Ştiri din lumea ştiinţei despre Dumnezeu şi Biblie
De Mario Seiglie, Tom Robinson şi Scott Ashley
Descoperirile de la oraşul unde era casa lui Goliat susţin acurateţea Bibliei
Traducere de pr. Prof. Ion Ciungu
Criticii Bibliei au discreditat de mult timp povestirile ei, considerându-le mituri, fabule, scrise la secole după timpul la care pretindeau că s-au întâmplat. Totuşi, în repetate rânduri, după cum s-a raportat în The Good News, au venit la lumină detalii semnificative care clarifică şi susţin documentul biblic. În vara aceasta (2010), două descoperiri semnificative de la Tell es-Safi, identificat ca locul biblicului Gath, au fost anunţate că susţin acurateţea istorică a Bibliei.
Gath este unul din cele mai mari tell-uri ( movile formate din construirea succesivă pe ruinele unor cetăţi antice) din Israel. În timpurile Vechiului Testament aceasta era una din principalele cetăţi ale filistenilor, duşmani ai israeliţilor. Localizată cam la jumătatea drumului dintre Ierusalim şi oraşul de coastă Ashkelon ( cândva tot al filistenilor ) , Gath este descris în Biblie ca fiind oraşul unde era casa lui Goliat, uriaşul ucis de David.
În vara aceasta, arheologii excavând locul respectiv au descoperit rămăşiţele a ceea ce ei au identificat ca fiind un templu. În cadrul lui ei au descoperit baze de susţinere a doi sâlpi mari, care la rândul lor ar fi susţinut întreaga structură. De ce ar fi acest lucru semnificativ ?
Vă puteţi aminti relatarea despre Samson cel puternic care, după cum citim în Biblie, a fost un om cu o putere şi fapte glorioase legendare împotriva filistenilor. Înşelat, luat prizonier şi orbit de ei, a fost pus să lucreze ca un bou sau măgar la râşniţă. Moartea lui Samson este memorializată în Judecători 16: 23-30 :
„ Atunci s-au adunat fruntaşii filistenilor să ofere un mare sacrificiu lui Dagon, zeul lor, şi să se veselească… Aşa s-a întâmplat că atunci când inimile lor erau vesele au zis: ` Aduceţi-l pe Samson ca să ne facă spectacol. Aşa că au adus pe Samson din închisoare şi el le-a făcut spectacol. Iar ei l-au aşezat între stâlpi`...
“ Şi Samson s-a prins de cei doi stâlpi din mijloc care susţineu templul şi şi-a adunat toate forţele contra lor, unul fiind la dreapta iar celălalt la sânga. Atunci Samson a zis: ` Să mor cu filistenii! ` Şi a împins cu toată puterea şi templul a căzut pe fruntaşi şi pe tot poporul care erau în el. Astfel cei pe care i-a omorât la moartea sa au fost mai mulţi decât cei pe care i-a omorât în viaţa sa.”
Criticii Bibliei de mult au discreditat această povestire, pretinzând că templele în Orientul Mijlociu nu erau construite cu o pereche de stâlpi care susţineau structura. Totuşi acum ei sunt confruntaţi cu evidenţa clară că templele filistenilor erau construite exact în acel mod!
De fapt acesta este acum al treilea templu filistean excavat în Israel – şi toate trei arată că aveau doi stâlpi principali care susţineau un acoperiş.
Primul astfel de templu a fost excavat în anii 1970 lângă ceea ce este acum Tel Aviv. Acolo arheologul Amihai Mazar a găsit două baze pentru coloane suficient de apropiate ca un om să poată ajunge la ambii stâlpi în acelaţi timp, exact cum e descris în relatarea despre moartea lui Samson. Apoi, în anii 1990, arheologul Trude Dothan a excavat un alt templu la cetatea filisteană Ekron prezentând acelaşi plan.
Deşi nimeni nu pretinde că vreunul din aceste trei temple este acela unde Samson literal „a dârâmat casa” - aceasta s-a întâmplat la cetatea filisteană Gaza, neexcavată pentru că se află sub un oraş modern – aceste descoperiri sunt totuşi importante în a susţine acurateţea istorică a relatării Bibliei.
Arheologul Bryant Wood a explicat semnificaţia lor într-o ediţie din 1974 a Bible and Spade ( Biblia şi Hârleţul ):
“ Stâlpii erau făcuţi din lemn şi se sprijineau pe baze de susţinere din piatră. Cu stâlpii care erau cam la 6 picioare distanţă unul de altul, un om puternic putea să-i disloce de pe bazele lor de piatră şi să prăbuşească întregul acoperiş. Descoperirile arheologice se potrivesc perfect cu povestirea biblică şi aduc mărturie la plauzibilitatea relatării…
“ Scriitorul biblic îşi cunoştea faptele. El ştia că templele filistene erau susţinute de doi stâlpi şi că astfel Samson a făcut să se prăbuşească templul. Relatarea este a unui martor ocular, demonstrând iarăşi că într-adevăr Biblia este cel mai exact manual din lume.” (“Samson and the Temple of Dagon” p. 53-54).
Săpătorii de la Gath de asemenea au găsit evidenţa despre un alt eveniment înregistrat în Biblie, un mare cutremur de pământ care a avut loc în timpul regelui Uzziah al Iudei pe la anul 750 î. Hr., menţionat în cărţile Amos 1:1 şi Zaharia 14:5 . Surprinzător, Zaharia a scris la mai mult de două secole după ce vechiul cutremur a avut loc. Aşa că probabil a fost un eveniment monumental încât a rămas aşa mult timp în conştiinţa naţională!
În ceea ce priveşte excavaţia de la Gath, potrivit The Jerusalem Post : “Seismologii care au examinat locul au confirmat că un mare cutremur de pământ a avut loc acolo, unul pe care ei l-au estimat că ar fi înregistrat 8 pe scara Richter. Principala evidenţă a fost prezenţa mai multor ziduri de cărămidă care fuseseră aruncate la o parte şi se prăbuşiseră ca `un pachet de cărţi.`
“ `Dacă seismologii au dreptate, un cutremur de 8 pe scara Richter ar fi nivelat o cetate mare. Intensitatea energiei cerută pentru a muta zidurile pare a fi fost de la ceva foarte puternic,` a spus Maeir [ Aren , director de excavaţie de la Universitatea Bar Ilan ]…
“Ceea ce avem aici este o arhi-evidenţă foarte puternică despre un dramatic cutremur de pământ , un eveniment natural care a lăsat o impresie foarte semnificativă asupra profeţilor biblici ai timpului.” ( Ben Hartman, „ Temple found in Philistine Home of Goliath,” July 29, 2010).
Într-adevăr, Gath este cel mai recent loc în care s-a găsit dovadă despre acest cutremur. Evident că a fost un eveniment la nivel de regiune. Cercetătorii scriind în jurnalul ştiinţific International Geology Review raportau în iulie 2000 :
“Excavaţii arheologice separate la mare distanţă în Israel şi Iordania conţin arhitectură de la sfârşitul Epocii Fierului care poartă evidenţă despre un mare cutremur de pământ. Pereţii de zidărie expun cel mai bine cutremurul de pământ, mai ales pereţii de ashlari rupţi [ mari pietre dreptunghiulare ] , pereţi cu rânduri de pietre deplasate, pereţi încă necăzuţi dar sprijiniţi sau aplecaţi, şi pereţi prăbuşiţi cu mari secţiuni încă având rând peste rând.
“ Molozul din şase locuri ( Hazor [ în nordul Israelului ], Deir `Ala [ în nord-vestul Iordaniei ], Gezer, Lachish [ ambele lângă Ierusalim ], Tell Judeideh [ în nordul Siriei ] şi En Haseva [la sud de marea Moartă] ) este strict limitat din punct de vedere stratigrafic la mijlocul secolului opt î. Hr. … Surse biblice şi post biblice indică un singur cutremur de pământ extins la nivel de regiune în anul 750 î. Hr. …
„ Cutremurul a avut cel puţin magnitudinea 7,8, dar probabil că a avut 8,2 …. [ Aceasta ] pare a fi cea mai mare falie de transformare de la Marea Moartă documentată până acum din timpul ultimelor patru milenii.” ( Steven Austin, Gordon Franz şi Eric Frost, „Amos`s Earthquake : An Extraordinary Middle East Seismic Event of 750 B. C. “, Vol. 42, p. 657).
Ar trebui în continuare scos în evidenţă faptul că excavaţia de la Gath a dat la iveală şi alte descoperiri semnificative, inclusiv evidenţa despre cea mai timpurie aşezare filisteană cunoscută din aria respectivă şi evidenţa despre distrugerea cetăţii de către Hazael, regele Siriei, un alt personaj menţionat în Biblie ( 2 Regi 12:18 ). Pentru mult mai multă evidenţă despre acurateţea Scripturii, trimiteţi după, sau descărcaţi, cărţulia noastră gratuită Is the Bible True?
Excavaţiile vor continua la Gath în iulie 2011, iar voluntarii sunt bineveniţi. Mai multe informaţii despre proiectul acesta, inclusiv cum să participaţi ca voluntari, pot fi găsite la www.dig-gath.org şi http://gath.worgpress.com.
FÁLIE, falii, s. f. (Geol.) Ruptură apărută în scoarța Pământului, ca urmare a mișcărilor tectonice verticale, care desparte două grupuri de straturi; fractură. – Din fr. faille. , după
http://dexonline.ro/definitie/F%C3%81LIE
falie este o fractură plană în masa rocii însoţită de deplasarea relativă a flancurilor. după