miercuri, 19 februarie 2025

Pe 19 februarie, de ZIUA NAȚIONALĂ CONSTANTIN BRÂNCUȘI, se cuvine să zicem o rugăciune pentru acest om care este considerat a fi UNUL DINTRE CEI MAI INFLUENȚI SCULPTORI AI SECOLULUI al XX-lea. Dumnezeu să-l ierte și pe el, și pe noi! Să observăm una din cugetările lui Brâncuși: "Artistul nu e decât o smerită unealtă în mâinile lui Dumnezeu-Creatorul." Altă cugetare a lui: "Trupul omenesc este frumos doar în măsura în care oglindește sufletul." (Mulțumim frumos doamnei Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu, județul Sibiu, pentru că ne-a amintit de ZIUA NAȚIONALĂ CONSTANTIN BRÂNCUȘI!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 

 

 



Constantin Brâncuși: „Îl voi aștepta pe Bunul Dumnezeu în atelierul meu”, Arhimandritul Mihail Daniliuc, https://doxologia.ro/constantin-brancusi-il-voi-astepta-pe-bunul-dumnezeu-atelierul-meu

 

https://agerpres.ro/documentare/2025/02/19/19-februarie---ziua-brancusi--1423693

 

https://business-review.eu/lifestyle/art/brancusi-day-in-romania-a-local-journey-through-his-masterpieces-278621

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Constantin_Br%C3%A2ncu%C8%99i

 

https://nationaltoday.com/constantin-brancusi-day/


 

..................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem articolele următoare:

 

Pentru a marca ziua de 15 februarie, ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII în ROMÂNIA, unele școli au desfășurat deja ȘEZĂTORI LITERARE în săptămâna 10 – 14 ianuarie a acestui an, 2025, care este și "ANUL MIHAI EMINESCU", dar și "ANUL NAȚIONAL AL COPILULUI", după cum ne comunică prin afișele și pliantul pe care le-a distribuit celor interesați doamna Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu, județul Sibiu. Elevii au putut observa pe afișe, printre altele, următoarele propoziții care exprimă înțelepciune: “LECTURA NE INSPIRĂ ȘI NE LUMINEAZĂ!”, “LECTURA NE INSPIRĂ ȘI NE UNEȘTE!”, “SPUNE-MI CE CITEȘTI, CA SĂ-ȚI SPUN CINE EȘTI!”. Să reținem și de pe pliant măcar următoarea curiozitate sau noutate pentru elevi, dar și pentru unii adulți: "BIBLIA sau SFÂNTA SCRIPTURĂ, Cuvântul lui Dumnezeu, este cea mai citită carte a tuturor timpurilor și se sărbătorește anual la data de 13 noiembrie, când este cinstit cel mai mare exeget (analist) al ei, Sfântul Ioan Gură de Aur (Hrisostom)." ... Ne amintim că Ziua Națională a Lecturii se sărbătorește prin lege în România din anul 2022, iar data de 15 februarie a fost aleasă având în vedere faptul că pe 15 februarie s-au născut două personalități culturale de seamă ale României: Titu Maiorescu (1840 – 1917) și Spiru Haret (1851 – 1912). ... Noi, cei care sărbătorim Ziua Națională a Lecturii, chiar și prin citirea acestui titlu, se cuvine să spunem o propoziție de mulțumire în rugăciunile noastre azi pentru acești oameni, precum și o propoziție de cerere, ca Dumnezeu să le ierte păcatele!

 

Pe 15 ianuarie, de ZIUA CULTURII NAȚIONALE A ROMÂNIEI, când este sărbătorită ZIUA DE NAȘTERE A LUI MIHAI EMINESCU, haideți, fiecare cu cuvintele sale, în gând, SĂ SPUNEM O RUGĂCIUNE CĂTRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS pentru POETUL NOSTRU NAȚIONAL, născut la 15 ianuarie 1850 și decedat la 15 iunie 1889! OBSERVĂM CĂ ACEST AN, 2025, când se împlinesc 175 de la nașterea poetului, ESTE DECLARAT “ANUL MIHAI EMINESCU”, de către Academia Română și Academia de Științe a Republicii Moldova. Prin urmare, pe parcursul acestui an se vor publica noi ediții ale operelor lui Mihai Eminescu, în română și în alte 85 de limbi în care operele lui au fost traduse. De asemenea, oficiile poștale vor tipări și vor vinde timbre și plicuri prin care se va marca acest eveniment. ... SĂ NE AMINTIM ce scria Eminescu despre importanța Vieții Domnului nostru Iisus Hristos în misiunea școlilor de a forma caracterul elevilor: ... “NU ÎN CULTURA ESCESIVĂ A MINȚII CONSISTĂ MISIUNEA ȘCOALELOR – ESCEPȚIE FĂCÂND CELE ÎNALTE – CI ÎN CREȘTEREA CARACTERULUI. DE ACOLO REZULTĂ IMPORTANȚA BIOGRAFIEI LUI HRISTOS PENTRU INIMELE UNEI OMENIRI VEȘNIC RENĂSCÂNDE.” ... Mulțumim frumos doamnei profesoare Monica Gujan pentru că ne-a comunicat PROGRAMUL DE ACTIVITĂȚI DEDICATE LUI MIHAI EMINESCU ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ la LICEUL TEHNOLOGIC "JOHANNES LEBEL" din TĂLMACIU, jud. SIBIU: Expoziție de carte, UN METEOR DIN ALTE LUMI (13-17 ian. 2025); ANIMAȚII LECTURĂ, clasele I-IV (14-15 ian. 2025); ATELIERE DE LECTURĂ, clasele V-VIII (16-17 ian. 2025). ... CU OCAZIA ACTIVITĂȚILOR prilejuite de ZIUA CULTURII NAȚIONALE a ROMÂNIEI este potrivit SĂ NE AMINTIM CU PLĂCERE, sau aflăm acum, POVESTEA NAȘTERII LUI MIHAI EMINESCU (basm de Geo Bogza): https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1107590903932361 ... DE ASEMENEA, este potrivit să ne amintim POEZIILE LUI MIHAI către MAICA DOMNULUI. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, iartă-l pe MIHAI EMINESCU așa cum știi Tu, și iartă-ne și pe noi, și ajută-ne să lucrăm pentru unitatea și mântuirea românilor, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin!

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem LA PATRU SĂPTĂMÂNI DUPĂ SĂRBĂTOAREA PAȘTILOR, în A CINCEA DUMINICĂ A PAȘTILOR (sau A Cincea Duminică după Paști). Textul evanghelic programat să fie citit azi la Sfânta Liturghie este despre CONVORBIREA DINTRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI FEMEIA SAMARINEANCĂ. În regiunea Samaria din Țara Sfântă, la Fântâna lui Iacov, pe teritoriul cetății Sihar, Îl vedem pe Mântuitorul lumii, adică pe Domnul nostru Iisus Hristos, stând de vorbă cu o femeie care a venit după apă. Este foarte important să observăm modul în care Mântuitorul duce conversația cu această femeie, de la apa de băut, naturală, care ne este necesară zilnic pentru viața pământească, la apa cea vie, supranaturală, care ne este necesară zilnic pentru viața veșnică în comuniune cu Dumnezeu. Să urmărim, timp de 4 minute, cum este redată într-un film această convorbire: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/422857237282058 ... Iisus a schimbat viața acestei femei care avusese cinci bărbați, iar la vremea respectivă stătea cu al șaselea. Tradiția Bisericii ne spune că această femeie a fost ulterior botezată de Sfinții Apostoli și a adus la credința în Iisus pe cele cinci surori ale ei și pe cei doi fii ai ei. Ea a predicat Evanghelia în Africa, apoi, în timpul persecuției declanșată contra creștinilor de împăratul roman Nero, ea împreună cu surorile ei și cu fiii ei, și cu mulți alți creștini, au suferit moarte martirică. De-a lungul secolelor, sângele martirilor a fost (și este și va fi) sămânța creștinilor. Cercetătorii spun că de la Iisus până în anul 2000 sunt 70 de milioane de martiri creștini, din care 45 de milioane au fost în secolul al XX - lea. ... Actualmente, Biserica Fântânii lui Iacov se află în statul Palestina, în orașul Nablus, oraș cu o populație de peste 150.000 de locuitori. ... “DĂ-NE, DOAMNE, APA TA! DĂ-NE ÎMPĂRĂȚIA TA!” ... Să ne rugăm pentru oprirea genocidului pe care Israelul îl comite contra palestinienilor!

Pr. prof. Ion Ciungu   “Atunci a venit o femeie din Samaria să scoată apă. Iisus i-a zis: Dă-Mi să beau.” https://www.facebook.com/photo...