sâmbătă, 5 octombrie 2024

Pe 5 octombrie, de ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI, cunoscută la nivel mondial ca WORLD TEACHERS’ DAY (adică ZIUA MONDIALĂ A PROFESORILOR, ÎNVĂȚĂTORILOR, EDUCATORILOR), se cuvine să privim iarăși cu mult respect și adorare spre PROFESORUL PRIN EXCELENȚĂ, ÎNVĂȚĂTORUL PRIN EXCELENȚĂ, EDUCATORUL PRIN EXCELENȚĂ, adică spre DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM PENTRU MÂNTUIREA OAMENILOR. Observăm că Centrul de Documentare și Informare (CDI) al Liceului Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu a marcat ZIUA EDUCAȚIEI, 5 octombrie 2024, invitând comunitatea școlară spre VALORI, INOVAȚIE, COOPERARE, CULTURĂ, CONȘTIENTIZARE, ATENȚIE, ECHILIBRU, RESPONSABILITATE, EMPATIE, EVOLUȚIE, DISCIPLINĂ, RESPECT și alte virtuți specifice educației școlare tradiționale, după cum ne informează doamna profesoară Monica Gujan prin imaginea distribuită. ESTE POTRIVIT CU ACEASTĂ OCAZIE SĂ OBSERVĂM CARE ESTE SCOPUL PRINCIPAL AL EDUCAȚIEI, potrivit constituției landului Renania de Nord – Westfalia, despre care am aflat dintr-un articol recent, din 3 octombrie 2024: “A TREZI ÎNALTA STIMĂ PENTRU DUMNEZEU, RESPECTUL PENTRU DEMNITATEA OAMENILOR ȘI DORINȚA DE A TE ANGAJA ÎN ACȚIUNI SOCIALE, ESTE SCOPUL PRINCIPAL AL EDUCAȚIEI.” De asemenea este potrivit, într-o zi ca cea de azi, SĂ OBSERVĂM CUM ÎNCEPE CONSTITUȚIA GERMANIEI, actualizată în 1990: "IN BEWUSSTSEIN SEINER VERANTWORTUNG VOR GOTT UND DEN MENSCHEN" ..., adică: "Conștient de responsabilitatea sa în fața lui Dumnezeu și a oamenilor ... poporul german, în exercitarea puterii sale constituante, a adoptat această Lege Fundamentală." ... PRIN URMARE, având în vedere faptul că în ultimele trei decenii, prin politicile promovate de diferite instituții, românii au fost învățați să aspire după modele occidentale, și uneori au adoptat nonvalori occidentale, SE CUVINE SĂ NE DOCUMENTĂM ȘI SĂ NE INFORMĂM ÎN AȘA FEL ÎNCÂT SĂ ADOPTĂM ÎN CONSTITUȚIA ROMÂNIEI ADEVĂRATELE VALORI CREȘTINE, ÎNALTA STIMĂ PENTRU DUMNEZEU ȘI RESPECTUL PENTRU DEMNITATEA OAMENILOR. Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, ajută-ne în această direcție! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3068750669932089&set=a.711891222284724

 

 

Was ist die Ursache großer Ratlosigkeit? https://www.lebenistmehr.de/leben-ist-mehr.html?datum=03.10.2024

 

Despre faptul că 5 octombrie este zi nelucrătoare putem observa în contractul colectiv de muncă la nivel de sector de activitate în învățământul preuniversitar, publicat în Monitorul Oficial în 24 mai 2021:

 


 ...

Despre Ziua Mondială a Educației, 5 octombrie, în diferite țări putem afla mai multe din Enciclopedia liberă Wikipedia, de la articolele: World Teachers' DayList of Teachers' DaysZiua profesorului  etc:

https://en.wikipedia.org/wiki/World_Teachers%27_Day

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Teachers%27_Days

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_profesorului

...

Despre Ziua Internațională a Educației, 24 ianuarie (International Day of Education): https://en.wikipedia.org/wiki/International_Day_of_Education

 

.........................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

 

Referințe la RESPONSABILITATEA OMULUI ÎN FAȚA LUI DUMNEZEU găsim și ÎN CONSTITUȚIA GERMANIEI, precum și ÎN CONSTITUȚIILE A ȘAPTE LANDURI GERMANE, după cum ne-a amintit fila calendarului creștin german LEBEN IST MEHR, pe data de 3 octombrie 2024, de ZIUA UNITĂȚII GERMANE (Tag der Deutschen Einheit). SĂ OBSERVĂM CUM ÎNCEPE CONSTITUȚIA GERMANIEI, actualizată în 1990: "IN BEWUSSTSEIN SEINER VERANTWORTUNG VOR GOTT UND DEN MENSCHEN" ..., adică: "Conștient de responsabilitatea sa în fața lui Dumnezeu și a oamenilor ... poporul german, în exercitarea puterii sale constituante, a adoptat această Lege Fundamentală." ... ÎN CONSTITUȚIA LANDULUI RENANIA DE NORD – WESTFALIA, cel mai dens populat land, având 18 milioane de locuitori, LA ART. 7 este precizat SCOPUL PRINCIPAL AL EDUCAȚIEI, astfel: “A TREZI ÎNALTA STIMĂ PENTRU DUMNEZEU, RESPECTUL PENTRU DEMNITATEA OAMENILOR ȘI DORINȚA DE A TE ANGAJA ÎN ACȚIUNI SOCIALE, ESTE SCOPUL PRINCIPAL AL EDUCAȚIEI.” ... Fila calendarului menționat mai sus ne amintește că dacă oamenii ÎL ignoră pe Dumnezeu, dacă oamenii ÎL disprețuiesc pe Dumnezeu, dacă oamenii ajung să fie fără Dumnezeu, atunci viața merge din rău în mai rău, după cum ne putem da seama din următoarea constatare făcută de un om înțelept, probabil de scriitorul francez Antoine de Saint-Exupéry: “CÂND OAMENII AJUNG SĂ FIE FĂRĂ DUMNEZEU, ATUNCI GUVERNELE SUNT FĂRĂ AJUTOR, MINCIUNILE FĂRĂ LIMITE, DATORIILE FĂRĂ NUMĂR, DISCUȚIILE FĂRĂ REZULTATE, EDUCAȚIA ESTE FĂRĂ CREIER, POLITICIENII SUNT FĂRĂ CARACTER, CREȘTINII FĂRĂ RUGĂCIUNE, BISERICILE FĂRĂ PUTERE, POPOARELE FĂRĂ PACE, MORAVURILE FĂRĂ FRÂIE, MODA FĂRĂ RUȘINE, CRIMINALITATEA FĂRĂ MARGINI, CONFERINȚELE FĂRĂ SFÂRȘIT, PERSPECTIVELE FĂRĂ MÂNGÂIERE.”

 

Pe 5 octombrie este ZIUA MONDIALĂ A PROFESORILOR (World Teachers' Day). Cu această ocazie privim cu mult respect și adorare spre PROFESORUL PRIN EXCELENȚĂ, FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM PENTRU MÂNTUIREA OAMENILOR, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. Îți mulțumim foarte frumos, Doamne Iisuse Hristoase, pentru efectele bune aduse în istoria umanității de harul învățăturii Tale: 1) desființarea sclaviei; 2) schimbarea în bine a atitudinii față de femei, copii și bolnavi; 3) dezvoltarea educației; 4) dezvoltarea stilului de viață caritabilă. Ție Îți datorăm efectele mai decente, mai fine, ale societății și civilizației noastre. Regretăm și ne cerem iertare pentru că unii creștini au lucrat și lucrează împotriva învățăturilor Tale! ... PE DE ALTĂ PARTE, observăm că unii necreștini, evrei-derbedei-atei, sataniști-antihriști et company, vor să strice cultura creștină, propagând blasfemii la adresa creștinilor, așa cum face evreul Alexandru Solomon prin filmul său recent “Arsenie. Viața de apoi” și cum au făcut autorii Blasfemiilor de la Expoziția din București. STRICĂ-LE, DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS, TOATE LUCRĂRILE SATANISTE, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! De asemenea, am observat că influența necreștinilor evrei-derbedei-atei, antihriști-sataniști, se manifestă prin Ministerul Educației, căci au vrut să introducă în școală aberațiile LGBTQ+. Însă, unele Cultele din România au trimis o scrisoare ministrei Ligia Deca și s-au opus. Scrisoarea este semnată de 13 Culte. ... AM OBSERVAT că în GRECIA, în ciuda cererilor făcute de Uniunea Ateilor, Consiliul de Stat a decis că EDUCAȚIA RELIGIOASĂ RĂMÂNE OBLIGATORIE ÎN ȘCOLI PENTRU CREȘTINII ORTODOCȘI. Prin cererile lor, ateii ar fi vrut să obțină dreptul ca orice elev să poată primi scutire de la orele de Religie, chiar împotriva părinților. Consiliul de Stat a decis că elevii pot fi scutiți de orele de Religie Creștină Ortodoxă numai dacă aparțin de alte religii, de alte confesiuni, sau de atei. ... Știm că ATEII, ANTIHRIȘTII, SATANIȘTII, lucrează la nivel mondial pentru desființarea valorilor creștine, pentru înrobirea oamenilor, pentru reînființarea sclaviei. DIN ROMÂNIA sunt răpite anual 1.000 de persoane, majoritatea zdrobitoare fiind copii, fiind folosiți pentru prostituție, bănci de organe, droguri ... !!! SĂ OBSERVĂM că pe 5 octombrie este și ZIUA INTERNAȚIONALĂ ÎMPOTRIVA PROSTITUȚIEI! ... De asemenea, OBSERVĂM CĂ în unele țări (de ex., Grecia, Germania, Belgia, Italia) ELEVII AU DOUĂ ORE DE RELIGIE PE SĂPTĂMÂNĂ, semn că adulții de acolo recunosc importanța Religiei în educarea copiilor. Este recomandabil să fie așa și în România. Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, ajută să fie așa!

 

Pe 5 iunie, de ZIUA ÎNVĂȚĂTORULUI, se cuvine să spunem o rugăciune către Dumnezeu pentru GHEORGHE LAZĂR! Gheorghe Lazăr este întemeietorul învățământului modern în limba română, în anul 1818, în București, la Mănăstirea Sfântul Sava (unde era Academia Domnească, școală superioară în limba greacă, întemeiată de domnitorul Constantin Brâncoveanul). Actualmente acolo este Universitatea din București. Profesorul inginer Gheorghe Lazăr a început să predea acolo primele cursuri academice de științe filosofice și matematici în limba română. GHEORGHE LAZĂR s-a născut pe data de 5 iunie 1779 la Avrig și a murit pe 17 septembrie 1823, tot la Avrig. El a făcut școala primară la Avrig, liceul la Cluj și Sibiu, iar la Viena a făcut studii superioare de filosofie, istorie și științe fizico-matematice. ... Opera și personalitatea lui Gheorghe Lazăr sunt foarte prețuite, prin asemănare cu Opera și Personalitatea Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Pe piatra mormântului lui Gheorghe Lazăr, un fost elev al lui a scris așa: “PRECUM CHRISTOS PE LAZARU DIN MORȚI A ÎNVIAT, AȘA TU ROMÂNIA DIN SOMN AI DEȘTEPTAT.” ... Un alt fost elev al lui Gheorghe Lazăr a rostit aceste cuvinte despre Gheorghe Lazăr: “A FOST ÎNTRE AI LUI ȘI AI LUI NU L-AU CUNOSCUT.” ... Gheorghe Lazăr a fost savant, și învățător, și profesor, și pedagog, și inginer, și teolog, și filosof, și arhidiacon la Episcopia Ortodoxă din Sibiu. A candidat și pentru postul de episcop, însă multe bețe i-au fost puse în roate! … A murit de tânăr, la 44 de ani! După alți cercetători chiar mai tânăr! ... Nu-i lipsit de importanţă să amintim faptul că în contextul în care Tudor Vladimirescu fusese măcelărit, iar lecţiile la Mânăstirea Sf. Sava nu se mai ţineau, Lazăr „se dăduse cu totul la beţie şi se zicea că în desperaţiunea sa voia a se ucide cu multă băutură” , după cum scria mai târziu Alexandru Papiu Ilarian. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos și noi, iartă-l pe Gheorghe Lazăr și îngrijește-i sufletul în palmele Tale! Amin! SE CUVINE SĂ NU PIERDEM NICIODATĂ DIN VEDERE FAPTUL CĂ ÎNVĂȚĂTORUL PRIN EXCELENȚĂ ESTE MÂNTUITORUL LUMII, FIUL LUI DUMNEZEU, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PE CARE ÎL RUGĂM, ȘI CU OCAZIA ACESTEI ZILE, SĂ NE INSPIRE PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN!

 

EDUCATORUL PRIN EXCELENȚĂ, ÎNVĂȚĂTORUL PRIN EXCELENȚĂ, PROFESORUL PRIN EXCELENȚĂ, ESTE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM PENTRU MÂNTUIREA OAMENILOR. EDUCAȚIA ESTE FOARTE IMPORTANTĂ ÎN VIEȚILE NOASTRE, DUPĂ CUM NE AMINTEȘTE ȘI ZIUA DE AZI, 5 OCTOMBRIE, CÂND SĂRBĂTORIM “ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI” (World Teachers` Day; International Teachers` Day; Teachers` Day), NUMITĂ UNEORI, IMPROPRIU, “ZIUA INTERNAȚIONALĂ A EDUCAȚIEI”. SĂ OBSERVĂM CĂ DE FAPT “ZIUA INTERNAȚIONALĂ A EDUCAȚIEI” (International Day of Education) ESTE PE 24 IANUARIE, FIIND ADOPTATĂ ÎN ANUL 2018, DE CĂTRE ADUNAREA GENERALĂ A NAȚIUNILOR UNITE, CU SCOPUL DE A CELEBRA CONTRIBUȚIA EDUCAȚIEI LA PACEA ÎN LUME ȘI LA DEZVOLTAREA DURABILĂ. “ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI” ESTE ORGANIZATĂ DIN 1994, ÎN FIECARE AN, DE CĂTRE “UNESCO” (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) ȘI DE CĂTRE “EDUCATION INTERNATIONAL” (Federația Internațională a Sindicatelor Educatorilor), AVÂND CA SCOP SĂ-I APRECIEZE PE EDUCATORI, SĂ-I EVALUEZE, SĂ-I ÎMBUNĂTĂȚEASCĂ ȘI SĂ IA ÎN CONSIDERARE PROBLEMELE LEGATE DE EDUCATORI ȘI DE PREDARE. ... DIN ANUL 2020, ÎN ROMÂNIA, “ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI” (5 OCTOMBRIE) ESTE ZI NELUCRĂTOARE PENTRU TOT PERSONALUL DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR. ... PE 5 IUNIE ÎN ROMÂNIA ESTE ZIUA ÎNVĂȚĂTORULUI, ÎN CINSTEA LUI GHEORGHE LAZĂR. DIN 2013 ÎN ROMÂNIA ZIUA EDUCAȚIEI SE SĂRBĂTOREȘTE DISTINCT DE ZIUA ÎNVĂȚĂTORULUI, CONFORM UNEI DECIZII LUATE DE MINISTRUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE REMUS PRICOPIE ȘI DE CEI DOI LIDERI AI SINDICATELOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR, SIMION HĂNCESCU ȘI MARIUS NISTOR. ... TOT PE 5 OCTOMBRIE ESTE SĂRBĂTORITĂ ÎN FIECARE AN, ÎNCEPÂND DIN ANUL 2002, ȘI “ZIUA INTERNAȚIONALĂ ÎMPOTRIVA PROSTITUȚIEI”, CA O FORMĂ DE OPOZIȚIE FAȚĂ DE PROSTITUȚIE. [Cele patru zile menționate mai sus (Ziua Mondială a Educației, Ziua Internațională a Educației, Ziua Învățătorului și Ziua Mondială Împotriva Prostituției) exprimă o recunoaștere a importanței pe care o are educația în viețile noastre. Se cuvine să Îi acordăm în astfel de zile, și de fapt în fiecare zi, respectul cuvenit Educatorului Prin Excelență, Domnului nostru Iisus Hristos, și să-L rugăm să ne inspire prin Duhul Sfânt, și să ne dea energia necesară, pentru a ne desfășura activitățile educative în așa fel încât oamenii să-L preamărească cum se cuvine pe Dumnezeu, Tatăl nostru Sfânt din Ceruri! Se cuvine să apreciem influența bună în Istoria Lumii, de-a lungul secolelor, adusă de Domnul nostru Iisus Hristos, de la desființarea sclaviei până la stilul de viață caritabilă. De asemenea, se cuvine să luptăm cu înțelepciune, fermitate și consecvență pentru a apăra valorile creștine în fața celor care vor să le desființeze!]

 

IISUS ESTE EDUCATORUL, ÎNVĂȚĂTORUL, PRIN EXCELENȚĂ. ... ZIUA INTERNAȚIONALĂ A EDUCAȚIEI ESTE PE 5 OCTOMBRIE ÎN ROMÂNIA, CA ȘI ÎN MULTE ALTE ȚĂRI, CELEBRAREA ACESTEI ZILE PE 5 OCTOMBRIE FIIND STABILITĂ DIN 1994 DE CĂTRE ORGANIZAȚIA PENTRU EDUCAȚIE, ȘTIINȚĂ ȘI CULTURĂ A NAȚIUNILOR UNITE (UNESCO). PE 5 IUNIE ÎN ROMÂNIA ESTE ZIUA ÎNVĂȚĂTORULUI, ÎN CINSTEA LUI GHEORGHE LAZĂR. DIN 2013 ÎN ROMÂNIA ZIUA EDUCAȚIEI SE SĂRBĂTOREȘTE DISTINCT DE ZIUA ÎNVĂȚĂTORULUI, CONFORM UNEI DECIZII LUATE DE MINISTRUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE REMUS PRICOPIE ȘI DE CEI DOI LIDERI AI SINDICATELOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR, SIMION HĂNCESCU ȘI MARIUS NISTOR. AZI, 5 OCTOMBRIE 2020, ZIUA EDUCAȚIEI ÎN ROMÂNIA ESTE ZI NELUCRĂTOARE PENTRU TOT PERSONALUL DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR, CA O RECOMPENSARE A FAPTULUI CĂ GUVERNUL NU A VENIT NICIODATĂ CU O RECUNOAȘTERE FINANCIARĂ SAU MATERIALĂ PENTRU A CELEBRA ACEASTĂ ZI, DUPĂ CUM A EXPLICAT MARIUS NISTOR. (Dar Iisus, Educatorul Prin Excelență, lucrează în permanență. Să-L observăm la lucru în două situații!)

 

“PRECUM CHRISTOS PE LAZARU DIN MORȚI A ÎNVIAT, AȘA TU ROMÂNIA DIN SOMN AI DEȘTEPTAT.” … “A FOST ÎNTRE AI LUI ȘI AI LUI NU L-AU CUNOSCUT.” (De Ziua Învățătorului, azi 5 iunie, ziua nașterii lui Gheorghe Lazăr, am găsit aceste două citate de mai sus, prin care opera și personalitatea lui Gheorghe Lazăr sunt foarte prețuite, prin asemănare cu opera și personalitatea Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Citatele sunt de la doi foști elevi ai lui Gheorghe Lazăr: comitele Carol Roseti și scriitorul Ion Heliade-Rădulescu. Gheorghe Lazăr a fost savant, și învățător, și profesor, și pedagog, și inginer, și teolog, și filosof, și arhidiacon la Episcopia Ortodoxă din Sibiu. A candidat și pentru postul de episcop, însă multe bețe i-au fost puse în roate! … A murit de tânăr, la 44 de ani! După alți cercetători chiar mai tânăr! … Haideți să zicem o rugăciune pentru sufletul lui Gheorghe Lazăr, cel care a întemeiat învățământul românesc modern, superior, în Țara Românească, la București, în anul 1818!)

 

CERERE CĂTRE DIRECŢIUNEA LICEULUI TEHNOLOGIC "JOHANNES LEBEL" DIN TĂLMACIU, REFERITOARE LA ZIUA EDUCAŢIEI ŞI LA DATORIA DE A SCOATE MATERIA RELIGIE DIN SITUAŢIA DE DISCRIMINARE

 

EDUCAȚIA SEXUALĂ ÎN ȘCOLILE DIN ROMÂNIA NU MAI ESTE OBLIGATORIE, CĂCI LEGEA CARE PREVEDEA OBLIGATIVITATEA EDUCAȚIEI SEXUALE CHIAR ȘI PENTRU COPII A FOST ANULATĂ PRINTR-UN AMENDAMENT VOTAT DE CAMERA DEPUTAȚILOR ÎN 3 IUNIE 2020, ÎN URMA PROTESTULUI SAU SOLICITĂRILOR DIN PARTEA BISERICII ORTODOXE ROMÂNE, DIN PARTEA BISERICII CATOLICE DIN ROMÂNIA, DIN PARTEA MULTOR ASOCIAȚII DIN ROMÂNIA. (scurtă reamintire a știrilor; articole în română și engleză din 1, 3, 4 și 5 iunie 2020; și un articol din 29 mai 2020). ROMÂNII PAR A SE FI TREZIT DUPĂ CE AU VĂZUT DESTRĂBĂLAREA SEXUALĂ PRODUSĂ DE ORELE DE EDUCAȚIE SEXUALĂ ÎN ȘCOLILE DIN SUA, ANGLIA, GERMANIA, AUSTRIA ETC.

 

 

De la pastorul Johannes Lebel la președintele Klaus Iohannis (interviu cu o săsoaică, partea I-a și a II-a; partea a II-a am realizat-o în octombrie 2016, însă, fiindcă n-am publicat-o pe blog în octombrie, am introdus-o ulterior aici)

  

Despre influența bună a lui Iisus în istoria lumii, desființarea sclaviei: Creştinismul: Binecuvântare sau Povară pentru omenire? I (Traducere din articolul lui Noel Hornor, vezi info. la note)


Despre schimbarea în bine a atitudinii față de femei și copii: Creştinismul: Binecuvântare sau Povară pentru omenire? II (Traducere din articolul lui Noel Hornor)

 

Despre schimbarea în bine a atitudinii față de bolnavi, și despre dezvoltarea educației, și despre stilul de viață caritabilă, precum și despre efectele generale ale învățăturii creștine: Creştinismul: Binecuvântare sau Povară pentru omenire? III (Traducere din articolul lui Noel Hornor)

 

vineri, 4 octombrie 2024

Referințe la RESPONSABILITATEA OMULUI ÎN FAȚA LUI DUMNEZEU găsim și ÎN CONSTITUȚIA GERMANIEI, precum și ÎN CONSTITUȚIILE A ȘAPTE LANDURI GERMANE, după cum ne-a amintit fila calendarului creștin german LEBEN IST MEHR, pe data de 3 octombrie 2024, de ZIUA UNITĂȚII GERMANE (Tag der Deutschen Einheit). SĂ OBSERVĂM CUM ÎNCEPE CONSTITUȚIA GERMANIEI, actualizată în 1990: "IN BEWUSSTSEIN SEINER VERANTWORTUNG VOR GOTT UND DEN MENSCHEN" ..., adică: "Conștient de responsabilitatea sa în fața lui Dumnezeu și a oamenilor ... poporul german, în exercitarea puterii sale constituante, a adoptat această Lege Fundamentală." ... ÎN CONSTITUȚIA LANDULUI RENANIA DE NORD – WESTFALIA, cel mai dens populat land, având 18 milioane de locuitori, LA ART. 7 este precizat SCOPUL PRINCIPAL AL EDUCAȚIEI, astfel: “A TREZI ÎNALTA STIMĂ PENTRU DUMNEZEU, RESPECTUL PENTRU DEMNITATEA OAMENILOR ȘI DORINȚA DE A TE ANGAJA ÎN ACȚIUNI SOCIALE, ESTE SCOPUL PRINCIPAL AL EDUCAȚIEI.” ... Fila calendarului menționat mai sus ne amintește că dacă oamenii ÎL ignoră pe Dumnezeu, dacă oamenii ÎL disprețuiesc pe Dumnezeu, dacă oamenii ajung să fie fără Dumnezeu, atunci viața merge din rău în mai rău, după cum ne putem da seama din următoarea constatare făcută de un om înțelept, probabil de scriitorul francez Antoine de Saint-Exupéry: “CÂND OAMENII AJUNG SĂ FIE FĂRĂ DUMNEZEU, ATUNCI GUVERNELE SUNT FĂRĂ AJUTOR, MINCIUNILE FĂRĂ LIMITE, DATORIILE FĂRĂ NUMĂR, DISCUȚIILE FĂRĂ REZULTATE, EDUCAȚIA ESTE FĂRĂ CREIER, POLITICIENII SUNT FĂRĂ CARACTER, CREȘTINII FĂRĂ RUGĂCIUNE, BISERICILE FĂRĂ PUTERE, POPOARELE FĂRĂ PACE, MORAVURILE FĂRĂ FRÂIE, MODA FĂRĂ RUȘINE, CRIMINALITATEA FĂRĂ MARGINI, CONFERINȚELE FĂRĂ SFÂRȘIT, PERSPECTIVELE FĂRĂ MÂNGÂIERE.”

Pr. prof. Ion Ciungu

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3067684803372009&set=a.711891222284724

 

Mai multe aspecte referitoare la subiectul amintit în titlu putem afla din articolul următor:

 

Was ist die Ursache großer Ratlosigkeit? https://www.lebenistmehr.de/leben-ist-mehr.html?datum=03.10.2024

 

 

.........................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

 

Azi, 29 septembrie, de ZIUA MONDIALĂ A INIMII, să începem sau să continuăm drumul DE A SĂDI ÎN INIMILE NOASTRE VALORILE MORALE AȘA CUM NE ÎNVAȚĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, FIUL LUI DUMNEZEU, MÂNTUITORUL LUMII! … Observăm că pe 26 septembrie, de ZIUA LIMBILOR EUROPEI, mottoul acestei zile ne îndeamnă să folosim LIMBILE PENTRU PACE. Într-adevăr, FOARTE NECESARĂ ESTE PACEA, mai ales că este serios amenințată, în contextul focarelor de războaie actuale (Ucraina și Rusia; Israel și Palestina, Liban, Siria etc)!!! … Mulțumim frumos doamnei profesoare Monica Gujan pentru că ne amintește de activitățile didactice pe care le desfășoară cu elevii la Centrul de Documentare și Informare al Liceului Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu! Foarte bune și foarte necesare aceste activități, într-adevăr! … DACĂ INIMILE TUTUROR OAMENILOR AR PRIMI PACEA PE CARE NE-O DĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, și DACĂ LIMBILE TUTUROR OAMENILOR AR FOLOSI CUVINTELE PENTRU A CONSTRUI ȘI A MENȚINE PACEA LUI, atunci LUMEA AR FI, cu siguranță, MULT MAI BUNĂ. … Să ne amintim cu această ocazie de RUGĂCIUNEA INIMII, numită și RUGĂCIUNEA MINȚII, și de asemenea numită și RUGĂCIUNEA LUI IISUS: “Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!” Repetarea, cu atenție și conștiință smerită, a acestei scurte rugăciuni ne poate fi de mare folos sufletesc. Preotul călugăr Teofil Părăian, de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, povestea cu ani în urmă că el a învățat această rugăciune de la preotul călugăr Arsenie Boca (despre care s-a anunțat recent că în anul 2025 va fi declarat sfânt): “Pe mine m-a învăţat Părintele Arsenie Boca, Dumnezeu să-l odihnească, în 1942, cum să fac această rugăciune, lipind-o de respiraţie. Şi anume a zis aşa: să spun cu mintea – deci cu cuvântul gândit – « Doamne » între respiraţii; concomitent cu inspirarea, deci trăgând aerul în piept, să zic: « Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu », şi expirând, dând afară aerul din piept, să zic: « miluieşte-mă pe mine păcătosul »”. Să-l ascultăm trei minute pe actorul Mihai Bica interpretând cuvintele lui Arsenie Boca despre RUGĂCIUNEA INIMII: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/499816032862348 … Ne-am amintit pe 21 septembrie, de ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂCII, și ne amintim în fiecare zi, cât de actuale sunt cuvintele Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu și Fiul Omului: “PACE VĂ LAS VOUĂ, PACEA MEA O DAU VOUĂ, NU PRECUM DĂ LUMEA VĂ DAU EU.” (Sfânta Evanghelie după Ioan 14, 27). ... Amin! Amin! Așa să fie, Doamne Iisuse Hristoase! Te rugăm frumos, ajută-ne să-Ți permitem să intri cu pacea Ta în inimile noastre, în viețile noastre, și să rămâi cu noi pentru totdeauna!

 

Azi, 21 septembrie 2024, de ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂCII, ca de fapt în fiecare zi, sunt foarte actuale cuvintele Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu și Fiul Omului: “PACE VĂ LAS VOUĂ, PACEA MEA O DAU VOUĂ, NU PRECUM DĂ LUMEA VĂ DAU EU.” (Sfânta Evanghelie după Ioan 14, 27). ... Amin! Amin! Așa să fie, Doamne Iisuse Hristoase! Te rugăm frumos, ajută-ne să-Ți permitem să intri cu pacea Ta în viețile noastre! ... Dar, cei care fac războaiele sunt necreștini și nu țin cont de Domnul nostru Iisus Hristos. ... Să-l urmărim un minut pe secretarul general al Națiunilor Unite, portughezul Antonio Guterres, referindu-se la ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂCII: “Peste tot unde ne uităm, pacea este atacată. Din Gaza până în Sudan, până în Ucraina și mai departe vedem: civili în linia focului de arme; case zdrobite de explozii; populații traumatizate, terifiate, care au pierdut totul - și uneori pe toți ai lor. Și acest catalog al mizeriei umane trebuie să înceteze. Lumea noastră are nevoie de pace. Pacea este premiul suprem pentru toată omenirea. Și, după cum ne amintește ACEASTĂ ZI INTERNAȚIONALĂ A PĂCII, soluțiile sunt în mâinile noastre. A cultiva o cultură a păcii înseamnă a înlocui dezbinarea, subjugarea și disperarea cu dreptatea, egalitatea și speranța pentru toți. Înseamnă să te concentrezi pe prevenirea conflictului; să propulsezi obiective de dezvoltare sustenabilă; să promovezi drepturile omului; să combați toate formele de discriminare și de ură.” https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/837124005273839 ... Am observat că miercuri, 18 septembrie 2024, ADUNAREA GENERALĂ A NAȚIUNILOR UNITE A ADOPTAT PRIN VOT, cu un scor copleșitor, O REZOLUȚIE, neobligatorie, CARE CERE ISRAELULUI SĂ ÎNCETEZE OCUPAREA ILEGALĂ A TERITORIILOR PALESTINIENE, în termen de un an, REZOLUȚIE PE CARE PALESTINA A SALUTAT-O CA FIIND “ISTORICĂ”. ... Dar, oare se va retrage Israelul din Teritoriile Palestiniene Ocupate??? Israelul duce un război de răzbunare satanistă, susținut cu miliarde de dolari și cu armament militar foarte ucigător de SUA și de alte țări. Sub pretextul că are dreptul la apărare și că vrea să desființeze organizația militară palestiniană Hamas, începând din 7 octombrie 2023 până acum Israelul a ucis peste 41.391 de palestinieni, majoritatea fiind copii și femei!!! Aceasta nu este apărare!!! Să o urmărim în Congresul SUA, în 19 septembrie 2024, pe Rashida Tlaib care se referă la un document de peste 600 de pagini cu numele palestinienilor uciși, inclusiv cu numele copiilor! La un moment dat ea spune: ACEASTA NU ESTE APĂRARE. ACESTA ESTE GENOCID. https://www.facebook.com/reel/1176789070247331 ... Israelul s-a răzbunat de peste 34 de ori și totuși nu vrea să se oprească, deși este acuzat de genocid la Curtea Internațională de Justiție, iar Curtea Penală Internațională caută să emită mandate de arestare a premierului Netanyahu și a ministrului Gallant. Dar Israelul lucrează în așa fel încât să intimideze prin amenințări aceste curți de justiție!!! ... OPREȘTE LUCRĂRILE SATANISTE, TE RUGĂM FRUMOS, DOAMNE DUMNEZEULE ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, AȘA CUM ȘTII TU! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

marți, 1 octombrie 2024

Azi, 1 octombrie, este sărbătoare dedicată Maicii Domnului nostru Iisus Hristos, Sfintei Fecioare Maria. Sărbătoarea se numește “ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI.” [Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în această zi de sărbătoare, precum și alte aspecte referitoare la această sărbătoare, care comemorează arătarea Maicii Domnului în Biserica Sfânta Maria din cartierul Vlaherne (cartierul vlahilor) din Constantinopol (Istanbulul de azi), în secolul al X-lea! ... În secolele IX și X creștinii din Constantinopol, amenințați de armatele slavilor păgâni, cereau protecție de la Maica Domnului, adunați în mare număr în această biserică, făcând privegheri de toată noaptea. Maica Domnului i-a protejat de multe ori, flota păgână a fost distrusă, iar orașul a fost cruțat de suferințe și de vărsare de sânge.] ... Azi este potrivit să ascultăm iarăși cântată poezia-rugăciune compusă de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, LA UȘA MILOSTIVIRII, rugăciune către Maica Domnului, cunoscută mai mult după primele versuri: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/919372900201006

Pr. prof. Ion Ciungu  

 

"Acoperă-ne pe noi cu acoperământul tău, Preasfânta Fecioară, în ziua răutăţilor noastre; acoperă-ne în toate zilele noastre, iar mai ales în ziua cea rea când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor, şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, cele de sub cer, şi în ziua înfricoşătoarei judecăţi, să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău!" (Rugăciune luată din “Sinaxar 1 Octombrie”) http://calendar-ortodox.ro/luna/octombrie/octombrie01.htm  


https://www.facebook.com/photo/?fbid=3063734373767052&set=a.711891222284724


Următoarea rugăciune a Maicii Domnului către Fiul ei a fost auzită în Biserica Sfânta Maria din Vlaherne, în secolul al X – lea (unii spun că era anul 911), atunci când Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a văzut-o pe Maica Domnului rugându-se și acoperind poporul cu cinstitul ei acoperământ:

"Împărate Ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău; şi unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfinţeşte, şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine, şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine Maica Ta. Primeşte-le toate rugăciunile şi făgăduinţele şi-i izbăveşte din toate nevoile şi răutăţile!" https://ro.orthodoxwiki.org/Acoper%C4%83m%C3%A2ntul_Maicii_Domnului

 

În Biserica Sfânta Maria din Vlaherne se păstrau încă din secolul al V - lea veșminte ale Sfintei Fecioare Maria (maforionul, adică vălul care acopera capul și umerii ei, și tunica sau roba), fiind aduse din Palestina în anul 473. Prezența acestor importante veșminte sfinte aici i-a încurajat pe împărații bizantini să se stabilească în apropierea acestei biserici, apoi cu vremea să construiască Palatul Imperial din Vlaherne. https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Vlaherne

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3063938903746599&set=a.711891222284724


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 1 octombrie este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 10, versetele 38 – 42 și din capitolul 11, versetele 27 – 28.

 

38 

Şi pe când mergeau ei, El a intrat într'un sat; iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. 

39 

Şi ea avea o soră ce se chema Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, Îi asculta cuvântul. 

40 

Iar Marta se silea cu multă slujire şi, apropiindu-se, a zis: „Doamne, oare nu socoteşti că sora mea m'a lăsat să slujesc singură? Spune-i deci să mă ajute“. 

41 

Şi răspunzând Domnul, i-a zis: „Marto, Marto, te'ngrijeşti şi pentru multe te sileşti, 

42 

ci un lucru trebuie; că Maria partea cea bună şi-a ales-o, care nu i se va lua“. 

27 

Şi a fost că pe când spunea El acestea, o femeie din mulţime, ridicându-şi glasul, I-a zis: „Fericit este pântecele care Te-a purtat şi pieptul la care ai supt!“ 

28 

Iar El a zis: „Într'adevăr, fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc d“.

http://www.dervent.ro/s/b/index-D.php?link=NT-Lc-10-01_15#01

http://www.dervent.ro/s/b/index-D.php?link=NT-Lc-11-23_26#23

...





….

Azi este potrivit să ascultăm iarăși cântată poezia-rugăciune compusă de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, LA UȘA MILOSTIVIRII, rugăciune către Maica Domnului, cunoscută mai mult după primele versuri: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/919372900201006

1)

Preasfântă Maică și Fecioară,

Nădejdea sufletului meu,

Tu ești a mea mijlocitoare

La Milostivul Dumnezeu.

2)

De n-ar avea în Ceruri lumea

Rudenie de pe pământ,

Atunci ar fi pustie viața,

Asemenea unui mormant!

3)

De nu erai Tu primăvară

A veacului înțelenit,

Ar fi rămas de-a pururi iarnă

Și soarele n-ar fi zambit.

4)

De n-ai fi revarsat Tu zorii

Peste pământul adormit,

Atuncea umbra cea de moarte

Ar fi rămas fără sfârșit.

5)

Iar astăzi, Preacurată Maică,

Când toți ne-am abătut la rău,

De nu Te vei ruga fierbinte,

Ne părăsește Fiul Tău!

6)

Trimite semn de pocăință

Poporului nedumerit

Și adu-l iarăși la credință

Pe sufletul cel rătăcit!

7)

Dezleagă, Preacurată Maică,

Cătușele celor robiți

Și dăruiește-le răbdare

Creștinilor năpăstuiți!

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/08/at-door-of-compassion-prayer-poem-to.html

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/08/a-la-porte-de-la-compassion-un-poeme-de.html

...

https://www.oca.org/readings/daily/2024/10/01

https://www.antiochian.org/liturgicday

https://www.goarch.org/chapel/calendar

https://churchmotherofgod.org/scripture-readings/matthew-2235-46-15th-sunday-after-pentecost/

https://churchmotherofgod.org/month/

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://admd.info/calendar_anual.php?lang=fr_FR.UTF-8#luna1

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2023/

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0 

http://www.orthodoxer-kalender.de/

https://www.metropolisvonaustria.at/index.php/de/bibliothek/270-evangelium/1073-sonntag-des-k%C3%A4severzichts

https://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna10

https://mobile.catholica.ro/cgc2024/luni/octombrie.html


https://basilica.ro/en/orthodox-calendar-october-1/

https://orthodoxwiki.org/Protection_of_the_Mother_of_God

https://cabrapokrov.org/2023/10/13/the-protection-of-our-all-holy-lady-the-theotokos-and-ever-virgin-mary/

https://en.wikipedia.org/wiki/Intercession_of_the_Theotokos


.......................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/09/conceptia-de-i-iubi-pe-oamenii-care-ne.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/09/din-pescuirea-minunata-pe-lacul.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/09/sa-ne-asumam-fiecare-crucea-proprie.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/09/azi-14-septembrie-este-zi-de-sarbatoare.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/09/sarbatoarea-nasterea-maicii-domnului.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/09/duminica-de-azi-este-inainte-de.html

  

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/09/sarbatoarea-nasterea-maicii-domnului.html


Pe 5 octombrie, de ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI, cunoscută la nivel mondial ca WORLD TEACHERS’ DAY (adică ZIUA MONDIALĂ A PROFESORILOR, ÎNVĂȚĂTORILOR, EDUCATORILOR), se cuvine să privim iarăși cu mult respect și adorare spre PROFESORUL PRIN EXCELENȚĂ, ÎNVĂȚĂTORUL PRIN EXCELENȚĂ, EDUCATORUL PRIN EXCELENȚĂ, adică spre DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM PENTRU MÂNTUIREA OAMENILOR. Observăm că Centrul de Documentare și Informare (CDI) al Liceului Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu a marcat ZIUA EDUCAȚIEI, 5 octombrie 2024, invitând comunitatea școlară spre VALORI, INOVAȚIE, COOPERARE, CULTURĂ, CONȘTIENTIZARE, ATENȚIE, ECHILIBRU, RESPONSABILITATE, EMPATIE, EVOLUȚIE, DISCIPLINĂ, RESPECT și alte virtuți specifice educației școlare tradiționale, după cum ne informează doamna profesoară Monica Gujan prin imaginea distribuită. ESTE POTRIVIT CU ACEASTĂ OCAZIE SĂ OBSERVĂM CARE ESTE SCOPUL PRINCIPAL AL EDUCAȚIEI, potrivit constituției landului Renania de Nord – Westfalia, despre care am aflat dintr-un articol recent, din 3 octombrie 2024: “A TREZI ÎNALTA STIMĂ PENTRU DUMNEZEU, RESPECTUL PENTRU DEMNITATEA OAMENILOR ȘI DORINȚA DE A TE ANGAJA ÎN ACȚIUNI SOCIALE, ESTE SCOPUL PRINCIPAL AL EDUCAȚIEI.” De asemenea este potrivit, într-o zi ca cea de azi, SĂ OBSERVĂM CUM ÎNCEPE CONSTITUȚIA GERMANIEI, actualizată în 1990: "IN BEWUSSTSEIN SEINER VERANTWORTUNG VOR GOTT UND DEN MENSCHEN" ..., adică: "Conștient de responsabilitatea sa în fața lui Dumnezeu și a oamenilor ... poporul german, în exercitarea puterii sale constituante, a adoptat această Lege Fundamentală." ... PRIN URMARE, având în vedere faptul că în ultimele trei decenii, prin politicile promovate de diferite instituții, românii au fost învățați să aspire după modele occidentale, și uneori au adoptat nonvalori occidentale, SE CUVINE SĂ NE DOCUMENTĂM ȘI SĂ NE INFORMĂM ÎN AȘA FEL ÎNCÂT SĂ ADOPTĂM ÎN CONSTITUȚIA ROMÂNIEI ADEVĂRATELE VALORI CREȘTINE, ÎNALTA STIMĂ PENTRU DUMNEZEU ȘI RESPECTUL PENTRU DEMNITATEA OAMENILOR. Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, ajută-ne în această direcție! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu     https://www.facebook.com/photo/?fbid=3068750669932089&set=a.711891222284724     Was ist die Ursache g...