miercuri, 17 noiembrie 2010

Despre Smerenie

de sfântul Vasile cel Mare


„Sufletul ia chipul ocupaţiilor noastre, ia înfăţişarea celor ce facem şi se aseamănă cu ele. Să-ţi fie, dar, deprinse cu smerenia şi înfăţişarea şi haina şi mersul şi statul şi hrana şi aşternutul şi casa şi toate lucrurile din casă. Cuvântul, cântecul şi vorba cu vecinii să fie mai degrabă măsurate decât îngâmfate. Nu întrebuinţa vorbe umflate şi meşteşugite, nici nu folosi glas afectat în cântecele tale. Nu fi mândru şi grav în vorbirile tale, ci îndepărtează orice lăudăroşenie. Fii îndatoritor cu prietenii, blând cu slugile, răbdător cu cei care te supără, milostiv cu cei de jos. Mângâie pe cei năpăstuiţi, cercetează pe cei bolnavi; nu privi de sus pe nimeni; vorbeşte cu blândeţe, răspunde cu bucurie celui ce te întreabă; fii binevoitor cu toată lumea; când vorbeşti, nu te lăuda şi nici nu pune pe alţii să te laude; nu primi cuvinte necuviincioase; ascunde, pe cât poţi însuşirile şi faptele tale bune; când păcătuieşti, învinovăţeste-te şi nu aştepta mustrările altora (Proverbe 18,17), ca să te asemeni omului celui drept, care, el cel dintâi se învinovăţeşte, ca să fi ca Iov, care nu s-a ruşinat de mulţimea locuitorilor cetăţii de a mărturisii în faţa tuturor greseala lui (Iov 31,34). Nu fi aspru când dojeneşti, nici grabnic şi pătimaş când mustri, că şi aceasta este tot mândrie. Nu osândi pe alţii pentru toate fleacurile, ca şi când tu ai fi cu desăvârşire drept. Priveşte cu ochi întelegători pe cei ce greşesc şi ridică-i duhovniceşte din păcatul lor, aşa cum îndeamnă apostolul, «Luând seama la tine însuţi, ca să nu cazi si tu în ispită» (Galateni 6,1). Să pui atâta râvnă în a nu fi slăvit de oameni câtă râvnă pun alţii în a fi slăviţi, de-ţi aminteşti de Hristos, Care a spus că cel care caută de buna sa voie laudă de la oameni şi face binele pentru a fi văzut de oameni pierde răsplata de la Dumnezeu. «Îşi iau plata lor» (Matei 6,2) a spus Domnul. Să nu-ţi pierzi, deci, plata de la Dumnezeu, vrând să fi văzut de oameni. Dumnezeu este marele privitor al faptelor noastre. Să iubeşti salva pe care ti-o dă Dumnezeu! El dă strălucită răsplată. Ai fost numit într-o slujbă înaltă şi te cinstesc şi te slăvesc oamenii? Poartă-te cu cei de sub stăpânirea ta ca şi cum ai fi egal cu ei, «nu ca stăpân al păstoritilor»(I Petru 5,3). Domnul a poruncit: «Cel care vrea să fie între voi întâiul să fie slugă tuturor» (Marcu 10,44).”
„Pe scurt, urmăreşte atât de mult smerenia ca şi cum ai fi îndrăgostit de ea. Îndrăgeşte-o şi te va slăvi. Aşa vei merge pe calea care duce cu bine la slava cea adevărată, slava îngerilor, slava de la Dumnezeu. Hristos te va mărturisi înaintea îngerilor că eşti ucenic al Lui (Luca 12,8) şi te va slăvi, dacă vei fi următor smereniei Lui, Care a spus: «Învăţaţi de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi afla odihnă sufletelor voastre» (Matei 11, 29), Căruia slava şi stăpânirea în vecii vecilor. Amin!”
(Sfântul Vasile cel mare, PSB vol 17, Omilia XX, Despre Smerenie, pp 550-551).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Într-adevăr, “NOUL TESTAMENT ESTE CHIAR CEA MAI BUNĂ CARTE CARE A FOST VREODATĂ SAU VA FI VREODATĂ CUNOSCUTĂ ÎN LUME.” Aceste cuvinte ale scriitorului englez Charles Dickens se cuvine să le amintim de fiecare dată când ne referim la NOUL TESTAMENT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. Azi, 24 aprilie, avem motiv să ne referim la PRIMA PUBLICARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ A NOULUI TESTAMENT, în anul 1648, la Alba Iulia (Bălgrad), în timpul mitropolitului Simion Ștefan. Acest mitropolit este sărbătorit azi, 24 aprilie. ATUNCI, la 1648, NOUL TESTAMENT a fost tipărit în română, dar cu litere chirilice. În 1988, NOUL TESTAMENT DE LA BĂLGRAD a fost editat și cu litere latine, în timpul episcopului Emilian. ACUM se cuvine să observăm cel puțin titlul Noului Testament de la Bălgrad: “NOUL TESTAMENT SAU ÎNPĂCAREA, SAU LEGEA NOAO A LUI IISUS HRISTOS DOMNULUI NOSTRU”. Înțelegem că NOUL TESTAMENT este NOUA LEGE PE CARE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS A ADUS-O LUMII. Respectând această Lege putem obține ÎMPĂCAREA (pacea, reconcilierea) CU DUMNEZEU, CU NOI ÎNȘINE și CU OAMENII. Cu alte cuvinte, NOUL TESTAMENT NE ESTE DAT NU NUMAI SĂ NE INFORMĂM, CI SĂ NE TRANSFORMĂM. Doamne Iisuse Hristoase, Îți mulțumim frumos prin Duhul Sfânt, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, pentru NOUL TESTAMENT și pentru oamenii Tăi care au făcut să ajungă la noi CEA MAI BUNĂ CARTE CARE A FOST VREODATĂ SAU VA FI VREODATĂ CUNOSCUTĂ ÎN LUME!

Pr. prof. Ion Ciungu   https://www.facebook.com/photo/?fbid=2927397050734119&set=a.711891222284724   https://www.azquotes.com/quote/...