duminică, 23 octombrie 2016

CLOPOTE DE JALE PENTRU MORȚII DIN SIRIA

de Pr. Prof. Ion Ciungu


( a. Clopote de jale și neputință; b. Numărul aproximativ al morților în Războiul Civil din Siria; c. Unele explicații despre Războiul Civil din Siria)

                   Ecclesiastul a spus: "Mai bine să te duci într-o casa de jale decât să te duci într-o casă de petrecere; căci acolo îți aduci aminte de sfârșitul
oricărui om, și cine trăieste își pune la inimă lucrul acesta.
                        Mai bună este întristarea decât râsul; căci, prin întristarea feței, inima se face mai bună.
" (Ecclesiastul 7, 2-3)[1]


            Biserica luterană din cartierul Kallio, din Helsinki, Finlanda


          a. Clopote de jale și neputință

          Clopotele multor biserici din lume au răsunat și răsună încă a jale, în perioada 12 – 24 octombrie 2016, pentru miile de oameni omorâți în Războiul Civil din Siria. În 24 octombrie Națiunile Unite își serbează ziua, când își fac cunoscute scopurile și realizările.
“Mai mult de 500 de biserici din lume trag clopetele în fiecare zi în semn de omagiu pentru miile de civili care sunt măcelăriți în Alep.
          Acest oraș sirian este sub asediu brutal de săptămâni de zile, intensificat de bombardarea rusească și siriană a zonelor deținute de rebeli, care a început luna trecută.”
          Inițiativa de a trage copotele a avut-o parohul Bisericii Luterane  din cartierul Kallio din Helsinki (Finlanda), Teemu Laajasalo. El a spus: “Toți vedem evenimentele devastatoare din Aleppo, dar în același timp ne simțim fără puterea de a ajuta, din cauza complexității situației...".
          Catedrala din Uppsala (Suedia) este una din bisericile care s-au alăturat inițiativei de mai sus. "Devenim deznădăjduiți și neajutorați când aflăm despre povestirile cu privire la situația din Aleppo și din alte locuri din Siria - soarta copiilor, spitale în situații imposibile de lucru, civili inocenți care suferă. CÂND NEPUTINȚA ESTE MAI MARE ESTE IMPORTANT SĂ TE ADUNI ÎN RUGĂCIUNE." (din declarația comună a arhiepiscopului din Suedia, Antje Jackelén, și a decanului catedralei din Uppsala, Annica Anderbrant). Așa am aflat din articolul "Churches Around The World Ring Bells For Aleppo As Hundreds Slaughtered In Brutal Siege", publicat de jurnalista Carey Lodge, pe Christian Today, în 21 octombrie 2016.[2]


          b. Numărul aproximativ al morților în Războiul Civil din Siria

          De la Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care nu este asociat cu niciun corp politic, am aflat că „aproximativ 430 de mii au fost omorâți de la începutul revoluției siriene”. Așa putem citi în articolul “About 430 thousands were killed since the beginning of the Syrian revolution”,  publicat în data de 13 septembrie 2016. [3]

          Alte date

          Peste 7.600.000 sunt dislocați în interior (estimare iulie 2015).
          Peste 4.800.000 sunt refugiați (estimare august 2016).
          Aceste date sunt luate din Enciclopedia liberă Wikipedia, varianta engleză, de la articolul „Syrian Civil War”. [4]
          Populația Siriei în iulie 2014 era estimată la 17.064.854 de locuitori. Limba oficială este araba. Grupuri etnice: arabi sirieni, arameeni, kurzi, turkomani, asirieni și armeni.
          Religia (estimare 2006): Islam 87%; Creștinism 10%; Druzism 3%.
          Aceste date sunt luate din Enciclopedia liberă, Wikipedia, de la articolul “Syria”. [5]
          Potrivit unui articol mai recent referitor la creștinii din Siria, în 2015 nu erau mai mult de 250.000 de creștini în Siria. Așa am aflat din articolul „Genocide of the Christian Martyrs laid bare: Sick ISIS butchers CRUCIFY thousands in Syria”, scris de Caroline Wheeler, pe Sunday Express, în 29 septembrie 2015. [6]


         
Crime de proporții istorice”, așa a etichetat și denunțat, în 21 octombrie 2016, Zeid, înalt comisar la NU, bombardarea orașului Alep, de către Armata Siriană și Forța Aeriană a Rusiei.


          c. Unele explicații despre Războiul Civil din Siria, după Al Jazeera

          “În 2011, ceea ce a devenit cunoscut ca revoltele `Primăverii Arabe` l-au răsturnat de la putere pe președintele Tunisiei, Zine El Abidine Ben Ali, și pe președintele egiptean Hosni Mubarak.
          În acea lună martie, proteste pașnice au izbucnit și în Siria, după ce 15 băieți au fost reținuți și torturați pentru că au scris graffiti în sprijinul Primăverii Arabe. Unul dintre băieți, Hamza al-Khateeb în vârstă de 13 ani, a fost omorât după ce a fost torturat în mod brutal.
          Guvernul sirian, condus de președintele Bashar al-Assad, a răspuns la proteste omorând sute de persone care demonstrau și întemnițând mult mai multe. În iulie 2011, dezertori din armată  au anunțat formarea Armatei Siriene Libere, un grup rebel care urmărea să răstoarne guvernul, și Siria a început să alunece într-un război civil.”


          Implicare străină

          “O coaliție internațională condusă de Statele Unite a bombardat ținte ale grupului Statului Islamic din Irak și Levant (ISIL, cunoscut și ca ISIS) din 2014.
          În septembrie 2015, Rusia a lansat o campanie de bombardamente împotriva a ceea ce ea numea `grupurile teroriste` din Siria, care includeau ISIL precum și grupuri rebele sprijinite de statele din Occident.
          Rusia de asemenea a desfășurat consilieri militari pentru a consolida apărarea lui Assad. Mai multe state arabe, împreună cu Turcia, au furnizat arme și material și echipament militar grupurilor rebele din Siria.
          Mulți dintre cei care luptă vin din afara Siriei. Forțele armate ale ISIL cuprind un număr considerabil de luptători din întreaga lume.
Membrii libanezi ai Hazbollah luptă de partea lui Assad, ca și luptătorii iranieni și afgani.”
          Aceste date sunt luate din articolul „Syria`s Civil War Explained”, publicat de Al Jazeera în 24 mai 2016. [7]





[1] Ecclesiastul, cap. 7, versetele 2-3, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=18&cap=7
[2] Carey Lodge, Churches Around The World Ring Bells For Aleppo As Hundreds Slaughtered In Brutal Siege, Christian Today, 21 October 2016, http://www.christiantoday.com/article/churches.around.the.world.ring.bells.for.aleppo.as.hundreds.slaughtered.in.brutal.seige/98591.htm
[3]About 430 thousands were killed since the beginning of the Syrian revolution, Syrian Observatory for Human Rights, 13/09/2016, http://www.syriahr.com/en/?p=50612
[4]Syrian Civil War, from Wikipedia, the free encyclopedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Civil_War
[5]Syria, from Wikipedia, the free encyclopedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Syria
[6]Caroline Wheeler, Genocide of the Christian Martyrs laid bare: Sick ISIS butchers CRUCIFY thousands in Syria, Sunday Express, PUBLISHED: 07:01, Tue, Sep 29, 2015 |, http://www.express.co.uk/news/world/608224/christian-martyrs-George-Weidenfeld-Patrick-Sookhdeo-Syria-Barnabus-Fund-relocate-charity
[7]Al Jazeera, Syria`s Civil War Explained, The Syrian civil war is the deadliest conflict the 21st century has witnessed thus far. http://www.aljazeera.com/news/2016/05/syria-civil-war-explained-160505084119966.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...