem obligați să purtăm responsabilitatea.”


          Ea a zis: “Există un cuvânt simplu care exprimă cum sunt înțelese ființele umane din punct de vedere creștin: păcatul. Păcatul este acela care dă formă programelor de expoatare, denaturează relațiile și își țese drum în structurile de putere. Păcatul își va lăsa impactul asupra tuturor acestor lucruri. El se arată mai ales în oprimarea la nivel mondial a celor vulnerabili – săracii, persoanele cu dizabilități și copiii.”


          Storkey a continuat: „O teologie corectă despre păcat își va da seama cum acesta își țese drum în structurile și mințile noastre prin modele de comportament și prin legi. Păcatul este distructiv, el demolează ceea ce Dumnezeu a construit ca fiind bun. El transformă adevărul în minciuni și în jumătăți de minciuni, încât noi credem propria noastră propagandă. Păcatul cauzează dependență, el intră în corpurile noastre ca orice alt fel de drog. Se reproduce de la sine, își produce propria energie. Este structural, penetrează în sectorul bancar, în poliție și în politică.”


          Ea a zis: „O înțelegere corectă despre păcat ne dă un punct de plecare pentru a înțelege violența împotriva femeilor.”

          Totuși, ea a adăugat că înțelegerea violenței împotriva femeilor ca rezultat al păcatului “deschide pe deplin posibilitatea răscumpărării. Putem face ceva în legătură cu aceasta. Nu este obligatoriu ca păcatul să aibă ultimul cuvânt.”


          Storkey a fost președintă a Tearfund[2] și este autoarea cărții  Scars Across Humanity (SPCK, £9.99), [Cicatrice de la o Parte până la Cealaltă al Omenirii], care explorează violența de gen. Ea și-a început cercetarea când a vizitat Republica Democrată Congo cu Tearfund și a fost confruntată cu amploarea suferinței femeilor de acolo și cu indiferența autorităților față de situația lor nenorocită.


          Printre statisticile șocante pe care ea le-a comunicat la prezentarea pe care a făcut-o ieri a fost și aceea că în Regatul Unit, 140.000 de femei trăiesc cu consecințe din cauza FGM și că e foarte probabil ca 10.000 de fete sub 15 ani să fie supuse circumciziei. În India, avortul selectiv a avut drept consecință faptul că 10 milioane de fete au fost pierdute în 20 de ani, ducând la o populație masculină în număr mare și la o creștere corespunzătoare a traficului cu fete și a violului. Aproximativ 1,4 milioane de femei din Ţara Galilor suferă de violență domestică anual. Cifrele privitoare la căsătoria copiilor sunt tot așa de șocante: la fiecare trei secunde o fată sub 18 ani este căsătorită, de obicei fără consimțământul ei și de obicei cu un bărbat mai în vârstă care s-ar putea să aibă alte câteva mirese. Storkey a zis că sunt riscuri mari în ce privește sănătatea pentru fată, atât în perioada de sarcină pentru că trupul ei nu este sufficient de matur, cât și în ceea ce privește pierderea copilăriei ei. “Există scenarii oribile în care fete mici sunt violate și violate și violate de soții lor,” a zis ea.








[1] Mark Wood, Why Do Men Rape and Abuse Women? Christianity's One-Word Answer,  Christian Today, 12 October 2016, http://www.christiantoday.com/article/why.do.men.rape.and.abuse.women.christianitys.one.word.answer/97774.htm
[2]Tearfund (Fondul pentru lacrimă) este o agenție creștină pentru ajutor și dezvoltare din Regatul Unit care lucrează în peste 50 de țări. Este membră a Comitetului de Urgență pentru Dezastre. Tearfund sprijină comunități sărace, grupuri marginalizate, adulți vulnerabili, copii, biserici, educația, victime HIV, persoane care suferă din cauza conflictelor, nedreptății, foametei, apei și canalizării.” „Sloganul agenției este: Să-L urmăm pe Iisus unde este nevoia mai mare.” Din Tearfund, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Tearfund



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...