sâmbătă, 21 mai 2022

ÎN 21 MAI ESTE SĂRBĂTOARE ÎN CINSTEA SFINȚILOR ÎMPĂRAȚI CONSTANTIN ȘI MAMA SA, ELENA. CONSTANTIN CEL MARE A FOST PRIMUL ÎMPĂRAT ROMAN CARE S-A CONVERTIT LA CREȘTINISM. EL A TRĂIT O MARE PARTE A VIEȚII SALE CA PĂGÂN. A FOST BOTEZAT PE PATUL DE MOARTE, ÎN ANUL 337. ÎNCEPÂND DIN ANUL 312, EL A ÎNCEPUT SĂ FAVORIZEZE CREȘTINISMUL. ÎN ANUL 313, ÎMPĂRATUL CONSTANTIN A ACORDAT LIBERTATE CREȘTINILOR, CARE DE-A LUNGUL TIMPULUI FUSESERĂ PERSECUTAȚI ÎN IMPERIUL ROMAN. ... SFÂNTA ÎMPĂRĂTEASĂ ELENA A FOST SOȚIA ÎMPĂRATULUI CONSTANȚIUS, TATĂL LUI CONSTANTIN. EA S-A CONVERTIT LA CREȘTINISM DUPĂ CE FIUL EI A DEVENIT ÎMPĂRAT, ADICĂ DUPĂ ANUL 306. (Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 21 mai, precum și unele fapte din viața acestor sfinți, și să conștientizăm importanța lor în Istoria Bisericii! Pentru importanța faptelor lor creștine, Împăratul Constantin cel Mare și mama sa, Elena, sunt cinstiți întocmai ca Apostolii Domnului nostru Iisus Hristos. ... Cu ocazia sărbătoririi Sfinților Împărați Constantin și Elena, Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele acestor sfinți, în România aproape două milioane!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Iisus a zis : “Eu sunt uşa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui; şi va intra şi va ieşi şi păşune va afla.”

Constantin cel Mare a fost primul împărat roman care s-a convertit la creștinism. El a trăit o mare parte a vieții sale ca păgân. A început să favorizeze creștinismul din anul 312. A fost botezat pe patul de moarte, în anul 337. Să observăm câteva dintre faptele lui importante pentru creștini: în anul 313 a acordat libertate creștinilor, care fuseseră persecutați de-a lungul timpului în Imperiul Roman; în 317 a început să bată monedă cu monogramul creștin; în 321 a decretat ca Duminica să fie zi săptămânală de odihnă în Imperiul Roman; în 325 a convocat Primul Sinod Ecumenic, acolo alcătuindu-se prima parte din Crez; Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost construită la ordinele sale etc. Despre mama lui Constantin cel Mare, Împărăteasa Elena, ne amintim că a plecat în pelerinaj în Palestina, în perioada dintre anii 326-328 cu scopul de a identifica Locurile Sfinte. Pe locul unde fusese mormântul Domnului nostru Iisus Hristos era un templu dedicat zeiței Venus. Elena a dat ordin să fie demolat templul, apoi să se facă săpături pentru a fi găsită Crucea Mântuitorului. Au fost găsite trei cruci, două fiind ale celor doi tâlhari. Pentru a identifica Crucea Mântuitorului, au atins pe rând crucile de o femeie care era pe moarte. Prin atingere de Crucea Mântuitorului s-a întâmplat minunea vindecării femeii respective. Astfel Împărăteasa Elena a declarat care este Adevărata Cruce. După alte relatări, au atins crucile pe rând de un om mort. Prin atingere de Crucea Mântuitorului s-a întâmplat minunea învierii omului mort. https://ro.orthodoxwiki.org/Constantin_cel_Mare   https://ro.orthodoxwiki.org/Elena_%C3%8Emp%C4%83r%C4%83teasa   https://en.wikipedia.org/wiki/Constantine_the_Great   https://en.wikipedia.org/wiki/Helena,_mother_of_Constantine_I

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în ziua de 21 mai, la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, este din Sfânta Evanghelie după Ioan, din capitolul 10, versetele 1-9:

 

Iisus a zis:

“Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce nu intră pe uşă, în staulul oilor, ci sare pe aiurea, acela este fur şi tâlhar.

Iar cel ce intră prin uşă este păstorul oilor.

Acestuia portarul îi deschide şi oile ascultă de glasul lui, şi oile sale le cheamă pe nume şi le mână afară.

Şi când le scoate afară pe toate ale sale, merge înaintea lor, şi oile merg după el, căci cunosc glasul lui.

Iar după un străin, ele nu vor merge, ci vor fugi de el, pentru că nu cunosc glasul lui.

Această pildă le-a spus-o Iisus, dar ei n-au înţeles ce înseamnă cuvintele Lui.

A zis deci iarăşi Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă: Eu sunt uşa oilor.

Toţi câţi au venit mai înainte de Mine sunt furi şi tâlhari, dar oile nu i-au ascultat.

Eu sunt uşa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui; şi va intra şi va ieşi şi păşune va afla.http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=10

https://www.oca.org/readings/daily/2022/05/21

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna5

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=05

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

A PATRA DUMINICĂ A PAȘTILOR (SAU A PATRA DUMINICĂ DUPĂ PAȘTI) NE AMINTEȘTE CUM IISUS L-A VINDECAT, ÎNTR-O ZI DE SÂMBĂTĂ, PE UN OM PARALIZAT DE 38 DE ANI, CARE ZĂCEA ABANDONAT ȘI IGNORAT ÎN IERUSALIM, LA SCĂLDĂTOAREA VITEZDA. DUPĂ UN ANUMIT TIMP DE LA VINDECARE, IISUS L-A ÎNTÂLNIT PE OMUL RESPECTIV ÎN TEMPLUL DIN IERUSALIM ȘI I-A SPUS: “IATĂ CĂ TE-AI FĂCUT SĂNĂTOS. DE ACUM SĂ NU MAI PĂCĂTUIEȘTI, CA SĂ NU-ȚI FIE CEVA MAI RĂU!” (Haideți să conștientizăm că bolile sunt consecințe ale păcatelor și că întâlnirea noastră cu Iisus ne poate aduce vindecare, dar și avertisment! Îți mulțumim frumos, Doamne Iisuse Hristoase, pentru că ne scoți din abandon și din ignorare, pentru că ne vindeci și ne avertizezi să ne ferim de păcate!)

 

AZI, ÎN A TREIA DUMINICĂ A PAȘTILOR (SAU A TREIA DUMINICĂ DUPĂ PAȘTI) SUNT SĂRBĂTORITE SFINTELE FEMEI MIRONOSIȚE CARE, DUPĂ CE AU VĂZUT, VINERI SEARA, COBORÂREA DE PE CRUCE ȘI PUNEREA ÎN MORMÂNT A TRUPULUI MORT AL MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, AU AȘTEPTAT CU MARE DURERE ÎN SUFLET SĂ TREACĂ ZIUA DE ODIHNĂ A EVREILOR, ADICĂ SABATUL (SÂMBĂTA). APOI, AU MERS LA MORMÂNTUL MÂNTUITORULUI CU MIRURI, ÎN PRIMA ZI A SĂPTĂMÂNII EVREIEȘTI (ZI PE CARE APOI CREȘTINII AU NUMIT-O ZIUA DOMNULUI, ÎN LATINĂ “DIES DOMINICA”, DUMINICĂ). ELE S-AU DUS FOARTE DE DIMINEAȚĂ, PE CÂND RĂSĂREA SOARELE, CU INTENȚIA DE A-I UNGE CU MIRURI TRUPUL LUI MORT. DAR, MÂNTUITORUL ÎNVIASE. LA MORMÂNTUL GOL AU FOST ÎNTÂMPINATE DE UN ÎNGER CARE LE-A SPUS SĂ NU SE TEAMĂ, LE-A ARĂTAT LOCUL UNDE FUSESE TRUPUL MORT AL LUI IISUS, LE-A DAT VESTEA CĂ IISUS A ÎNVIAT ȘI LE-A TRIMIS SĂ-I ANUNȚE PE APOSTOLI CĂ IISUS VA MERGE ÎN GALILEEA ÎNAINTE DE EI. ÎNFĂȚIȘAREA ÎNGERULUI ERA CA FULGERUL, IAR ÎMBRĂCĂMINTEA LUI ERA ALBĂ CA ZAPĂDA. ... TOT ÎN DUMINICA ACEASTA SUNT SĂRBĂTORIȚI IOSIF DIN ARIMATEEA ȘI NICODIM, CEI DOI BĂRBAȚI SFINȚI CARE, VINERI SEARA, AU PUS ÎN MORMÂNT TRUPUL MORT AL MÂNTUITORULUI ȘI AU PRĂVĂLIT O PIATRĂ FOARTE MARE LA UȘA MORMÂNTULUI. (În anul 2020, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât și a declarat ca Duminica a Treia după Paști să fie sărbătorită în România și ca Duminica Femeilor Creștine, cu scopul de a se evidenția importanța credinței și curajului femeilor în viața Bisericii și societății românești. ... Cu această ocazie, Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate copilele, fetele și femeile creștine din toată lumea, inclusiv pe cele din România, aici ele reprezentând cam 51,1% din totalul populației! ... Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în această Duminică, precum și numele Sfintelor Femei Mironosițe!)

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu