luni, 10 decembrie 2012

Viaţa mea în Hristos






            Trupul, când e «răstignit», supus chinurilor, se împacă cu sufletul şi cu Dumnezeu; când e alintat, hrănit din belşug şi cu bucate alese, se războieşte îndârjit cu sufletul şi cu Dumnezeu, se ticăloşeşte prin păcat. Nu se mai roagă, nu vrea să o facă şi, în general, nu mai vrea să ştie de Dumnezeu. Il huleşte, se îndepărtează de El. Din experienţă. De aceea cei ce «sunt ai lui Hristos Iisus şi-au răstignit trupul împreună cu patimile şi cu poftele» (Galateni, 5, 24) ... când trăieşte având de toate, nestingherit, în belşug şi satisfacţii, sporeşte în cele de jos, ale pământului, sufletul însă îi rămâne chircit, sterp la fapte bune. Când trăieşte în constrângere, în sărăcie, boală, necazuri, supărări, într-un cuvânt, când partea animalică îi este obligată la anumite privaţiuni, creşte duhovniceşte, dă flori de virtute, se maturizează, aduce roade bogate. De aceea strâmtă este calea celor care îl iubesc pe Dumnezeu.”

Sfântul Ioan de Kronstadt,  Viaţa mea în Hristos, ed. Sofia, Bucureşti, 2005, p 240; 242.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A DOUA ZI DE PAȘTI, în LUNEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre DUMNEZEU PE CARE NICIODATĂ NIMENI NU L-A VĂZUT, dar PE CARE PUTEM SĂ-L CUNOAȘTEM numai PRIN FIUL SĂU FĂCUT OM, adică PRIN DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. Pe Dumnezeu nimeni nu-L poate cunoaște în esența Sa. Numai Fiul Cel Veșnic al lui Dumnezeu, Fiu Făcut Om pentru mântuirea oamenilor, numai El L-a făcut cunoscut oamenilor pe Veșnicul și Atotputernicul Dumnezeu Care este Atotsfânt și Iubitor de oameni, Care este Creatorul tuturor celor văzute și nevăzute. Fiul ne-a învățat să-L numim pe Dumnezeu Tată și să ne adresăm Lui astfel: "Tatăl nostru Care ești în Ceruri, sfințească-se numele Tău!" ... Numai Fiul lui Dumnezeu Făcut Om, adică NUMAI DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS NE LUMINEAZĂ CUNOAȘTEREA ȘI VIAȚA. Nici chiar oamenii sfinți, cum este Sfântul Ioan Botezătorul, nu au pretenția că Îl pot înlocui pe Fiul lui Dumnezeu. ... Haideți să încercăm să ne conștientizăm poziția noastră în relație cu Persoanele Sfinte, despre Care este vorba în textul evanghelic de azi! Haideți să încercăm să începem să ne luminăm astfel sufletele, sau să continuăm să ne luminăm astfel sufletele! ... În vechime, catehumenii nou botezați petreceau întreaga Săptămână Luminată în biserică, fiecare îmbrăcat în cămașa albă pe care a primit-o la botez. (The Bright Week, La Semaine Radieuse, Die Lichte Woche, Svétlaya Sedmítsa, Diakainísimos Εvdomáda ... )

Pr. prof. Ion Ciungu   “Pe Dumnezeu nimeni niciodată nu L-a văzut; Fiul Cel Unul-Născut, Care este în sânul Tatălui, El L-a făcut cunosc...