miercuri, 17 noiembrie 2010

Despre Smerenie

de sfântul Vasile cel Mare


„Sufletul ia chipul ocupaţiilor noastre, ia înfăţişarea celor ce facem şi se aseamănă cu ele. Să-ţi fie, dar, deprinse cu smerenia şi înfăţişarea şi haina şi mersul şi statul şi hrana şi aşternutul şi casa şi toate lucrurile din casă. Cuvântul, cântecul şi vorba cu vecinii să fie mai degrabă măsurate decât îngâmfate. Nu întrebuinţa vorbe umflate şi meşteşugite, nici nu folosi glas afectat în cântecele tale. Nu fi mândru şi grav în vorbirile tale, ci îndepărtează orice lăudăroşenie. Fii îndatoritor cu prietenii, blând cu slugile, răbdător cu cei care te supără, milostiv cu cei de jos. Mângâie pe cei năpăstuiţi, cercetează pe cei bolnavi; nu privi de sus pe nimeni; vorbeşte cu blândeţe, răspunde cu bucurie celui ce te întreabă; fii binevoitor cu toată lumea; când vorbeşti, nu te lăuda şi nici nu pune pe alţii să te laude; nu primi cuvinte necuviincioase; ascunde, pe cât poţi însuşirile şi faptele tale bune; când păcătuieşti, învinovăţeste-te şi nu aştepta mustrările altora (Proverbe 18,17), ca să te asemeni omului celui drept, care, el cel dintâi se învinovăţeşte, ca să fi ca Iov, care nu s-a ruşinat de mulţimea locuitorilor cetăţii de a mărturisii în faţa tuturor greseala lui (Iov 31,34). Nu fi aspru când dojeneşti, nici grabnic şi pătimaş când mustri, că şi aceasta este tot mândrie. Nu osândi pe alţii pentru toate fleacurile, ca şi când tu ai fi cu desăvârşire drept. Priveşte cu ochi întelegători pe cei ce greşesc şi ridică-i duhovniceşte din păcatul lor, aşa cum îndeamnă apostolul, «Luând seama la tine însuţi, ca să nu cazi si tu în ispită» (Galateni 6,1). Să pui atâta râvnă în a nu fi slăvit de oameni câtă râvnă pun alţii în a fi slăviţi, de-ţi aminteşti de Hristos, Care a spus că cel care caută de buna sa voie laudă de la oameni şi face binele pentru a fi văzut de oameni pierde răsplata de la Dumnezeu. «Îşi iau plata lor» (Matei 6,2) a spus Domnul. Să nu-ţi pierzi, deci, plata de la Dumnezeu, vrând să fi văzut de oameni. Dumnezeu este marele privitor al faptelor noastre. Să iubeşti salva pe care ti-o dă Dumnezeu! El dă strălucită răsplată. Ai fost numit într-o slujbă înaltă şi te cinstesc şi te slăvesc oamenii? Poartă-te cu cei de sub stăpânirea ta ca şi cum ai fi egal cu ei, «nu ca stăpân al păstoritilor»(I Petru 5,3). Domnul a poruncit: «Cel care vrea să fie între voi întâiul să fie slugă tuturor» (Marcu 10,44).”
„Pe scurt, urmăreşte atât de mult smerenia ca şi cum ai fi îndrăgostit de ea. Îndrăgeşte-o şi te va slăvi. Aşa vei merge pe calea care duce cu bine la slava cea adevărată, slava îngerilor, slava de la Dumnezeu. Hristos te va mărturisi înaintea îngerilor că eşti ucenic al Lui (Luca 12,8) şi te va slăvi, dacă vei fi următor smereniei Lui, Care a spus: «Învăţaţi de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi afla odihnă sufletelor voastre» (Matei 11, 29), Căruia slava şi stăpânirea în vecii vecilor. Amin!”
(Sfântul Vasile cel mare, PSB vol 17, Omilia XX, Despre Smerenie, pp 550-551).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aspecte din DRUMUL CRUCII din orașul LUPENI până la Schitul STRAJA (jud. Hunedoara), în VINEREA MARE, 3 mai 2024. În acest an a fost A 25 – A PROCESIUNE, pe o distanță de peste 10 km, cu o CRUCE DE LEMN DE 120 KG, în care se află O PĂRTICICĂ DIN CRUCEA PURTATĂ DE ÎNSUȘI MÂNTUITORUL IISUS HRISTOS, precum și moaște ale unor sfinți. CRUCEA are CÂTE UN BASORELIEF care ilustrează SCENA FIECĂREI OPRIRI FĂCUTE DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS în DRUMUL SĂU SPRE RĂSTIGNIRE. Crucea a fost purtată la început de preoți, apoi de credincioși simpli. Pe parcursul drumului sunt 14 troițe, la care pelerinii s-au oprit pentru citiri din Evanghelii și pentru rugăciuni. Înainte de a intra în curtea Schitului Straja, se trece prin Tunelul Sfinților, unde sunt pictați sfinții scriși în calendarul ortodox. În fiecare zi acolo arde o candelă în fața icoanei cu sfântul sau sfinții zilei. Procesiunea a fost inițiată în urmă cu 25 de ani de Emil Părău, om de afaceri din Valea Jiului, care a ctitorit și Schitul Straja. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1137274157531169 Acest fel de procesiune este cea mai lungă din Europa. În acest an au participat aproape 2.000 de pelerini. Observăm că "La Drumul Crucii iau parte credincioși de toate confesiunile, iar ceremonia religioasă este oficiată de un sobor de preoți ortodocși și catolici." (Radio România Actualități, articol de Ilie Pintea, 03 Mai 2024). ... Procesiunea din acest an a fost condusă de Preasfințitul Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1432378567381512 ... Putem auzi cântarea ERAM UN COPIL IISUSE/ GLASUL CÂND ȚI-AM ÎNȚELES,/ DRUMUL CRUCII, DRUMUL CRUCII,/ SUFERINȚA MI-AM ALES,/ ... https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1077686433299695 (scurtă amintire a știrii) ... RĂSTIGNIRII TALE NE ÎNCHINĂM ȘI NOI, DOAMNE IISUSE HRISTOASE, ȘI SFÂNTĂ ÎNVIEREA TA O LĂUDĂM ȘI O SLĂVIM!

Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=2934755939998230&set=a.711891222284724 Mai multe aspecte referitoare la ...