marți, 4 martie 2025

Suntem în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ DIN POSTUL SFINTELOR PAȘTI, între Duminica Izgonirii lui Adam din Rai și Duminica Ortodoxiei. Ortodoxia creștină înseamnă credință creștină dreaptă, credință creștină corectă, dreaptă slăvire a lui Dumnezeu. Ortodoxia creștină ne învață că ORICE OM POATE AJUNGE ÎN RAI, dar numai PRIN ÎNCREDERE ÎN JERTFA ADUSĂ TATĂLUI CERESC PE CRUCEA GOLGOTEI DE FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, CARE A TREIA ZI A ÎNVIAT DIN MORȚI, ÎNVINGÂNDU-L PE SATAN ȘI DESFIINȚÂND MOARTEA CEA VEȘNICĂ. Duminica Ortodoxiei, prima duminică din Postul Sfintelor Paști, ne amintește că Veșnicul Fiu al lui Dumnezeu S-a făcut Om pentru răscumpărarea oamenilor din proprietatea cea foarte rea a lui Satan și pentru înfierea oamenilor în proprietatea Atotbunului Dumnezeu Tatăl nostru Ceresc. DUMINICA ORTODOXIEI ESTE DEDICATĂ CINSTIRII ICOANELOR ÎN CARE ESTE REPREZENTAT DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, ÎN CARE ESTE REPREZENTATĂ PREACURATA FECIOARĂ MARIA, PREASFÂNTA LUI MAMĂ, PRECUM ȘI ALTE PERSOANE SFINTE. Din punct de vedere creștin ortodox, prin cinstirea acestor icoane se aduce, de fapt, dreaptă închinare Fiului lui Dumnezeu Cel Adevărat. Astfel că cinstirea acestor icoane nu are legătură cu porunca din Decalog care interzicea evreilor să-și facă chipuri și asemănări de dumnezei falși. Noi nu avem treabă cu dumnezeii falși, ci cu Fiul lui Dumnezeu Cel Adevărat. Pe măsură ce ne apropiem de DUMINCA ORTODOXIEI, observăm cu emoție că încep să apară NOI ICOANE PICTATE, de noi și noi generații de elevi creștini ortodocși, după cum ne-a comunicat doamna Aura-Maria Avram Radu, directoarea Liceului Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu, județul Sibiu. Mulțumim frumos tuturor persoanelor care cultivă în noile generații de elevi respectul și iubirea cuvenite față de Mântuitorul lumii, Fiul lui Dumnezeu Făcut Om, Domnul nostru Iisus Hristos, față de Preacurata Fecioară Maria, Preasfânta Lui Mamă, precum și față de Toți Sfinții, Prietenii lui Dumnezeu! Cultivând respectul și iubirea față de Dumnezeu, cultivăm de fapt, în același timp, respectul și iubirea față de oameni.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3217379965069158&set=a.711891222284724




https://www.facebook.com/photo/?fbid=3217380568402431&set=a.711891222284724



https://www.facebook.com/photo/?fbid=3217381088402379&set=a.711891222284724



https://www.facebook.com/photo/?fbid=3217381705068984&set=a.711891222284724



https://www.facebook.com/photo/?fbid=3217382311735590&set=a.711891222284724



https://www.facebook.com/photo/?fbid=3217382928402195&set=a.711891222284724



https://www.facebook.com/photo/?fbid=3217383905068764&set=a.711891222284724


..................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem articolele următoare:

Pentru a marca ziua de 15 februarie, ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII în ROMÂNIA, unele școli au desfășurat deja ȘEZĂTORI LITERARE în săptămâna 10 – 14 ianuarie a acestui an, 2025, care este și "ANUL MIHAI EMINESCU", dar și "ANUL NAȚIONAL AL COPILULUI", după cum ne comunică prin afișele și pliantul pe care le-a distribuit celor interesați doamna Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu, județul Sibiu. Elevii au putut observa pe afișe, printre altele, următoarele propoziții care exprimă înțelepciune: “LECTURA NE INSPIRĂ ȘI NE LUMINEAZĂ!”, “LECTURA NE INSPIRĂ ȘI NE UNEȘTE!”, “SPUNE-MI CE CITEȘTI, CA SĂ-ȚI SPUN CINE EȘTI!”. Să reținem și de pe pliant măcar următoarea curiozitate sau noutate pentru elevi, dar și pentru unii adulți: "BIBLIA sau SFÂNTA SCRIPTURĂ, Cuvântul lui Dumnezeu, este cea mai citită carte a tuturor timpurilor și se sărbătorește anual la data de 13 noiembrie, când este cinstit cel mai mare exeget (analist) al ei, Sfântul Ioan Gură de Aur (Hrisostom)." ... Ne amintim că Ziua Națională a Lecturii se sărbătorește prin lege în România din anul 2022, iar data de 15 februarie a fost aleasă având în vedere faptul că pe 15 februarie s-au născut două personalități culturale de seamă ale României: Titu Maiorescu (1840 – 1917) și Spiru Haret (1851 – 1912). ... Noi, cei care sărbătorim Ziua Națională a Lecturii, chiar și prin citirea acestui titlu, se cuvine să spunem o propoziție de mulțumire în rugăciunile noastre azi pentru acești oameni, precum și o propoziție de cerere, ca Dumnezeu să le ierte păcatele!

 

Pe 15 ianuarie, de ZIUA CULTURII NAȚIONALE A ROMÂNIEI, când este sărbătorită ZIUA DE NAȘTERE A LUI MIHAI EMINESCU, haideți, fiecare cu cuvintele sale, în gând, SĂ SPUNEM O RUGĂCIUNE CĂTRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS pentru POETUL NOSTRU NAȚIONAL, născut la 15 ianuarie 1850 și decedat la 15 iunie 1889! OBSERVĂM CĂ ACEST AN, 2025, când se împlinesc 175 de la nașterea poetului, ESTE DECLARAT “ANUL MIHAI EMINESCU”, de către Academia Română și Academia de Științe a Republicii Moldova. Prin urmare, pe parcursul acestui an se vor publica noi ediții ale operelor lui Mihai Eminescu, în română și în alte 85 de limbi în care operele lui au fost traduse. De asemenea, oficiile poștale vor tipări și vor vinde timbre și plicuri prin care se va marca acest eveniment. ... SĂ NE AMINTIM ce scria Eminescu despre importanța Vieții Domnului nostru Iisus Hristos în misiunea școlilor de a forma caracterul elevilor: ... “NU ÎN CULTURA ESCESIVĂ A MINȚII CONSISTĂ MISIUNEA ȘCOALELOR – ESCEPȚIE FĂCÂND CELE ÎNALTE – CI ÎN CREȘTEREA CARACTERULUI. DE ACOLO REZULTĂ IMPORTANȚA BIOGRAFIEI LUI HRISTOS PENTRU INIMELE UNEI OMENIRI VEȘNIC RENĂSCÂNDE.” ... Mulțumim frumos doamnei profesoare Monica Gujan pentru că ne-a comunicat PROGRAMUL DE ACTIVITĂȚI DEDICATE LUI MIHAI EMINESCU ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ la LICEUL TEHNOLOGIC "JOHANNES LEBEL" din TĂLMACIU, jud. SIBIU: Expoziție de carte, UN METEOR DIN ALTE LUMI (13-17 ian. 2025); ANIMAȚII LECTURĂ, clasele I-IV (14-15 ian. 2025); ATELIERE DE LECTURĂ, clasele V-VIII (16-17 ian. 2025). ... CU OCAZIA ACTIVITĂȚILOR prilejuite de ZIUA CULTURII NAȚIONALE a ROMÂNIEI este potrivit SĂ NE AMINTIM CU PLĂCERE, sau aflăm acum, POVESTEA NAȘTERII LUI MIHAI EMINESCU (basm de Geo Bogza): https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1107590903932361 ... DE ASEMENEA, este potrivit să ne amintim POEZIILE LUI MIHAI către MAICA DOMNULUI. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, iartă-l pe MIHAI EMINESCU așa cum știi Tu, și iartă-ne și pe noi, și ajută-ne să lucrăm pentru unitatea și mântuirea românilor, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin!

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2025/02/pe-19-februarie-de-ziua-nationala.html

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem LA DOUĂ SĂPTĂMÂNI DUPĂ SĂRBĂTOAREA SFINTELOR PAȘTI, adică în DUMINICA SFINTELOR FEMEI MIRONOSIȚE. Azi sunt sărbătorite acele Sfinte Femei care au mers cu miruri la mormântul Domnului nostru Iisus Hristos, pentru a unge cu uleiuri parfumate corpul Lui mort, în prima zi a săptămânii evreiești, zi care ulterior a fost numită de creștini “Ziua Domnului”, în limba latină “Dies Dominica”. Femeile curajoase au ajuns la mormânt foarte de dimineață, pe când răsărea soarele, în timp ce apostolii stăteau încuiați în casă de frica iudeilor. Ele au găsit mormântul gol, căci Mântuitorul înviase. Un înger era prezent la mormânt și le-a zis: “Nu vă temeţi, că ştiu că pe Iisus cel răstignit Îl căutaţi. Nu este aici; căci S-a sculat precum a zis; veniţi de vedeţi locul unde a zăcut. Şi degrabă mergând, spuneţi ucenicilor Lui că S-a sculat din morţi şi iată va merge înaintea voastră în Galileea; acolo Îl veţi vedea. Iată v-am spus vouă. Iar plecând ele în grabă de la mormânt, cu frică şi cu bucurie mare au alergat să vestească ucenicilor Lui. Dar când mergeau ele să vestească ucenicilor, iată Iisus le-a întâmpinat, zicând: Bucuraţi-vă! Iar ele, apropiindu-se, au cuprins picioarele Lui şi I s-au închinat. Atunci Iisus le-a zis: Nu vă temeţi. Duceţi-vă şi vestiţi fraţilor Mei, ca să meargă în Galileea, şi acolo Mă vor vedea.” (Matei 28, 5-10). ... TOT ÎN DUMINICA ACEASTA SUNT SĂRBĂTORIȚI IOSIF DIN ARIMATEEA ȘI NICODIM, acei bărbați sfinți care au coborât de pe cruce trupul mort al Domnului, l-au pregătit pentru înmormântare, apoi, vineri seara, l-au pus în mormântul săpat în stâncă și au prăvălit o piatră mare la ușa mormântului. (Ioan 19, 38-42; Matei 27, 57-60). SFINTELE FEMEI MIRONOSIȚE SUNT UN MODEL PENTRU TOATE FEMEILE CREȘTINE. ASTFEL CĂ, ÎN ANUL 2020, SFÂNTUL SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE A HOTĂRÂT CA DUMINICA FEMEILOR MIRONOSIȚE SĂ FIE ȘI DUMINICA FEMEILOR CREȘTINE, ÎN GENERAL, ca semn de prețuire pentru mamele noastre, bunicile noastre, pentru surori, soții, pentru toate persoanele de gen feminin care mărturisesc prin rugăciune, prin cuvintele și faptele lor, credința în Domnul nostru Iisus Hristos Cel Răstignit și Înviat, oferind astfel multă bucurie și lumină în viața Bisericii, a familiei, a școlii, a societății în general. ... Prin urmare, cu această ocazie, Îl rugăm pe Veșnicul Dumnezeu Atotsfânt și Atotputernic, adică pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate copilele, fetele și femeile creștine din toată lumea, inclusiv pe cele din România! ... Să urmărim aprox. 14 minute cum sunt redate în filmul Iisus din Nazaret (1977) evenimentele referitoare la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/707591395160898 ... Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în această Duminică, precum și numele Sfintelor Femei Mironosițe!

Pr. prof. Ion Ciungu “Şi înfăţişarea lui era ca fulgerul şi îmbrăcămintea lui albă ca zăpada. Şi de frica lui s-au cutremurat cei ce păzea...