duminică, 4 mai 2025

Suntem LA DOUĂ SĂPTĂMÂNI DUPĂ SĂRBĂTOAREA SFINTELOR PAȘTI, adică în DUMINICA SFINTELOR FEMEI MIRONOSIȚE. Azi sunt sărbătorite acele Sfinte Femei care au mers cu miruri la mormântul Domnului nostru Iisus Hristos, pentru a unge cu uleiuri parfumate corpul Lui mort, în prima zi a săptămânii evreiești, zi care ulterior a fost numită de creștini “Ziua Domnului”, în limba latină “Dies Dominica”. Femeile curajoase au ajuns la mormânt foarte de dimineață, pe când răsărea soarele, în timp ce apostolii stăteau încuiați în casă de frica iudeilor. Ele au găsit mormântul gol, căci Mântuitorul înviase. Un înger era prezent la mormânt și le-a zis: “Nu vă temeţi, că ştiu că pe Iisus cel răstignit Îl căutaţi. Nu este aici; căci S-a sculat precum a zis; veniţi de vedeţi locul unde a zăcut. Şi degrabă mergând, spuneţi ucenicilor Lui că S-a sculat din morţi şi iată va merge înaintea voastră în Galileea; acolo Îl veţi vedea. Iată v-am spus vouă. Iar plecând ele în grabă de la mormânt, cu frică şi cu bucurie mare au alergat să vestească ucenicilor Lui. Dar când mergeau ele să vestească ucenicilor, iată Iisus le-a întâmpinat, zicând: Bucuraţi-vă! Iar ele, apropiindu-se, au cuprins picioarele Lui şi I s-au închinat. Atunci Iisus le-a zis: Nu vă temeţi. Duceţi-vă şi vestiţi fraţilor Mei, ca să meargă în Galileea, şi acolo Mă vor vedea.” (Matei 28, 5-10). ... TOT ÎN DUMINICA ACEASTA SUNT SĂRBĂTORIȚI IOSIF DIN ARIMATEEA ȘI NICODIM, acei bărbați sfinți care au coborât de pe cruce trupul mort al Domnului, l-au pregătit pentru înmormântare, apoi, vineri seara, l-au pus în mormântul săpat în stâncă și au prăvălit o piatră mare la ușa mormântului. (Ioan 19, 38-42; Matei 27, 57-60). SFINTELE FEMEI MIRONOSIȚE SUNT UN MODEL PENTRU TOATE FEMEILE CREȘTINE. ASTFEL CĂ, ÎN ANUL 2020, SFÂNTUL SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE A HOTĂRÂT CA DUMINICA FEMEILOR MIRONOSIȚE SĂ FIE ȘI DUMINICA FEMEILOR CREȘTINE, ÎN GENERAL, ca semn de prețuire pentru mamele noastre, bunicile noastre, pentru surori, soții, pentru toate persoanele de gen feminin care mărturisesc prin rugăciune, prin cuvintele și faptele lor, credința în Domnul nostru Iisus Hristos Cel Răstignit și Înviat, oferind astfel multă bucurie și lumină în viața Bisericii, a familiei, a școlii, a societății în general. ... Prin urmare, cu această ocazie, Îl rugăm pe Veșnicul Dumnezeu Atotsfânt și Atotputernic, adică pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate copilele, fetele și femeile creștine din toată lumea, inclusiv pe cele din România! ... Să urmărim aprox. 14 minute cum sunt redate în filmul Iisus din Nazaret (1977) evenimentele referitoare la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/707591395160898 ... Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în această Duminică, precum și numele Sfintelor Femei Mironosițe!

Pr. prof. Ion Ciungu

“Şi înfăţişarea lui era ca fulgerul şi îmbrăcămintea lui albă ca zăpada. Şi de frica lui s-au cutremurat cei ce păzeau şi s-au făcut ca morţi. Iar îngerul, răspunzând, a zis femeilor: Nu vă temeţi, că ştiu că pe Iisus cel răstignit Îl căutaţi. Nu este aici; căci S-a sculat precum a zis; veniţi de vedeţi locul unde a zăcut.” (Sfânta Evanghelie după Matei 28, 3-6) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=28

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3286555164818304&set=a.711891222284724

… “totuşi întâi femeile acestea au văzut Învierea şi o au vestit Ucenicilor. Că, se cădea seminţiei care căzuse întâi sub păcat şi moştenise blestemul, să vadă întâi şi Învierea şi să audă bucuria.” (din Sinaxarul la Duminica a Treia după Paști, din cartea de cult numită Penticostar. Penticostarul îl putem găsi la următorul link:  https://sites.google.com/site/ortodox007/penticostarul#h.rkn67zwf0klx    https://st-sergius.org/services5.html#week3   https://st-sergius.org/services5.html  )

Conform informațiilor găsite în Sinaxarul din Penticostar, combinate cu informațiile găsite în Evanghelia de la Marcu (16, 1), acestea sunt Femeile Mironosițe:

1)      Maria Magdalena, din care Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, izgonise șapte draci. Conform unei tradiții, după Învierea Mântuitorului, Maria Magdalena a mers la Roma, la Cezarul Tiberiu, și i-a acuzat pe Pilat și pe marii preoți evrei pentru cele ce făcuseră Mântuitorului, vestind și Învierea Lui. Ea a fost înmormântată la Efes, de Ioan Evanghelistul.  

2)      Sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului, Născătoarea de Dumnezeu. Sinaxarul explică faptul că ea este una și aceeași persoană cu Maria lui Iacov cel Mic și a lui Iosif (Iosie), despre care scrie Evanghelia. Explicația care ni se dă este următoarea: Iacov cel Mic și Iosif (Iosie) erau fii ai Dreptului Iosif, păzitorul Născătoarei de Dumnezeu (adică logodnicul și soțul civil al Sfintei Fecioare Maria). Prin urmare, Maica Domnului mai este numită și mamă a copiilor lui Iosif.    

3)      Ioana, soția lui Huza, dregător al regelui Irod Antipa.

4)      Salomeea (soția lui Zevedei, mamă a apostolilor Ioan și Iacov; fată a Dreptului Iosif, păzitorul Născătoarei de Dumnezeu.)

5)      Maria lui Cleopa (sau a lui Alfeu). Cleopa era frate cu Dreptul Iosif.

6)      Suzana

7)      Maria din Betania, sora lui Lazăr pe care l-a înviat Mântuitorul.

8)      Marta din Betania, sora lui Lazăr pe care l-a înviat Mântuitorul.

Despre Duminica Femeilor Mironosițe putem găsi mai multe informații la următorul link: https://ro.orthodoxwiki.org/Duminica_Femeilor_Mironosi%C8%9Be

 

 

Să urmărim aprox. 14 minute cum sunt redate în filmul Iisus din Nazaret (1977) evenimentele referitoare la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/707591395160898

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica Mironosițelor este din Sfânta Evanghelie după Marcu, din capitolul 15, versetele 42-47 și din capitolul 16, versetele 1-8:

Şi, făcându-se seară, de vreme ce era vineri 4, care este înaintea sâmbetei,

43

a venit Iosif, cel din Arimateea, sfetnic cu bun chip  5, care aştepta şi el împărăţia lui Dumnezeu; şi, îndrăznind, a intrat la Pilat şi a cerut trupul lui Iisus.

44

Iar Pilat s'a mirat că a şi murit; şi chemând sutaşul, l-a întrebat dacă a murit de mult.

45

Şi aflând de la sutaş, i-a dăruit lui Iosif trupul mort.

46

Şi Iosif, cumpărând giulgiu şi coborându-L de pe cruce, L-a înfăşurat în giulgiu şi L-a pus într'un mormânt care era săpat în stâncă; şi a prăvălit o piatră la uşa mormântului.

47

Iar Maria Magdalena şi Maria, mama lui Iosif, priveau unde L-au pus.

1

Şi de'ndată ce a trecut ziua sâmbetei  1, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacob, şi Salomeea au cumpărat miresme, ca să vină să-L ungă.

2

Şi foarte de dimineaţă, în prima zi a săptămânii 2, au venit la mormânt în răsăritul soarelui

3

şi-şi spuneau între ele: „Cine ne va prăvăli nouă piatra de la uşa mormântului?“

4

Dar, ridicându-şi ochii, au văzut că piatra, care era foarte mare, fusese răsturnată.

5

Şi intrând în mormânt, au văzut un tânăr şezând în partea dreaptă, îmbrăcat în veşmânt alb; şi s'au înspăimântat.

6

Dar el le-a zis: „Nu vă'nspăimântaţi! Pe Iisus Nazarineanul Îl căutaţi, pe Cel răstignit. A înviat! Nu este aici. Iată locul unde L-au pus.

7

Mergeţi însă şi spuneţi-le ucenicilor Săi şi lui Petru 3 că va merge mai înainte de voi în Galileea; acolo Îl veţi vedea, aşa cum v'a spus“.

8

Şi, ieşind, au fugit de la mormânt, că de tremur erau cuprinse şi de uimire; şi n'au spus nimănui nimic, fiindcă se temeau.”

https://www.crestinortodox.ro/biblia/Evanghelia-dupa-Marcu/Iisus-in-fata-lui-Pilat-Judecata-si-osanda-Incununarea-cu-spini-Rastignirea-si-ingroparea/

https://www.crestinortodox.ro/biblia/Evanghelia-dupa-Marcu/Invierea-lui-Iisus-Cateva-din-aratarile-Sale-Imputernicirea-apostolilor-Inaltarea-la-cer/

...

https://www.oca.org/readings/daily/2025/05/04

https://www.antiochian.org/liturgicday

https://www.goarch.org/chapel/calendar

https://churchmotherofgod.org/scripture-readings/matthew-2235-46-15th-sunday-after-pentecost/

https://churchmotherofgod.org/month/

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://admd.info/calendar_anual.php?lang=fr_FR.UTF-8#luna1

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2023/

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0 

http://www.orthodoxer-kalender.de/

https://www.metropolisvonaustria.at/index.php/de/bibliothek/270-evangelium/1073-sonntag-des-k%C3%A4severzichts

https://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna5

https://mobile.catholica.ro/cgc2025/luni/mai.html

https://www.maicadomnului.ro/calendar-ortodox-stil-vechi/#luna5

...

Duminică, 4 mai, 2025, Sfânta Liturghie în Duminica Mironosițelor, la Mănăstirea Pantocrator, din localitatea Drăgănești-Vlașca (jud. Teleorman), aici fiind pentru câteva zile, până pe data de 8 mai, moaștele Sfintei Împărătese Elena.  MOAȘTELE SFINTEI ÎMPĂRĂTESE ELENA, mama Sfântului Împărat Roman Constantin cel Mare (306-337), AU FOST ADUSE DIN VENEȚIA (Italia) ÎN ROMÂNIA, pentru perioada 30 aprilie – 8 mai 2025.  Pe 30 aprilie au fost la Catedrala Patriarhală din București, timp de câteva ore, apoi au fost duse la Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești-Vlașca (jud. Teleorman).  “ « Sfânta Împărăteasă Elena avea 75 de ani când a mers în Locurile Sfinte și a mai trăit cinci ani și a trecut la Domnul. În acei cinci ani a făcut trei sau patru biserici și a ajutat o mulțime de comunități creștine din Țara Sfântă », a amintit Părintele Patriarh Daniel.” ... “ « Prin pelerinajul ei la Locurile Sfinte pentru descoperirea Sfintei Cruci, ea este primul pelerin creștin în Țara Sfântă, care arată importanța căutării și venerării locurilor și obiectelor sfinte din viața Domnului Hristos și din viețile sfinților », a mai subliniat Patriarhul României.” ...  "Patriarhul Daniel a mulțumit Episcopului Galaction al Alexandriei și Teleormanului pentru inițiativa pelerinajului, tuturor celor prezenți pentru participare, Jandarmeriei Române și tuturor celor implicați în organizare." ... "Moaștele Sfintei Elena sunt însoțite în România de Don Gianmatteo Caputo, delegatul pentru bunurile culturale și construcțiile de cult al Patriarhiei Veneției." 

https://basilica.ro/aducerea-moastelor-intregi-ale-sfintei-imparatese-elena-de-la-venetia-la-manastirea-teleorman-program/

https://basilica.ro/patriarhul-daniel-sf-imp-elena-primul-pelerin-in-tara-sfanta-ne-a-lasat-o-mostenire-spirituala-inestimabila/

https://www.facebook.com/trinitastv/videos/1309279473472603

https://www.facebook.com/100003915592274/posts/pfbid02p1SRy8o4y3L4zTzpoT2oZ7GaG4RPBcACRsPQXBckJwGeLsPdYkH9BQKUNpbW9ZYRl/?app=fbl


...

Școala Gimnazială Tălmaciu: "Azi,  4 Mai 2025, cu ocazia Duminicii Mironosițelor- ziua femeilor creștine, o parte din elevii scolii noastre au pregătit un scurt program artistic la Biserica cu hramul "Sf.Nicolae". Prin acest moment, elevii si-au propus să bucure inimile credincioaselor din Biserică și mai ales să exprime prețuirea pe care o poartă femeilor din viata lor - mame, bunici, doamne profesoare. De asemenea, a fost prilej pentru elevi să consolideze cunoștințele despre Învierea Domnului, dobândite la ora de religie, ascultând predica părintelui paroh Ilie Gusan.  Va invitam să îi ascultați, iar vocile lor să vă umple sufletul de bucurie! Hristos a înviat!" https://www.facebook.com/100003915592274/posts/pfbid0pDnH8Vcs9GXs5G41whcLvTLTEC1EGycGytQzVu1yGvGjXVaEvq1pkMMqpBxkwT54l/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

...

Amintire de pe pagina mea de Facebook:

Când femeile se roagă, cerul freamătă ușor ... https://www.facebook.com/100003915592274/posts/pfbid021h6HnZJVoxjhpT4w1pUUZXKDBVgx4XKo3QjBRMurBChVwuchdmXEK3s27KfrtMvcl/?app=fbl

...

Într-adevăr, fără femei, bărbații nu-L pot lăuda pe Dumnezeu cum se cuvine. Femeile sunt mai puternice, mai curajoase, decât bărbații. Despre faptul că femeile sunt mai tari decât bărbații putem observa din două exemple: a) La Mormântul Mântuitorului, în prima zi a săptămânii, au mers femeile mironosițe, nu bărbații, care stăteau încuiați în casă de frica iudeilor ;

b) În Biblie este relatat un concurs între trei tineri, având ca temă : Cine este mai tare ? (Ei au scris următoarele răspunsuri: 1) Mai tare este vinul ; 2) Mai tare este regele ; 3) Mai tari sunt femeile, iar mai mult decât toate biruiește adevărul. A câștigat cel care a dat răspunsul că mai tari sunt femeile, iar mai mult decât toate biruiește adevărul.) https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2018/11/sambata-sau-sabatul-sau-ziua-odihnei.html  https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/07/binecuvantarile-invierii-se-canta-in.html


……………………………………………………………………………………

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2025/04/azi-la-opt-zile-dupa-sarbatoarea.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2025/04/azi-in-prima-vineri-dupa-pasti-adica-in.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2025/04/in-treia-zi-de-pasti-continuam-sa-ne.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2025/04/in-doua-zi-de-pasti-continuaam-sa-ne.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2025/04/in-prima-zi-de-pasti-ne-salutam-cu.html

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu