duminică, 4 iunie 2023

RUSALIILE: RUGĂCIUNE CĂTRE DUHUL SFÂNT: Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul Bunătăților și Dătătorule de Viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curățește de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre! SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR ESTE SĂRBĂTOAREA POGORÂRII DUHULUI SFÂNT. Această sărbătoare este la 50 de zile după sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Prin urmare, sărbătoarea aceasta se mai numește și CINCIZECIMEA. Aceasta este Cincizecimea cea Nouă, Cincizecimea Creștinilor, spre deosebire de Cincizecimea Veche, a iudeilor. ... După ce s-a înălțat la Cer, Domnul nostru Iisus Hristos L-a trimis de la Tatăl Ceresc pe Duhul Sfânt peste apostoli. Duhul Sfânt a venit sub forma unor flăcări (limbi) ca de foc și S-a așezat peste fiecare apostol. Care a fost efectul pogorârii (coborârii) Duhului Sfânt peste apostoli? Apostolii s-au umplut de Duh Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul Sfânt. Ei s-au adresat atunci mulțimii de oameni adunate la Ierusalim din diferite țări. Despre ce vorbeau apostolii? Vorbeau despre minunile lui Dumnezeu, despre Răstignirea, Moartea, Învierea și Înălțarea la Cer a Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. De asemenea, vorbeau despre faptul că pentru iertarea păcatelor oamenilor sunt absolut necesare Pocăința și Botezul, ca etape premergătoare pentru primirea Duhului Sfânt. Atunci, la Cincizecime, în urma predicii rostite de Sfântul Apostol Petru, au primit Botezul aproximativ 3.000 de persoane, astfel luând chip văzut Biserica (Comunitatea) Creștină. Datorită acestui fapt, Ziua Cincizecimii este considerată a fi ZIUA DE NAȘTERE A BISERICII CREȘTINE.

Pr. prof. Ion Ciungu


"Binecuvântat eşti Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela Ce preaînţelepți pe pescari i-ai arătat, trimiţându-le lor Duhul Sfânt, şi printr-înşii lumea ai vânat, Iubitorule de oameni, mărire Ţie." (troparul Rusaliilor)

 Sfânta Liturghie și Adunarea de Rusalii | Oastea Domnului (Sibiu, 4 iunie 2023) https://www.youtube.com/watch?v=NfwxEIxdKhI

“Și când a sosit ziua Cincizecimii 1, erau toți împreună la un loc 2. Și fără de veste s'a facut din cer un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede și a umplut toată casa unde ședeau. Și limbi ca de foc 3 li s'au arătat, împărțite, și au șezut pe fiecare din ei. Și s'au umplut toți de Duh Sfânt și au început să grăiască în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi.” (Faptele Apostolilor, capitolul 2, versetele 1 – 4) https://www.crestinortodox.ro/biblia/Faptele-Apostolilor/Pogorarea-Duhului-Sfant-Cuvantarea-lui-Petru-Botezul-primilor-trei-mii-Viata-primilor-crestini/


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica Rusaliilor este din Sfânta Evanghelie după Ioan, din capitolul 7, versetele 37 – 53 și din capitolul 8, versetul 12:

In 7, 37-538, 12

37

Iar în ziua cea din urmă – ziua cea mare a sărbătorii – Iisus sta între ei şi a strigat, zicând: „Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea!

38

Cel ce crede în Mine – precum a zis Scriptura – râuri de apă vie vor curge din inima lui“ g.

39

Iar aceasta a spus-o despre Duhul pe Care aveau să-L primească acei ce cred într'Însul. Că Duhul încă nu era dat, pentru că Iisus încă nu Se preamărise.

40

Deci mulţi din mulţime, auzind cuvintele acestea, ziceau: „Într'adevăr, Acesta este Profetul!“

41

Iar alţii ziceau: „Acesta este Hristosul!“ Iar alţii ziceau: „Oare din Galileea va să vină Hristos?;

42

n'a zis oare Scriptura că Hristos va să vină din sămânţa lui David şi din oraşul Betleem h, unde a fost David?...“.

43

Şi dezbinare s'a făcut în mulţime din pricina Lui.

44

Iar unii dintre ei voiau să-L prindă, dar nimeni n'a pus mâinile pe El.

45

Deci slujitorii au venit la arhierei şi la farisei; şi aceia le-au zis: „De ce nu l-aţi adus?“

46

Slujitorii au răspuns: „Niciodată n'a vorbit un om aşa cum vorbeşte omul acesta“.

47

Şi le-au răspuns fariseii: „Nu cumva şi voi aţi fost amăgiţi?;

48

e cineva dintre căpetenii care să fi crezut în el? sau dintre farisei?...

49

Dar această mulţime care nu cunoaşte legea, blestemată este!...“.

50

A zis către ei Nicodim, unul dintre ei, cel ce mai'nainte venise noaptea la El:

51

„Oare legea noastră îl osândeşte pe om fără ca mai întâi să-l asculte şi să cunoască ce a făcut?“

52

Ei au răspuns, zicând: „Nu cumva şi tu eşti din Galileea? Cercetează şi vezi că din Galileea nu se ridică profet...“.

53

Şi s'a dus fiecare la casa lui.

12

După aceea Iisus le-a grăit din nou, zicând: „Eu sunt Lumina lumii; cel ce-Mi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina Vieţii“.

 ...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna6

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/6/

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.oca.org/readings/daily/2023/06/04

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

http://www.orthodoxer-kalender.de/

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

SUNTEM ÎN DUMINICA A 7 – A DUPĂ SĂRBĂTOAREA SFINTELOR PAȘTI ȘI ÎN PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNĂLȚĂRII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS LA CER. DUMINICA URMĂTOARE VA FI SĂRBĂTOAREA POGORÂRII SFÂNTULUI DUH, ADICĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR. Textul evanghelic din Duminica de azi ne amintește de rugăciunea pe care Iisus, în calitatea Sa de Fiu al Omului și Fiu al lui Dumnezeu, a adresat-o Tatălui Ceresc, după Cina cea de Taină, în Joia Paștilor. În această rugăciune este vorba despre slava pe care El, Fiul Veșnic al lui Dumnezeu, o avea înainte ca El să vină ca Om în lume, și chiar înainte de creația lumii. Este vorba despre slava Lui divină și eternă, la care a renunțat de bună voie, temporar, pentru a veni în lume ca Om. Iisus cere Tatălui Ceresc să Îi dea iarăși slava pe care o avea mai înainte de creația lumii, căci misiunea Lui ca Om urma să se încheie în curând. ... Dar, oare știm noi care a fost misiunea pe Pământ a Fiului lui Dumnezeu devenit Fiu al Omului? Răspunsul este următorul: Să-L facă cunoscut oamenilor pe Tatăl Ceresc ca Singurul Dumnezeu Adevărat și astfel oamenii să poată obține viața veșnică fericită. De asemenea, să Se facă cunoscut pe Sine oamenilor ca Fiu al lui Dumnezeu, trimis în lume de Tatăl Ceresc pentru a-i salva pe oameni din sclavia Satanei și din chinurile morții veșnice. ... Atunci, în Joia Paștilor, Iisus S-a mai rugat Tatălui Ceresc și pentru unitatea oamenilor care se încred în El și a cerut protecție pentru ei. ... În această Duminică îi comemorăm, în fiecare an, pe cei 318 sfinți părinți de la Primul Sinod Ecumenic (din anul 325), care au alcătuit primele 7 articole din Crez. ... Haideți să conștientizăm, din lectura textului evanghelic, care se citește azi la Sfânta Liturghie, perspectiva vieții veșnice pe care ne-a deschis-o Iisus și să lucrăm pentru obținerea ei! ... HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT, DAR ESTE ȘI CU NOI PRIN DUHUL SFÂNT!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...