duminică, 22 mai 2022

DUMINICA A CINCEA A PAȘTILOR (SAU DUMINICA A CINCEA DUPĂ PAȘTI) NE AMINTEȘTE DE CONVORBIREA MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, CU FEMEIA SAMARINEANCĂ, LA FÂNTÂNA LUI IACOV, ÎN REGIUNEA SAMARIA, LA SIHAR. ESTE FOARTE INTERESANT MODUL ÎN CARE MÂNTUITORUL DUCE DISCUȚIA DE LA APA DE BĂUT, CARE NE ESTE NECESARĂ ÎN MOD REPETAT PENTRU VIAȚA PĂMÂNTEASCĂ, LA HARUL DIVIN SAU APA CEA VIE NECESARĂ PENTRU VIAȚA VEȘNICĂ. FOARTE INTERESANT ȘI IMPORTANT ESTE, DE ASEMENEA, FAPTUL CĂ MÂNTUITORUL SPUNE CĂ NU ESTE NECESAR SĂ FIM ÎN IERUSALIM, NICI ÎNTR-UN LOC ANUME DIN SAMARIA, PENTRU A-L ADORA PE TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, CĂCI DUMNEZEU ESTE DUH, PREZENT PRETUTINDENI, ȘI PRIN URMARE, ESENȚIAL ESTE SĂ I NE ÎNCHINĂM LA NIVEL SPIRITUAL, ÎN ADEVĂR. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în această Duminică! De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, puterea lui Iisus de a schimba viața acestei femei care avusese cinci bărbați, iar la vremea respectivă stătea cu al șaselea! Tradiția Bisericii ne spune că această femeie a fost ulterior botezată de Sfinții Apostoli și a adus la credința în Iisus pe cele cinci surori ale ei și pe cei doi fii ai ei. Ea a predicat Evanghelia în Africa, apoi, în timpul persecuției declanșată contra creștinilor de împăratul roman Nero, ea împreună cu surorile ei și cu fiii ei, și cu mulți alți creștini, au suferit moarte martirică. De-a lungul secolelor, sângele martirilor a fost, este și va fi sămânța creștinilor. Cercetătorii spun că de la Iisus până în anul 2000 sunt 70 de milioane de martiri creștini.)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Atunci a venit o femeie din Samaria să scoată apă. Iisus i-a zis: Dă-Mi să beau.”

Această femeie s-a pocăit după discuția avută cu Mântuitorul și a adus la credința în El pe cele cinci surori ale ei și pe cei doi fii ai ei. După tradiție, ea a fost botezată de către Sfinții Apostoli, primind numele de Fotini (adică, Cea Luminată). A predicat Evanghelia în Africa, la Cartagina, cu fiul ei, Iosi. Celălalt fiu al ei, Victor, pentru vitejia sa în războiul cu avarii, a fost făcut general, de către împăratul roman. În anul 66, pe vremea împăratului roman Nero, ea cu surorile ei, cu fii ei și cu mulți alți creștini, au suferit moarte martirică pentru credința lor în Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Este sărbătorită în Duminica a 5 – a a Paștilor, dar și pe 26 februarie (după tradiția greacă) și pe 20 martie (după tradiția slavă).  https://ro.orthodoxwiki.org/Fotini_samarineanca     https://en.orthodoxwiki.org/Photine_of_Samaria

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 5 – a a Paștilor este din Sfânta Evanghelie după Ioan, din capitolul 4, versetele 5-42:

In 4, 5-42

“Deci a venit la o cetate a Samariei, numită Sihar, aproape de locul pe care Iacov l-a dat lui Iosif, fiul său;

Şi era acolo fântâna lui Iacov. Iar Iisus, fiind ostenit de călătorie, S-a aşezat lângă fântână şi era ca la al şaselea ceas.

Atunci a venit o femeie din Samaria să scoată apă. Iisus i-a zis: Dă-Mi să beau.

Căci ucenicii Lui se duseseră în cetate, ca să cumpere merinde.

Femeia samarineancă I-a zis: Cum Tu, care eşti iudeu, ceri să bei de la mine, care sunt femeie samarineancă? Pentru că iudeii nu au amestec cu samarinenii.

Iisus a răspuns şi i-a zis: Dacă ai fi ştiut darul lui Dumnezeu şi Cine este Cel ce-ţi zice: Dă-Mi să beau, tu ai fi cerut de la El, şi ţi-ar fi dat apă vie.

Femeia I-a zis: Doamne, nici găleată nu ai, şi fântâna e adâncă; de unde, dar, ai apa cea vie?

Nu cumva eşti Tu mai mare decât părintele nostru Iacov, care ne-a dat această fântână şi el însuşi a băut din ea şi fiii lui şi turmele lui?

Iisus a răspuns şi i-a zis: Oricine bea din apa aceasta va înseta iarăşi;

Dar cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai înseta în veac, căci apa pe care i-o voi da Eu se va face în el izvor de apă curgătoare spre viaţă veşnică.

Femeia a zis către El: Doamne, dă-mi această apă ca să nu mai însetez, nici să mai vin aici să scot.

Iisus i-a zis: Mergi şi cheamă-l pe bărbatul tău şi vino aici.

Femeia a răspuns şi a zis: N-am bărbat. Iisus i-a zis: Bine ai zis că nu ai bărbat.

Căci cinci bărbaţi ai avut şi cel pe care îl ai acum nu-ţi este bărbat. Aceasta adevărat ai spus.

Femeia I-a zis: Doamne, văd că Tu eşti prooroc.

Părinţii noştri s-au închinat pe acest munte, iar voi ziceţi că în Ierusalim este locul unde trebuie să ne închinăm.

Şi Iisus i-a zis: Femeie, crede-Mă că vine ceasul când nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim nu vă veţi închina Tatălui.

Voi vă închinaţi căruia nu ştiţi; noi ne închinăm Căruia ştim, pentru că mântuirea din iudei este.

Dar vine ceasul şi acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr, că şi Tatăl astfel de închinători îşi doreşte.

Duh este Dumnezeu şi cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh şi în adevăr.

I-a zis femeia: Ştim că va veni Mesia care se cheamă Hristos; când va veni, Acela ne va vesti nouă toate.

Iisus i-a zis: Eu sunt, Cel ce vorbesc cu tine.

Dar atunci au sosit ucenicii Lui. Şi se mirau că vorbea cu o femeie. Însă nimeni n-a zis: Ce o întrebi, sau: Ce vorbeşti cu ea?

Iar femeia şi-a lăsat găleata şi s-a dus în cetate şi a zis oamenilor:

Veniţi de vedeţi un om care mi-a spus toate câte am făcut. Nu cumva aceasta este Hristosul?

Şi au ieşit din cetate şi veneau către El.

Între timp, ucenicii Lui Îl rugau, zicând: Învăţătorule, mănâncă.

Iar El le-a zis: Eu am de mâncat o mâncare pe care voi nu o ştiţi.

Ziceau deci ucenicii între ei: Nu cumva I-a adus cineva să mănânce?

Iisus le-a zis: Mâncarea Mea este să fac voia Celui ce M-a trimis pe Mine şi să săvârşesc lucrul Lui.

Nu ziceţi voi că mai sunt patru luni şi vine secerişul? Iată zic vouă: Ridicaţi ochii voştri şi priviţi holdele că sunt albe pentru seceriş.

Iar cel ce seceră primeşte plată şi adună roade spre viaţa veşnică, ca să se bucure împreună şi cel ce seamănă şi cel ce seceră.

Căci în aceasta se adevereşte cuvântul: Că unul este semănătorul şi altul secerătorul.

Eu v-am trimis să seceraţi ceea ce voi n-aţi muncit; alţii au muncit şi voi aţi intrat în munca lor.

Şi mulţi samarineni din cetatea aceea au crezut în El, pentru cuvântul femeii care mărturisea: Mi-a spus toate câte am făcut.

Deci, după ce au venit la El, samarinenii Îl rugau să rămână la ei. Şi a rămas acolo două zile.

Şi cu mult mai mulţi au crezut pentru cuvântul Lui,

Iar femeii i-au zis: Credem nu numai pentru cuvântul tău, căci noi înşine am auzit şi ştim că Acesta este cu adevărat Hristosul, Mântuitorul lumii.” https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=4

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/05/22

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna5

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=05

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

ÎN 21 MAI ESTE SĂRBĂTOARE ÎN CINSTEA SFINȚILOR ÎMPĂRAȚI CONSTANTIN ȘI MAMA SA, ELENA. CONSTANTIN CEL MARE A FOST PRIMUL ÎMPĂRAT ROMAN CARE S-A CONVERTIT LA CREȘTINISM. EL A TRĂIT O MARE PARTE A VIEȚII SALE CA PĂGÂN. A FOST BOTEZAT PE PATUL DE MOARTE, ÎN ANUL 337. ÎNCEPÂND DIN ANUL 312, EL A ÎNCEPUT SĂ FAVORIZEZE CREȘTINISMUL. ÎN ANUL 313, ÎMPĂRATUL CONSTANTIN A ACORDAT LIBERTATE CREȘTINILOR, CARE DE-A LUNGUL TIMPULUI FUSESERĂ PERSECUTAȚI ÎN IMPERIUL ROMAN. ... SFÂNTA ÎMPĂRĂTEASĂ ELENA A FOST SOȚIA ÎMPĂRATULUI CONSTANȚIUS, TATĂL LUI CONSTANTIN. EA S-A CONVERTIT LA CREȘTINISM DUPĂ CE FIUL EI A DEVENIT ÎMPĂRAT, ADICĂ DUPĂ ANUL 306. (Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 21 mai, precum și unele fapte din viața acestor sfinți, și să conștientizăm importanța lor în Istoria Bisericii! Pentru importanța faptelor lor creștine, Împăratul Constantin cel Mare și mama sa, Elena, sunt cinstiți întocmai ca Apostolii Domnului nostru Iisus Hristos. ... Cu ocazia sărbătoririi Sfinților Împărați Constantin și Elena, Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele acestor sfinți, în România aproape două milioane!)

 

A PATRA DUMINICĂ A PAȘTILOR (SAU A PATRA DUMINICĂ DUPĂ PAȘTI) NE AMINTEȘTE CUM IISUS L-A VINDECAT, ÎNTR-O ZI DE SÂMBĂTĂ, PE UN OM PARALIZAT DE 38 DE ANI, CARE ZĂCEA ABANDONAT ȘI IGNORAT ÎN IERUSALIM, LA SCĂLDĂTOAREA VITEZDA. DUPĂ UN ANUMIT TIMP DE LA VINDECARE, IISUS L-A ÎNTÂLNIT PE OMUL RESPECTIV ÎN TEMPLUL DIN IERUSALIM ȘI I-A SPUS: “IATĂ CĂ TE-AI FĂCUT SĂNĂTOS. DE ACUM SĂ NU MAI PĂCĂTUIEȘTI, CA SĂ NU-ȚI FIE CEVA MAI RĂU!” (Haideți să conștientizăm că bolile sunt consecințe ale păcatelor și că întâlnirea noastră cu Iisus ne poate aduce vindecare, dar și avertisment! Îți mulțumim frumos, Doamne Iisuse Hristoase, pentru că ne scoți din abandon și din ignorare, pentru că ne vindeci și ne avertizezi să ne ferim de păcate!)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...