sâmbătă, 16 iulie 2022

ÎN SUEDIA, MANUALELE ȘCOLARE PREZINTĂ CREȘTINISMUL ÎNTR-UN MOD INEXACT, UNILATERAL ȘI LIPSIT DE OBIECTIVITATE. CELE MAI IZBITOARE DEFICIENȚE DIN MANUALELE DE RELIGIE SUNT LA MODUL ÎN CARE ESTE PREZENTATĂ BIBLIA ȘI CONȚINUTUL EI. UNELE FORMULĂRI SUNT DE-A DREPTUL SPECULATIVE SAU FALSE, DE EXEMPLU, SUGESTIA CĂ MARIA MAGDALENA A FOST CĂSĂTORITĂ CU IISUS, SAU CĂ EA A SCRIS EVANGHELIA LUI IOAN. ALTE TENDINȚE NEGATIVE DIN MANUALE SE REFERĂ LA GRADUL DE ÎNCREDERE CARE SE CUVINE SĂ FIE ACORDAT BIBLIEI ȘI LA MOȘTENIREA CREȘTINĂ A SUEDIEI ȘI A EUROPEI. TOATE DEFICIENȚELE DE ACEST FEL DIN MANUALE AU FOST CONSTATATE ȘI PREZENTATE RECENT ÎNTR-UN RAPORT DE 60 DE PAGINI, ALCĂTUIT DE INSTITUTUL SUEDEZ CREȘTIN “CLAPHAM INSTITUTET”, CARE A EXAMINAT MATERIALELE ȘCOLARE REFERITOARE LA RELIGIE ȘI ȘTIINȚĂ. REFERITOR LA ȘTIINȚĂ, RAPORTUL SPUNE CĂ ÎN MANUALE ESTE O ISTORIOGRAFIE INEXACTĂ, CARE SUSȚINE IDEEA CONFLICTULUI ÎNTRE CREDINȚĂ ȘI ȘTIINȚĂ. CHIAR DACĂ SUEDIA ESTE O NAȚIUNE FOARTE LAICĂ, TOTUȘI CREȘTINISMUL ARE UN ROL CENTRAL ÎN PROGRAMA EDUCAȚIEI RELIGIOASE, IAR CURRICULUMUL NAȚIONAL ȘI PROGRAMA PENTRU EDUCAȚIE RELIGIOASĂ CER CA ÎNVĂȚĂMÂNTUL ȘCOLAR SĂ FIE OBIECTIV ȘI ECHILIBRAT. ÎN URMA PREZENTĂRII RAPORTULUI, SUNT SPERANȚE CĂ EDITORII DE MANUALE ȘI EXPERȚII VOR REVIZUI TEXTELE ȘI LE VOR CORECTA, PENTRU ANUL VIITOR. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 15 iulie 2022)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Iisus a zis: “Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în Ceruri.” (Sfânta Evanghelie după Matei 10, 32)

Per Ewert, director al Clapham Institutet. Clapham Institutet este principalul think tank creștin suedez. (Think tank înseamnă un corp de experți, organizat pentru cercetare interdisciplinară, cu scopul de a oferi sfaturi cu privire la un evantai divers de subiecte, de exemplu, politica socială, strategia politică, economie, armată, tehnologie și cultură.)

 

Mai multe aspecte referitoare la știrea anunțată în titlu putem afla din articolul următor:

 

How is Christianity portrayed in Swedish school textbooks? Report finds “inaccuracies and lack of objectivity”, publicat în data de 15 iulie 2022, pe website-ul spaniol de știri creștine EVANGELICAL FOCUS, de Joel Forster. https://evangelicalfocus.com/europe/17760/how-is-christianity-portrayed-in-swedish-school-textbooks-report-finds-inaccuracies-and-lack-of-objectivity

 

…………………………………………………………………

Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

 

IISUS, ÎN MANUALELE DE ETICĂ PROFESIONALĂ ȘI LEGE, PENTRU ȘCOLILE PROFESIONALE DIN CHINA, ESTE PREZENTAT DENATURAT, CA FIIND PĂCĂTOS, CARE ÎNSĂ APLICĂ LEGEA ȘI ÎN FINAL O UCIDE PE FEMEIA PRINSĂ ÎN ADULTER. PARTIDUL COMUNIST ATEU A SCHIMBAT ASTFEL POVESTIREA BIBLICĂ DESPRE FEMEIA PRINSĂ ÎN ADULTER, CU SCOPUL DE A-ȘI PROMOVA POLITICA PRIN CARE ARATĂ CĂ DOMNIA LEGII ESTE SUPREMĂ ÎN CHINA, IAR RESPECTUL PENTRU LEGE ESTE ESENȚIAL ÎN TRANSFERUL LIN SPRE SOCIALISM. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 24 septembrie 2020). ȘTIM CĂ DE DOUĂ MII DE ANI IZBITURILE SE ȚIN LANȚ CONTRA MÂNTUITORULUI, ÎNSĂ STRĂLUCIREA LUI NU POATE FI DISTRUSĂ DE NIMENI.

 

MINISTERUL EDUCAȚIEI DIN CHINA ELIMINĂ CUVINTELE „BIBLIE”, „DUMNEZEU” ȘI „HRISTOS” DIN OPERE CLASICE RECOMANDATE LA CLASA A V-A, CA „ROBINSON CRUSOE”, „FETIȚA CU CHIBRITURI”, „VANKA”. IAR LA NIVEL DE COLEGIU, PROFESORII CONDAMNĂ OPERELE CLASICE CARE CONȚIN CUVINTE RELIGIOASE, DE EX., „CONTELE DE MONTE-CRISTO”, SCRISĂ DE A. DUMAS; „ÎNVIEREA”, SCRISĂ DE LEV TOLSTOI; „NOTRE-DAME DE PARIS”, SCRISĂ DE VICTOR HUGO. (articol în engleză din 6 august 2019; scurtă anunțare a știrii). ÎN ROMÂNIA, NE AMINTIM CĂ PROFESORII DE RELIGIE SE CONFRUNTĂ CONSTANT CU JIGNIRI ÎNCÂT PATRIARHIA ROMÂNĂ A COMUNICAT, ÎN MARTIE 2017, CĂ ESTE INCORECTĂ ȘI INJUSTĂ JIGNIREA GENERALIZATĂ A PROFESOARELOR ȘI PROFESORILOR DE RELIGIE.

 

ÎN CHINA, LA ȘCOALĂ, ELEVII SUNT ÎNCURAJAȚI „SĂ-L URASCĂ PE DUMNEZEU” ȘI SUNT ÎNVĂȚAȚI SĂ CREADĂ CĂ CREȘTINISMUL ESTE UN „CULT RĂU”. (articol în engleză din 24 iulie 2019; scurtă anunțare a știrii). ÎN ROMÂNIA, NE AMINTIM CĂ PROFESORII DE RELIGIE SE CONFRUNTĂ CONSTANT CU JIGNIRI ÎNCÂT PATRIARHIA ROMÂNĂ A COMUNICAT, ÎN MARTIE 2017, CĂ ESTE INCORECTĂ ȘI INJUSTĂ JIGNIREA GENERALIZATĂ A PROFESOARELOR ȘI PROFESORILOR DE RELIGIE.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...