luni, 9 octombrie 2017

MORMÂNTUL COMUN AL CELOR 21 DE CREȘTINI COPȚI DECAPITAȚI A FOST GĂSIT ÎN LIBIA (vineri 6 octombrie 2017)

de Pr. Prof. Ion Ciungu“Şi am văzut sufletele celor tăiaţi pentru mărturia lui Iisus şi pentru cuvântul lui Dumnezeu, … “. (Apocalipsa 20, 4)


În 15 februarie 2015 au fost decapitați, de către ISIS, în Libia, 21 de tineri creștini copți din Egipt care au mers la lucru în Libia. (După ce au fost prinși, ISIS le-a dat timp de gândire pentru a se decide să renunțe la Iisus dacă vor să mai trăiască. Niciunul dintre ei n-a vrut să renunțe la Iisus pentru a fi lăsat în viață! În 21 februarie 2015 Papa Tawadros II al Alexandriei a anunțat că acestor 21 de Noi Martiri Copți li se recunoaște sfințenia, iar numele lor au fost incluse în Sinaxarul Bisericii Ortodoxe Copte.) Corpurile lor au fost găsite în 6 octombrie 2017.


În data de 7 octombrie 2017, ziarul de limbă engleză din Abu Dabi (Emiratele Arabe Unite), The National, a publicat știrea că au fost găsite corpurile decapitate în Libia în anul 2015 ale celor 21 de creștini copți din Egipt.  Articolul publicat de Agenția France-Presse în ziarul The National are titlul următor: “Libya says remains found of Copts beheaded by ISIL on beach, The extremist group posted a video online in February 2015 of the beheadings, sparking international condemnation and Egyptian air strikes against jihadist targets in Libya”[1], (Libia zice că au fost găsite rămășițele copților decapitați de ISIL pe plajă, Grupul extremist a postat un video online în februarie 2015 cu aceste decapitări, declanșând o condamnare internațională și lovituri aeriene egiptene împotriva țintelor jihadiste din Libia). Traduc câteva rânduri din acest articol:


“«Capetele sunt separate de corpurile îmbrăcate în salopete portocalii, mâinile fiind legate la spate cu cabluri de plastic» a zis unitatea ministerului pentru lupta contra crimei organizate din orașul Misurata.”

„Aceasta [unitatea ministerului pentru lupta contra crimei organizate] a zis că corpurile a 20 de egipteni și al unui om de naționalitate africană necunoscută au fost dezgropate dintr-un mormânt comun la sud de bastionul jihadist de odinioară din Sirte, la 450 de km la est de Tripoli.

Descoperirea de vineri a venit după mărturisiri făcute de prizonieri ISIS, a zis unitatea respectivă, adăugând că rămășițele fuseseră transferate la Misurata pentru expertiză medico-legală.”

„Ministerul de Externe al Egiptului a spus sâmbătă că a fost informat despre descoperirea mormântului comun.”


Corpurile martirilor urmează să fie repatriate în Egipt pentru înmormântare.


Știrea din The National a fost preluată de agenția de știri creștine non-denominațională Christian Today din Londra, și publicată de Harry Farley, în data de 9 octombrie 2017, cu titlul “Mass grave with 21 Coptic Christians' beheaded bodies found in Libya”[2], de unde am aflat-o eu.

Despre copiii celor decapitați putem să (re)vedem unele aspecte în articolul “LA DOI ANI DUPĂ DECAPITAREA CELOR 21 DE CREȘTINI DIN EGIPT, ÎN 2015, DE ISIS, ÎN LIBIA (… COPIII LOR RĂMAȘI …)”, publicat în data de 16 iunie 2017 pe blogul Protopopiatului Ortodox Român Avrig.[3]
[1]Agence France-Presse, Libya says remains found of Copts beheaded by ISIL on beach, The extremist group posted a video online in February 2015 of the beheadings, sparking international condemnation and Egyptian air strikes against jihadist targets in Libya, The National, October 7, 2017, https://www.thenational.ae/world/mena/libya-says-remains-found-of-copts-beheaded-by-isil-on-beach-1.665013
[2] Harry Farley, Mass grave with 21 Coptic Christians' beheaded bodies found in Libya, Christian Today, 09 October 2017, https://www.christiantoday.com/article/mass.grave.with.21.coptic.christians.beheaded.bodies.found.in.libya/115557.htm
[3] Pr.prof. Ion Ciungu, LA DOI ANI DUPĂ DECAPITAREA CELOR 21 DE CREȘTINI DIN EGIPT, ÎN 2015, DE ISIS, ÎN LIBIA (… COPIII LOR RĂMAȘI …), Protopopiatul Ortodox Român Avrig, vineri 16 iunie 2017, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2017/06/la-doi-ani-dupa-decapitarea-celor-21-de_16.htmlUn comentariu:

  1. Martirii vremurilor noastre. Rămășițele pâmântești ale creștinilor copți decapitați în Libia de gruparea Stat Islamic au fost aduse în Egipt pentru a fi înhumate.
    https://www.activenews.ro/externe/Martirii-vremurilor-noastre.-Ramasitele-pamantesti-ale-crestinilor-copti-decapitati-in-Libia-de-gruparea-Stat-Islamic-au-fost-aduse-in-Egipt-pentru-a-fi-inhumate-150874

    RăspundețiȘtergere