vineri, 21 martie 2025

Pe 21 martie este ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI, după cum ne amintește doamna Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu, jud. Sibiu. Din afișul cu programul dedicat poeziei în aceste zile, observăm RECITAL DE POEZIE – pe aripile versurilor, AUDIȚIE MUZICALĂ – Vivaldi, Anotimpurile, Primăvara, precum și ATELIER DE SCRIERE CREATIVĂ – Să compunem un catren/cvintet/acrostih! ... Având în vedere că tema din acest an pentru această zi este POEZIA CA POD PENTRU PACE ȘI INCLUZIUNE, este foarte recomandabil să ne amintim poezia PROFETUL DIN NAZARET, de Alexandru Vlahuță. Să o ascultăm cântată: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/772428324991979

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 


 https://www.facebook.com/photo/?fbid=3235476299926191&set=a.711891222284724


 

...


De la doamna Petria Floarea, către doamna Monica Gujan, poezie postată în comentarii la ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI (21 martie 2025), pe pagina de Facebook a lui Ion Ciungu:


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2932749390237732&set=p.2932749390237732&type=3



...



CHRISTOS A ÎNVIAT! (cunoscută și cu titlul de PROFETUL DIN NAZARET), de Alexandru Vlahuță



1)

S-au spăimântat stăpânii lumii

La glasul Blândului Profet

Şi un dușman văzură-n în Fiul

Dulgherului din Nazaret!

 2)

El n-a venit să răzvrătească

Nu vrea pieirea nimănui;

Desculţ, pe jos, colindă lumea

Şi mulţi hulesc în urma Lui.

 3)

Şi mulţi cu pietre Îl alungă

Şi râd de El ca de-un smintit:

Dar El zâmbeşte tuturora,

Atotputernic şi smerit!

 4)

El orbilor le dă lumină,

Şi muţilor le dă cuvânt,

Pe cei infirmi îi întăreşte,

Pe morţi îi scoală din mormânt.

 5)

Şi tuturor deopotrivă

Împarte darul Lui ceresc

Şi celor care cred într-însul,

Şi celor ce-L batjocoresc.

 6)

Urască-L cei fără de lege...

Ce-i pasă Lui de ura lor?

El a venit s-aducă pacea

Şi înfrăţirea tuturor.

 7)

Din toată lumea asupriţii

În jurul Lui s-au grămădit

Şi vijeliile de patimi

La glasul Lui au amuţit.

 VIII)

Fiţi blânzi cu cei ce vă insultă,

Iertaţi pe cei ce vă lovesc,

Iubiţi pe cei ce-n contra voastră

Cu dușmănie se pornesc!

 9)

Cât bine, câtă fericire,

Şi câtă dragoste-ai adus!

Dar oamenii drept răsplătire

Pe cruce-ntre tâlhari Te-au pus!

 10)

Au râs şi Te-au scuipat în faţă,

Din spini cunună Ți-au făcut!

Şi în deşarta lor trufie

Stăpâni asupră-Ți s-au crezut!

 11)

Aduceţi piatra cea mai mare

Mormântul să-i acoperiţi

Chemaţi străjerii cei mai ageri,

Şi străji de noapte rânduiţi!

 12)

S-au veselit necredincioşii

C-au pus Luminii stăvilar,

Dar Ea S-a întețit în focul

Durerilor de la Calvar.

 13)

Şi valurile-i neoprite

Peste pământ se împânzesc,

Ducând dreptate şi iubire

Şi pace-n neamul omenesc.

 14)

Voi toţi ce-aţi plâns în întuneric

Şi nimeni nu v-a mângâiat,

Din lunga voastră-ngenunchere

Sculaţi! Christos a Înviat!

 

https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/772428324991979

 

 

Alexandru Manzat - Profetul din Nazaret @ TVR3, aprilie 2012, https://www.youtube.com/watch?v=JV-3Xu8U_vw

 

 

 

Alexandru Vlahuță (n. 5 septembrie 1858, Pleșești, azi Alexandru Vlahuță, județul Vaslui — d. 19 noiembrie 1919, București) https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Vlahu%C8%9B%C4%83


https://www.twinkl.ro/event/world-poetry-day-australia-2025


..................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem articolele următoare:

 

Azi, de ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FERICIRII (20 martie), să apreciem câteva REFLECȚII PENTRU SUFLET: Fericirea nu aparține celui care are totul, ci celui care apreciază tot ce are. * Fericirea nu depinde de condițiile materiale ale vieții, ea se află înăuntrul omului, în sufletul său. * Fiecare zi poate fi un prilej de fericire. Trebuie doar să fim capabili să o vedem. * Fericirea nu înseamnă să fii tu însuți fericit, ci să-i faci pe ceilalți oameni fericiți. Cine îi face pe ceilalți oameni fericiți devine el însuși fericit. * A fi fericit înseamnă a-L avea pe Dumnezeu în inima ta. * Adevărata fericire o găsim în lucrurile mărunte, în gesturile mici, în simplitate, blândețe, smerenie, dragoste și credință. … Mulțumim frumos pentru distribuirea acestor reflecții doamnei Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu, jud. Sibiu!

 

Pe 19 februarie, de ZIUA NAȚIONALĂ CONSTANTIN BRÂNCUȘI, se cuvine să zicem o rugăciune pentru acest om care este considerat a fi UNUL DINTRE CEI MAI INFLUENȚI SCULPTORI AI SECOLULUI al XX-lea. Dumnezeu să-l ierte și pe el, și pe noi! Să observăm una din cugetările lui Brâncuși: "Artistul nu e decât o smerită unealtă în mâinile lui Dumnezeu-Creatorul." Altă cugetare a lui: "Trupul omenesc este frumos doar în măsura în care oglindește sufletul." (Mulțumim frumos doamnei Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu, județul Sibiu, pentru că ne-a amintit de ZIUA NAȚIONALĂ CONSTANTIN BRÂNCUȘI!)

 

Pentru a marca ziua de 15 februarie, ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII în ROMÂNIA, unele școli au desfășurat deja ȘEZĂTORI LITERARE în săptămâna 10 – 14 ianuarie a acestui an, 2025, care este și "ANUL MIHAI EMINESCU", dar și "ANUL NAȚIONAL AL COPILULUI", după cum ne comunică prin afișele și pliantul pe care le-a distribuit celor interesați doamna Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu, județul Sibiu. Elevii au putut observa pe afișe, printre altele, următoarele propoziții care exprimă înțelepciune: “LECTURA NE INSPIRĂ ȘI NE LUMINEAZĂ!”, “LECTURA NE INSPIRĂ ȘI NE UNEȘTE!”, “SPUNE-MI CE CITEȘTI, CA SĂ-ȚI SPUN CINE EȘTI!”. Să reținem și de pe pliant măcar următoarea curiozitate sau noutate pentru elevi, dar și pentru unii adulți: "BIBLIA sau SFÂNTA SCRIPTURĂ, Cuvântul lui Dumnezeu, este cea mai citită carte a tuturor timpurilor și se sărbătorește anual la data de 13 noiembrie, când este cinstit cel mai mare exeget (analist) al ei, Sfântul Ioan Gură de Aur (Hrisostom)." ... Ne amintim că Ziua Națională a Lecturii se sărbătorește prin lege în România din anul 2022, iar data de 15 februarie a fost aleasă având în vedere faptul că pe 15 februarie s-au născut două personalități culturale de seamă ale României: Titu Maiorescu (1840 – 1917) și Spiru Haret (1851 – 1912). ... Noi, cei care sărbătorim Ziua Națională a Lecturii, chiar și prin citirea acestui titlu, se cuvine să spunem o propoziție de mulțumire în rugăciunile noastre azi pentru acești oameni, precum și o propoziție de cerere, ca Dumnezeu să le ierte păcatele!

 

Pe 15 ianuarie, de ZIUA CULTURII NAȚIONALE A ROMÂNIEI, când este sărbătorită ZIUA DE NAȘTERE A LUI MIHAI EMINESCU, haideți, fiecare cu cuvintele sale, în gând, SĂ SPUNEM O RUGĂCIUNE CĂTRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS pentru POETUL NOSTRU NAȚIONAL, născut la 15 ianuarie 1850 și decedat la 15 iunie 1889! OBSERVĂM CĂ ACEST AN, 2025, când se împlinesc 175 de la nașterea poetului, ESTE DECLARAT “ANUL MIHAI EMINESCU”, de către Academia Română și Academia de Științe a Republicii Moldova. Prin urmare, pe parcursul acestui an se vor publica noi ediții ale operelor lui Mihai Eminescu, în română și în alte 85 de limbi în care operele lui au fost traduse. De asemenea, oficiile poștale vor tipări și vor vinde timbre și plicuri prin care se va marca acest eveniment. ... SĂ NE AMINTIM ce scria Eminescu despre importanța Vieții Domnului nostru Iisus Hristos în misiunea școlilor de a forma caracterul elevilor: ... “NU ÎN CULTURA ESCESIVĂ A MINȚII CONSISTĂ MISIUNEA ȘCOALELOR – ESCEPȚIE FĂCÂND CELE ÎNALTE – CI ÎN CREȘTEREA CARACTERULUI. DE ACOLO REZULTĂ IMPORTANȚA BIOGRAFIEI LUI HRISTOS PENTRU INIMELE UNEI OMENIRI VEȘNIC RENĂSCÂNDE.” ... Mulțumim frumos doamnei profesoare Monica Gujan pentru că ne-a comunicat PROGRAMUL DE ACTIVITĂȚI DEDICATE LUI MIHAI EMINESCU ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ la LICEUL TEHNOLOGIC "JOHANNES LEBEL" din TĂLMACIU, jud. SIBIU: Expoziție de carte, UN METEOR DIN ALTE LUMI (13-17 ian. 2025); ANIMAȚII LECTURĂ, clasele I-IV (14-15 ian. 2025); ATELIERE DE LECTURĂ, clasele V-VIII (16-17 ian. 2025). ... CU OCAZIA ACTIVITĂȚILOR prilejuite de ZIUA CULTURII NAȚIONALE a ROMÂNIEI este potrivit SĂ NE AMINTIM CU PLĂCERE, sau aflăm acum, POVESTEA NAȘTERII LUI MIHAI EMINESCU (basm de Geo Bogza): https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1107590903932361 ... DE ASEMENEA, este potrivit să ne amintim POEZIILE LUI MIHAI către MAICA DOMNULUI. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, iartă-l pe MIHAI EMINESCU așa cum știi Tu, și iartă-ne și pe noi, și ajută-ne să lucrăm pentru unitatea și mântuirea românilor, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin!

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în A PATRA DUMINICĂ A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI, numită “DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL”. Textul evanghelic care se citește azi la Sfânta Liturghie este despre VINDECAREA BĂIATULUI POSEDAT DE UN DUH MUT. Ucenicii Domnului nostru Iisus Hristos n-au putut să-l vindece. L-a vindecat Medicul Suprem, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Ucenicii au întrebat de ce ei n-au putut să-l vindece. Mântuitorul le-a explicat ucenicilor, și ne explică și nouă, faptul că ANUMITE DUHURI NECURATE NU POT FI ALUNGATE DECÂT PRIN RUGĂCIUNE ȘI POST. ... Sfântul Ioan Scărarul a trăit în perioada dintre anii 579-649. El a viețuit la Mănăstirea Sfânta Ecaterina de pe Muntele Sinai, în Egipt, de la vârsta de 16 ani. Astfel că mai este numit și Ioan Sinaitul. El a scris o importantă lucrare de spiritualitate, cunoscută sub numele de Scara Dumnezeiescului Urcuș, sau Scara Sfintelor Nevoințe Ale Desăvârșirii, sau Scara Raiului, sau chiar simplu Scara. Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățăm viața de păcate, de patimi, de vicii, de duhuri necurate, prin rugăciune și abstinențe ; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, Pururea Fecioara Maria, și pentru ale Tuturor Sfinților Tăi, Te rugăm frumos, prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos! ... Să urmărim cum este redată în filmul Iisus (1979) VINDECAREA BĂIATULUI POSEDAT DE UN DUH MUT, care a avut loc imediat după Schimbarea la Față: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/678822981156807

Pr. prof. Ion Ciungu   “Învăţătorule, l-am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut. Şi oriunde-l apucă, îl aruncă la pământ şi face s...