luni, 15 octombrie 2018

ȘAPTE PERSOANE AU FOST DECLARATE CA FIIND SFINTE, IERI 14 OCTOMBRIE 2018, DE CĂTRE PAPA FRANCISC. ÓSCAR ROMERO, FOST ARHIEPISCOP ÎN SAN SALVADOR, ÎMPUȘCAT MORTAL ÎN ANUL 1980 ÎN TIMP CE CELEBRA LITURGHIA, ESTE UNUL DINTRE CELE ȘAPTE PERSOANE. (articol în engleză din 14 octombrie 2018; scurtă anunțare a știrii)



de pr.prof. Ion Ciungu




În Predica de pe Munte, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, ne îndeamnă astfel: „Aşadar, fiţi desăvârşiţi precum Tatăl vostru ceresc este desăvârşit!” (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 5, versetul 48). http://bibliacatolica.ro/category/biblia/2-noul-testament/47-evanghelia-dupa-sf-matei/page/5/
..........
..........
..........................................................................




Creștinii sunt chemați la sfințenie, nu să lucreze cu jumătăți de măsură, a zis ieri, 14 octombrie 2018, Papa Francisc, referindu-se la exemplele pe care ni le dau Papa Paul VI și Arhiepiscopul Óscar Romero, care au fost declarați sfinți împreună cu alte cinci persoane.


Arhiepiscopul Óscar Romero a fost împușcat mortal după denunțurile sale cu privire la crimele și răpirile de persoane comise de guvern, care vor duce la sângerosul război civil de 12 ani (1980-1992).


„Pentru mulți, canonizarea acestui arhiepiscop asasinat reprezintă punctul culminant al uneia dintre cele mai clare schimbări bruște și complete a politicii papale de cinci ani a lui Francisc, căci cauza lui Romero a fost abandonată timp de decenii în timpul Papilor Ioan Paul II și Benedict XVI.”


Ioan Paul II și Benedict XVI s-au temut de influența scrierilor și omiliilor lui Romero, care vorbesc despre teologia de eliberare. Însă Francisc l-a lăudat pe Romero ca fiind un model de episcop care se îngrijește de poporul său.

Așa am aflat din articolul Sainting Romero and Paul VI, Francis says: no 'half measures' to holiness, publicat în data de 14 octombrie 2018 pe site-ul catolic american NATIONAL CATHOLIC REPORTER, de Joshua J. McElwee și Heidi Schlumpf.


Alte aspecte referitoare la Arhiepiscopul Romero și la Papa Paul VI, care l-a numit pe Romero în 1977 să conducă arhidioceza din San Salvador, găsim în articolul Editorial: Dangerous saints for desperate times, publicat în 12 octombrie 2018, tot pe site-ul NATIONAL CATHOLIC REPORTER, de editorial staff.

……………………………………..

Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


S-ar putea întâmpla să dorim să revedem articolul următor:







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 15 mai, în fiecare an, PESTE 12 MILIOANE DE PALESTINIENI DIN ÎNTREAGA LUME COMEMOREAZĂ NAKBA, și anume, CATASTROFA, adică EPURAREA ETNICĂ A PALESTINIENILOR DIN ANUL 1948. Înainte de Nakba, palestinienii locuiau în 1.300 de sate și orașe din Palestina istorică. În februarie 1947 Regatul Unit a anunțat că își va încheia mandatul asupra Palestinei și va preda această responsabilitate Organizației Națiunilor Unite înființată recent. ONU a propus un plan de a împărți Palestina în state separate, unul evreiesc și altul arab. Cea mai mare parte a teritoriului (56%) a fost alocată evreilor, care reprezentau o treime din populație și erau în majoritate imigranți recenți din Europa. Arabilor a fost alocat 42% din teritoriu, iar 2% reprezenta Ierusalimul sub administrație internațională. Îndată ce planul a fost adoptat, în acel noiembrie, forțele sioniste au început să atace orașele și satele palestiniene. Au ocupat 774 de așezări și au nimicit 530, forțând peste 250.000 de palestinieni să-și părăsească pământurile. Sioniștii erau foarte bine înarmați, folosind tancuri și arme lăsate în urmă de britanici. Pe 14 mai 1948 a fost înființat Statul Israel. Nakba a început în ziua următoare. Aproximativ 15.000 de palestinieni au fost uciși, într-o serie de atrocități în masă. În total, cel puțin 750.000 de palestinieni au fost expulzați din casele lor și de pe pământurile lor. Sioniștii au pus stăpânire pe 78% din Palestina istorică. Cele 22 de procente rămase au fost spintecate în ceea ce este acum Malul de Vest (Cisiordania) sub ocupație israeliană și Fâșia Gaza asediată de Israel. Palestinienii au fugit spre tabere de refugiați prin toată Palestina și în țările învecinate (Liban, Iordania, Siria). Mulți au păstrat cheile de la casele lor. Acele chei continuă să fie un simbol al dreptului lor de a se întoarce la casele lor. Ceea ce a început în 1948 rămâne cea mai lungă criză a refugiaților nerezolvată din lume. (traducere din videoclipul “Nakba, the ethnic cleansing of Palestinians in 1948 | By the Numbers”, publicat pe Facebook de Al Jazeera, la 15 mai 2025): https://www.facebook.com/watch/?v=1815279045705579 ... NAKBA COMEMORATĂ ȘI ÎNCĂ REPETATĂ!!! ... 77 DE ANI DE NAKBA!!!

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus a zis și zice: "Nu judecaţi după înfăţişare, ci judecaţi judecată dreaptă!"  (Sfânta Evanghelie dup...