duminică, 10 iulie 2022

OFIȚERUL ROMAN, DEȘI ERA PĂGÂN, A DAT DOVADĂ DE O CREDINȚĂ AȘA DE MARE ÎN DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNCÂT ÎNSUȘI DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A MINUNAT ȘI A ZIS CELOR CARE VENEAU DUPĂ EL ASTFEL: “ADEVĂR VĂ GRĂIESC, NICI ÎN ISRAEL N-AM AFLAT ATÂTA CREDINȚĂ! ȘI VĂ SPUN VOUĂ CĂ MULȚI DE LA RĂSĂRIT ȘI DE LA APUS VOR VENI ȘI VOR ȘEDEA LA MASĂ CU AVRAAM, CU ISAAC ȘI CU IACOB ÎN ÎMPĂRĂȚIA CERURILOR, IAR FIII ÎMPĂRĂȚIEI VOR FI ARUNCAȚI ÎN ÎNTUNERICUL CEL MAI DIN AFARĂ; ACOLO VA FI PLÂNGEREA ȘI SCRÂȘNIREA DINȚILOR.” DIN EVANGHELIA SFÂNTULUI LUCA OBSERVĂM CĂ OFIȚERUL S-A APROPIAT DE IISUS MAI ÎNTÂI PRIN INTERMEDIARI. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 4 – a după Rusalii, despre vindecarea, de la distanță, a servitorului, pe baza credinței ofițerului roman care avea în subordinea lui 100 de soldați, dar îi avea în subordine și pe evrei! Acest ofițer este numit în Evanghelie sutaș sau centurion.)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Şi auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să vină şi să vindece pe sluga lui. Iar ei, venind la Iisus, L-au rugat stăruitor, zicând: Vrednic este să-i faci lui aceasta, Căci iubeşte neamul nostru şi el ne-a zidit sinagoga. Iar Iisus mergea cu ei. Şi nefiind El acum departe de casă, a trimis la El prieteni, zicându-I: Doamne, nu Te osteni, că nu sunt vrednic ca să intri sub acoperământul meu. De aceea nici pe mine nu m-am socotit vrednic să vin la Tine. Ci spune cu cuvântul şi se va vindeca sluga mea. Căci şi eu sunt om pus sub stăpânire, având sub mine ostaşi, şi zic acestuia: Du-te, şi se duce, şi altuia: Vino, şi vine, şi slugii mele: Fă aceasta, şi face.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 7, versetele 3 – 8)  https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=7


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 4 – a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei, din capitolul 8, versetele 5 – 13:

 Mt 8, 5-13

5
Pe când intra în Capernaum s'a apropiat de El un sutaş, rugându-L
6
şi zicând: „Doamne, servul meu zace slăbănog în casă, cumplit chinuindu-se“.
7
Şi Iisus i-a zis: „Voi veni şi-l voi vindeca“.
8
Dar sutaşul, răspunzând, I-a zis: „Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperişul meu, ci zi numai cu cuvântul şi servul meu se va tămădui.
9
Că şi eu sunt om sub stăpânirea altora şi am sub mine ostaşi şi-i spun unuia: Du-te! şi se duce; şi altuia: Vino! şi vine; şi robului meu: Fă asta! şi face“.
10
Auzind acestea, Iisus S'a minunat şi a zis celor ce veneau după El: „Adevăr vă grăiesc, nici în Israel, n'am aflat atâta credinţă!
11
Şi vă spun Eu vouă că mulţi de la răsărit şi de la apus vor veni şi vor şedea la masă cu Avraam, cu Isaac şi cu Iacob în împărăţia cerurilor,
12
iar fiii împărăţiei vor fi aruncaţi în întunericul cel mai din afară; acolo va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor 
b“.
13
Şi i-a zis Iisus sutaşului: „Du-te, să-ţi fie după cum ai crezut!“ Şi s'a însănătoşit servul său în ceasul acela.
...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/07/10

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna7

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=07

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

NIMENI NU POATE SLUJI, ÎN ACELAȘI TIMP ȘI CU FIDELITATE, LA DOI DOMNI, CĂCI SAU PE UNUL ÎL VA URÎ ȘI PE CELĂLALT ÎL VA IUBI, SAU DE UNUL SE VA ALIPI ȘI PE CELĂLALT ÎL VA DISPREȚUI. NU PUTEM SĂ SLUJIM LUI DUMNEZEU ȘI LUI MAMONA. MAMONA ESTE DEMONUL BANULUI. (Din Sfânta Evanghelie a Domnului nostru Iisus Hristos, care se citește în Duminica a 3-a după Rusalii. Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, din textul evanghelic, despre conștiința morală care s-ar putea să ne fie luminată sau întunecată, despre grija pe care Dumnezeu, Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, o are față de lume în general și față de oameni în special, precum și despre îndemnul pe care ni-l adresează Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, de a căuta mai întâi de toate Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, fiind siguri că toate lucrurile necesare vieții – mâncare, băutură, îmbrăcăminte – ni se vor adăuga!)

 

ÎN 29 IUNIE ÎI SĂRBĂTORIM PE SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL, CARE AU SUFERIT MOARTE DE MARTIRI, ÎN ANUL 67, PENTRU CREDINȚA LOR ÎN FIUL LUI DUMNEZEU, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. PETRU A FOST RĂSTIGNIT, IAR PAVEL A FOST DECAPITAT, LA ROMA, ÎN TIMPUL PERSECUȚIEI CONTRA CREȘTINILOR, DECLANȘATĂ DIN ORDINUL ÎMPĂRATULUI ROMAN NERO. ÎN TIMPUL VIEȚII LOR, EI AU ÎNTEMEIAT, ÎN MULTE LOCURI, COMUNITĂȚI CREȘTINE (BISERICI), PREDICÂND, PRIN CUVÂNT ȘI FAPTĂ, VESTEA BUNĂ (EVANGHELIA) ADUSĂ ÎN LUME DE MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. DE LA EI AVEM ÎN NOUL TESTAMENT SCRIERI SFINTE NUMITE EPISTOLE (SAU SCRISORI), FOARTE IMPORTANTE PENTRU CREDINȚA NOASTRĂ CREȘTINĂ. DE LA PETRU AVEM 3 EPISTOLE, IAR DE LA PAVEL AVEM 14. ... NE AMINTIM CĂ BISERICA ESTE ÎNTEMEIATĂ PE JERTFA MARTIRILOR ADUSĂ TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, PRIMUL MARTIR FIIND DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. CERCETĂTORII SPUN CĂ DE LA IISUS PÂNĂ ÎN ANUL 2.000 SUNT 70 DE MILIOANE DE MARTIRI CREȘTINI. ACTUALMENTE, CREȘTINII SUNT PERSECUTAȚI ȘI UCIȘI ÎN MULTE ȚĂRI. ÎN 58 DE ȚĂRI SUNT FORȚAȚI, ÎN MOD STRATEGIC, SĂ PLECE DE LA CASELE LOR, POTRIVIT RAPORTULUI PE 2022 AL ORGANIZAȚIEI INTERNAȚIONALE “OPEN DOORS”, CARE SE OCUPĂ CU SPRIJINIREA CREȘTINILOR PERSECUTAȚI ÎN 76 DE ȚĂRI. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 29 iunie, precum și alte aspecte referitoare la Sfinții Apostoli Petru și Pavel! ... Cu ocazia acestei sărbători, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să ne dea și nouă binecuvântarea Lui atotputernică, pentru ca să fim în stare să-L mărturisim cum se cuvine, și de asemenea, să-L rugăm să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în România peste 500.000!)

 

A DOUA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR, ADICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA DEDICATĂ DUHULUI SFÂNT, NE AMINTEȘTE CUM DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS I-A CHEMAT LA MISIUNEA DE APOSTOLI PE DOI FRAȚI CARE PESCUIAU PE MAREA GALILEII (PETRU ȘI ANDREI), APOI I-A CHEMAT PE ALȚI DOI FRAȚI CARE, DE ASEMENEA, SE OCUPAU CU PESCUITUL PE MAREA GALILEII (IACOV ȘI IOAN). IISUS LE-A ZIS: “VENIȚI DUPĂ MINE ȘI VĂ VOI FACE PESCARI DE OAMENI!” ESTE UIMITOR FAPTUL CĂ EI “ÎNDATĂ” L-AU URMAT PE IISUS. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic stabilit pentru această Duminică și să conștientizăm lucrarea de calitate pe care numai Duhul Sfânt o poate face în sufletele celor care Îl urmează pe Iisus! De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, faptul că în această Duminică fiecare Biserică Ortodoxă Națională îi comemorează pe sfinții ei locali. În calendarele Bisericii Ortodoxe Române, începând din anul 1992, în această Duminică, numită Duminica Sfinților Români, sunt cinstiți toți sfinții care au trăit pe pământul românesc, știuți și neștiuți. Suntem astfel îndemnați să fim colaboratori ai Duhului Sfânt, Care este Duhul Adevărului, Dătătorul Vieții Adevărate și Mângâietorul sufletelor noastre.)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...