duminică, 3 martie 2013

Pagină dintr-un calendar german (Totdeauna la vedere, fidelitatea câinelui față de stăpân în comparație cu fidelitatea omului față de Dumnezeu)

traducere în colaborare de 

Ana-Sofia Engber şi Ion Ciungu




Mittwoch, 23. Januar 2013

Wie lieblich sind deine Wohnungen, Herr, der Heerscharen!






Immer im Blick






Cât de iubite sunt locaşurile Tale, Doamne al cetelor de oşti ! Psalm 84, 2. ( În Biblia ortodoxă Psalm 83, 1 )[1]

 


Totdeauna la vedere

de Marcus Majonica

        Când merg la plimbare cu câinele meu şi el are voie să alerge liber de jur împrejur, îi place să se zbenguie de acolo până acolo. Deseori aleargă în faţă, însă se tot opreşte să vadă pe ce cale apucă stăpânul lui.  Dacă a alergat în direcţie greşită, se întoarce şi aleargă după mine. Bineînţeles că sunt pentru el tot felul de lucruri interesante de descoperit. Aşa fuge câteodată şi în pădure. Acolo câinele mă pierde uşor din ochi. Totuşi, îndată ce observă aceasta, devine neliniştit şi mă caută. Nu-i este suficient să găsească pe un om oarecare: trebuie să fie stăpânul lui. Când apoi m-a găsit, se bucură enorm şi sare chelălăind la mine sus.


          Pentru mine, câinele meu în ataşamentul lui este un exemplu de urmat, care îmi aminteşte de  versetul zilei. Nimic nu-i este lui mai drag, decât să fie acolo unde sunt eu. Ce bine ar fi dacă mie exact tot aşa de important mi-ar fi faptul de a fi totdeauna în apropierea lui Dumnezeu. Este cât se poate de natural faptul că apropierea trebuie înţeleasă nu numai spaţial, ci şi spiritual.


          După cum câinele este perfect mulţumit abia atunci când este în apropierea mea şi are voie să stea culcat la picioarele mele, când şed pe bancă în parc, tot aşa aş dori şi eu să găsesc cea mai înaltă plăcere în faptul de a fi în armonie cu Dumnezeu.


          Câinele meu se descurcă, totuşi, mult mai uşor în situaţia dată decât mine. El trebuie doar să-şi urmeze instinctul, şi deja totul este în ordine. Eu, din contră, am, de la căderea în păcat a primului om , o natură în mine, care nicidecum nu doreşte să fie în apropierea lui Dumnezeu. Aceasta s-a schimbat abia când eu m-am predat, în mod conştient, şi am trecut de partea lui Dumnezeu; însă esenţa cea veche este până astăzi încă în mine. În asemenea condiţii numai rugăciunea zilnică ajută la protecţia faţă de tot răul.

 

?  Unde vă place să poposiţi cel mai mult ?

 

!  Am mare respect faţă de cunoaşterea umană a câinelui meu; el este mai rapid şi mai profund decât mine.” ( Fürst Bismarck )





“Boul îşi cunoaşte stăpânul şi asinul ieslea domnului său, dar Israel nu Mă cunoaşte; poporul Meu nu Mă pricepe.” Isaia  1, 3  (Biblia, Isaia cap. 1, verset 3. http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/43/Isaia)



( din  Der neue Kalendar  2013 )


(LEBEN IST MEHR, Impulse  für jeden Tag ,   vezi şi  http://www.talk-about.org/leben-ist-mehr/default.asp?datum=23.01.2013)

 


 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în A PATRA DUMINICĂ A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI, numită “DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL”. Textul evanghelic care se citește azi la Sfânta Liturghie este despre VINDECAREA BĂIATULUI POSEDAT DE UN DUH MUT. Ucenicii Domnului nostru Iisus Hristos n-au putut să-l vindece. L-a vindecat Medicul Suprem, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Ucenicii au întrebat de ce ei n-au putut să-l vindece. Mântuitorul le-a explicat ucenicilor, și ne explică și nouă, faptul că ANUMITE DUHURI NECURATE NU POT FI ALUNGATE DECÂT PRIN RUGĂCIUNE ȘI POST. ... Sfântul Ioan Scărarul a trăit în perioada dintre anii 579-649. El a viețuit la Mănăstirea Sfânta Ecaterina de pe Muntele Sinai, în Egipt, de la vârsta de 16 ani. Astfel că mai este numit și Ioan Sinaitul. El a scris o importantă lucrare de spiritualitate, cunoscută sub numele de Scara Dumnezeiescului Urcuș, sau Scara Sfintelor Nevoințe Ale Desăvârșirii, sau Scara Raiului, sau chiar simplu Scara. Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățăm viața de păcate, de patimi, de vicii, de duhuri necurate, prin rugăciune și abstinențe ; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, Pururea Fecioara Maria, și pentru ale Tuturor Sfinților Tăi, Te rugăm frumos, prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos! ... Să urmărim cum este redată în filmul Iisus (1979) VINDECAREA BĂIATULUI POSEDAT DE UN DUH MUT, care a avut loc imediat după Schimbarea la Față: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/678822981156807

Pr. prof. Ion Ciungu   “Învăţătorule, l-am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut. Şi oriunde-l apucă, îl aruncă la pământ şi face s...