duminică, 4 iunie 2023

RUSALIILE: RUGĂCIUNE CĂTRE DUHUL SFÂNT: Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul Bunătăților și Dătătorule de Viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curățește de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre! SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR ESTE SĂRBĂTOAREA POGORÂRII DUHULUI SFÂNT. Această sărbătoare este la 50 de zile după sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Prin urmare, sărbătoarea aceasta se mai numește și CINCIZECIMEA. Aceasta este Cincizecimea cea Nouă, Cincizecimea Creștinilor, spre deosebire de Cincizecimea Veche, a iudeilor. ... După ce s-a înălțat la Cer, Domnul nostru Iisus Hristos L-a trimis de la Tatăl Ceresc pe Duhul Sfânt peste apostoli. Duhul Sfânt a venit sub forma unor flăcări (limbi) ca de foc și S-a așezat peste fiecare apostol. Care a fost efectul pogorârii (coborârii) Duhului Sfânt peste apostoli? Apostolii s-au umplut de Duh Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul Sfânt. Ei s-au adresat atunci mulțimii de oameni adunate la Ierusalim din diferite țări. Despre ce vorbeau apostolii? Vorbeau despre minunile lui Dumnezeu, despre Răstignirea, Moartea, Învierea și Înălțarea la Cer a Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. De asemenea, vorbeau despre faptul că pentru iertarea păcatelor oamenilor sunt absolut necesare Pocăința și Botezul, ca etape premergătoare pentru primirea Duhului Sfânt. Atunci, la Cincizecime, în urma predicii rostite de Sfântul Apostol Petru, au primit Botezul aproximativ 3.000 de persoane, astfel luând chip văzut Biserica (Comunitatea) Creștină. Datorită acestui fapt, Ziua Cincizecimii este considerată a fi ZIUA DE NAȘTERE A BISERICII CREȘTINE.

Pr. prof. Ion Ciungu


"Binecuvântat eşti Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela Ce preaînţelepți pe pescari i-ai arătat, trimiţându-le lor Duhul Sfânt, şi printr-înşii lumea ai vânat, Iubitorule de oameni, mărire Ţie." (troparul Rusaliilor)

 Sfânta Liturghie și Adunarea de Rusalii | Oastea Domnului (Sibiu, 4 iunie 2023) https://www.youtube.com/watch?v=NfwxEIxdKhI

“Și când a sosit ziua Cincizecimii 1, erau toți împreună la un loc 2. Și fără de veste s'a facut din cer un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede și a umplut toată casa unde ședeau. Și limbi ca de foc 3 li s'au arătat, împărțite, și au șezut pe fiecare din ei. Și s'au umplut toți de Duh Sfânt și au început să grăiască în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi.” (Faptele Apostolilor, capitolul 2, versetele 1 – 4) https://www.crestinortodox.ro/biblia/Faptele-Apostolilor/Pogorarea-Duhului-Sfant-Cuvantarea-lui-Petru-Botezul-primilor-trei-mii-Viata-primilor-crestini/


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica Rusaliilor este din Sfânta Evanghelie după Ioan, din capitolul 7, versetele 37 – 53 și din capitolul 8, versetul 12:

In 7, 37-538, 12

37

Iar în ziua cea din urmă – ziua cea mare a sărbătorii – Iisus sta între ei şi a strigat, zicând: „Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea!

38

Cel ce crede în Mine – precum a zis Scriptura – râuri de apă vie vor curge din inima lui“ g.

39

Iar aceasta a spus-o despre Duhul pe Care aveau să-L primească acei ce cred într'Însul. Că Duhul încă nu era dat, pentru că Iisus încă nu Se preamărise.

40

Deci mulţi din mulţime, auzind cuvintele acestea, ziceau: „Într'adevăr, Acesta este Profetul!“

41

Iar alţii ziceau: „Acesta este Hristosul!“ Iar alţii ziceau: „Oare din Galileea va să vină Hristos?;

42

n'a zis oare Scriptura că Hristos va să vină din sămânţa lui David şi din oraşul Betleem h, unde a fost David?...“.

43

Şi dezbinare s'a făcut în mulţime din pricina Lui.

44

Iar unii dintre ei voiau să-L prindă, dar nimeni n'a pus mâinile pe El.

45

Deci slujitorii au venit la arhierei şi la farisei; şi aceia le-au zis: „De ce nu l-aţi adus?“

46

Slujitorii au răspuns: „Niciodată n'a vorbit un om aşa cum vorbeşte omul acesta“.

47

Şi le-au răspuns fariseii: „Nu cumva şi voi aţi fost amăgiţi?;

48

e cineva dintre căpetenii care să fi crezut în el? sau dintre farisei?...

49

Dar această mulţime care nu cunoaşte legea, blestemată este!...“.

50

A zis către ei Nicodim, unul dintre ei, cel ce mai'nainte venise noaptea la El:

51

„Oare legea noastră îl osândeşte pe om fără ca mai întâi să-l asculte şi să cunoască ce a făcut?“

52

Ei au răspuns, zicând: „Nu cumva şi tu eşti din Galileea? Cercetează şi vezi că din Galileea nu se ridică profet...“.

53

Şi s'a dus fiecare la casa lui.

12

După aceea Iisus le-a grăit din nou, zicând: „Eu sunt Lumina lumii; cel ce-Mi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina Vieţii“.

 ...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna6

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/6/

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.oca.org/readings/daily/2023/06/04

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

http://www.orthodoxer-kalender.de/

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

SUNTEM ÎN DUMINICA A 7 – A DUPĂ SĂRBĂTOAREA SFINTELOR PAȘTI ȘI ÎN PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNĂLȚĂRII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS LA CER. DUMINICA URMĂTOARE VA FI SĂRBĂTOAREA POGORÂRII SFÂNTULUI DUH, ADICĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR. Textul evanghelic din Duminica de azi ne amintește de rugăciunea pe care Iisus, în calitatea Sa de Fiu al Omului și Fiu al lui Dumnezeu, a adresat-o Tatălui Ceresc, după Cina cea de Taină, în Joia Paștilor. În această rugăciune este vorba despre slava pe care El, Fiul Veșnic al lui Dumnezeu, o avea înainte ca El să vină ca Om în lume, și chiar înainte de creația lumii. Este vorba despre slava Lui divină și eternă, la care a renunțat de bună voie, temporar, pentru a veni în lume ca Om. Iisus cere Tatălui Ceresc să Îi dea iarăși slava pe care o avea mai înainte de creația lumii, căci misiunea Lui ca Om urma să se încheie în curând. ... Dar, oare știm noi care a fost misiunea pe Pământ a Fiului lui Dumnezeu devenit Fiu al Omului? Răspunsul este următorul: Să-L facă cunoscut oamenilor pe Tatăl Ceresc ca Singurul Dumnezeu Adevărat și astfel oamenii să poată obține viața veșnică fericită. De asemenea, să Se facă cunoscut pe Sine oamenilor ca Fiu al lui Dumnezeu, trimis în lume de Tatăl Ceresc pentru a-i salva pe oameni din sclavia Satanei și din chinurile morții veșnice. ... Atunci, în Joia Paștilor, Iisus S-a mai rugat Tatălui Ceresc și pentru unitatea oamenilor care se încred în El și a cerut protecție pentru ei. ... În această Duminică îi comemorăm, în fiecare an, pe cei 318 sfinți părinți de la Primul Sinod Ecumenic (din anul 325), care au alcătuit primele 7 articole din Crez. ... Haideți să conștientizăm, din lectura textului evanghelic, care se citește azi la Sfânta Liturghie, perspectiva vieții veșnice pe care ne-a deschis-o Iisus și să lucrăm pentru obținerea ei! ... HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT, DAR ESTE ȘI CU NOI PRIN DUHUL SFÂNT!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La 25 de ani de la VIZITA PAPEI IOAN PAUL AL II – LEA ÎN ROMÂNIA, să ne amintim OMILIA (PREDICA) PE CARE EL A CITIT-O ÎN LIMBA ROMÂNĂ, la Sfânta Liturghie celebrată în Parcul Izvor din București, pe 9 mai 1999! Omilia durează 28 de minute. Haideți să urmărim măcar 6 minute! Era în Duminica a 5 – a după Paști, conform Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. Observăm salutul “CRISTOS A ÎNVIAT!” și răspunsul “ADEVĂRAT A ÎNVIAT!”. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1177679386691809 Această vizită istorică a fost PRIMA VIZITĂ A UNUI PAPĂ CATOLIC ÎNTR-O ȚARĂ PREDOMINANT ORTODOXĂ, DE LA SCHISMA CEA MARE DIN ANUL 1054. De asemenea, această vizită a fost PRIMA VIZITĂ A UNUI SUVERAN PONTIF PE PĂMÂNT ROMÂNESC. Vizita a durat 3 zile: 7, 8 și 9 mai. În 8 mai "a avut loc întâlnirea suveranului pontif cu patriarhul Teoctist şi cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la care a participat preşedintele Emil Constantinescu, premierul Radu Vasile, preşedinţii Camerelor Parlamentului, personalităţi ale vieţii publice şi membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti." ... "Duminică, 9 mai 1999, de la ora 10.00, patriarhul Teoctist, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa papei Ioan Paul al II-lea, a oficiat Sfânta Liturghie, în Piaţa Unirii." ... În după-amiaza zilei de 9 mai, în Parcul Izvor, a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii Catolice, în prezența Patriarhului Teoctist. ... SĂ OBSERVĂM MESAJUL DE BUN VENIT ADRESAT DE PATRIARHUL TEOCTIST PAPEI IOAN PAUL AL II – LEA, LA AEROPORTUL BUCUREȘTI-BĂNEASA, ÎN 7 MAI: "Sanctitatea Voastră, aţi sosit în România, ţară ai cărei fii sunt în majoritate ortodocşi, ţară sfinţită de sângele martirilor, al celor de demult şi al celor care au căzut pe altarul credinţei creştine în vremurile apăsătoare ale dictaturii comuniste atee, la care s-au adăugat numele tinerilor şi vârstnicilor căzuţi în revoluţie. Este un pământ sfinţit de lacrimile rugăciunilor mamelor şi de nevoinţele duhovniceşti ale monahilor şi ale tuturor creştinilor de aici; este un pământ presărat de la un capăt la altul de crucile ce străjuiesc turlele bisericilor şi mănăstirilor, răspântiile drumurilor şi mormintele strămoşilor noştri, ca semn al nădejdii noastre în înviere (...)" "Vă primim cu inima deschisă şi cu gândul bun în numele ierarhilor, preoţilor, monahilor şi credincioşilor Bisericii noastre şi vă îmbrăţişăm cu îmbrăţişarea frăţească a lui Hristos Iisus, cu speranţa şi rugăciunea că 'Dumnezeul iubirii şi al păcii va fi cu noi' (2 Cor. 13, 11) în aceste zile". ... SĂ OBSERVĂM ȘI CÂTEVA FRAGMENTE DIN DISCURSUL PAPEI, LA SOSIRE ÎN AEROPORT: "Cu mare bucurie sosesc astăzi în România, naţiune mult dragă mie şi pe care de multă vreme doream să o vizitez. Cu profundă emoţie i-am sărutat pământul, recunoscător înainte de toate lui Dumnezeu cel atotputernic care în prevăzătoarea sa bunăvoinţă mi-a hărăzit să văd realizat acest gând. (...) Vizita mea de acum vrea să confirme legăturile dintre România şi Sfântul Scaun, care au avut mare importanţă pentru istoria creştinismului în regiune. Cum e cunoscut, potrivit tradiţiei, credinţa a fost purtată în aceste ţinuturi de fratele lui Petru, apostolul Andrei, care a pecetluit neobosita sa operă misionară prin martiriul său petrecut la Patras. Alţi martori de seamă ai evangheliei ca Sava Gotul, Niceta de Remesiana, provenind din Aquilea, şi Laurenţiu de Novae i-au continuat lucrarea, iar în timpul persecuţiilor din primele veacuri, cete de creştini au suferit martiriul: sunt martirii dacoromani, precum Zoticos, Attalos, Kamasis şi Filippos, prin al căror sacrificiu s-a înrădăcinat profund credinţa creştină în pământul vostru. Sămânţa evangheliei, căzută în teren fertil, a produs în perioada acestor două milenii roade abundente de sfinţenie şi de martiriu. Mă gândesc la sfântul Ioan Cassian şi Dionisie Exiguul, care au contribuit la transmiterea comorilor spirituale, teologice şi canonice ale Orientului grec şi Occidentului latin; apoi, mult mai târziu, la voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt, "un adevărat atlet al credinţei creştine", cum l-a numit papa Sixt al IV-lea, şi la numeroşi alţi slujitori ai evangheliei, între care domnitorul şi martirul Constantin Brâncoveanu, iar mai recent, numeroşii martiri şi mărturisitori ai credinţei din secolul al XX-lea. (...) Românie, ţară-punte între Orient şi Occident, punct de răscruce între Europa centrală şi cea orientală, Românie, pe care tradiţia o numeşte cu frumosul titlu de "Grădina Maicii Domnului", vin la tine în numele lui Iisus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, şi al preasfintei Fecioare Maria. În pragul unui nou mileniu, întemeiază-ţi viitorul mai departe pe stânca tare a evangheliei. Cu ajutorul lui Cristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm şi curaj. Vei fi naţiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar şi făcător de pace. Dumnezeu să te ocrotească şi să te binecuvânteze mereu!" ... Papa Ioan Paul al II – lea a donat 200.000 de dolari pentru construirea Catedralei Ortodoxe din București, Catedrala Națională, Catedrala Mântuirii Neamului. ... Biserica Romano Catolică consideră că Papa Ioan Paul al II – lea este sfânt, fiind beatificat în 2011 și canonizat în 2014.

Pr. prof. Ion Ciungu     https://institutlevant.ro/en/press-releases/press-release-may-29th-2019/   https://www.facebook.com/photo/?fbid=293...