miercuri, 17 mai 2023

Pe 17 mai sunt sărbătoriți SFÂNTUL ANDRONIC ȘI SOȚIA SA IUNIA, OCROTITORII FAMILIEI CREȘTINE ROMÂNE. Ei făceau parte dintre cei șaptezeci de ucenici ai Domnului nostru Iisus Hristos. Despre ei amintește Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani. Andronic și Iunia au predicat Evanghelia străbunilor noștri traci, în regiunea Panoniei, adică în apropierea granițelor României de azi. Acesta este și motivul pentru care Patriarhul Daniel i-a menționat drept ocrotitori spirituali ai familiei creștine române.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 





Despre Sfinții Andronic și Iunia, ca ocrotitori ai familiei creștine române, putem afla mai multe din articolul următor:

 

Sfinții Andronic și Iunia, ocrotitori ai familiei creștine române: Au predicat Evanghelia străbunilor noștri traci, 17.05.2022,  Sorin Ioniţe, https://basilica.ro/sfintii-andronic-si-iunia-ocrotitori-ai-familiei-crestine-romane-au-predicat-evanghelia-strabunilor-nostri-traci/

 

....................................................................................................

Aici am terminat de amintit despre Sfinții Andronic și Iunia.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

ÎMPOTRIVA INSTITUȚIEI FAMILIEI PĂSTRĂTOARE A VALORILOR CREȘTINE ORTODOXE, ȘI ÎN ACELAȘI TIMP ÎMPOTRIVA LUI HRISTOS, ÎMPOTRIVA CREȘTINISMULUI, ESTE RĂZBOI DECLARAT ÎN MOD DESCHIS, DE CĂTRE NOUA ORDINE MONDIALĂ, PRIN NOUA POLITICĂ GENDER, PRIN PARADELE LGBT, UNDE BLASFEMIA ȘI DESTRĂBĂLAREA SUNT INSEPARABILE. ACEST FENOMEN ESTE DIN LUMEA DIAVOLULUI. AZI, 8 IULIE, DE ZIUA ORTODOXĂ A FAMILIEI, DRAGOSTEI ȘI FIDELITĂȚII, MITROPOLITUL LUKA DE ZAPORIJJEA (UCRAINA) S-A ADRESAT CITITORILOR SĂI PRINTR-O POSTARE PE TELEGRAM, ÎNDEMNÂNDU-I SĂ FIE RĂZBOINICI AI LUMINII, SĂ-ȘI PROTEJEZE FAMILIILE DE ORICE ABOMINAȚIUNE ȘI SĂ-ȘI EDUCE COPIII ÎN AȘA FEL ÎNCÂT SĂ FIE PROTEJAȚI DE TOT CE AR PUTEA SĂ LE VATEME SUFLETELE. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 8 iulie 2021) PE 8 IULIE STIL NOU (25 IUNIE STIL VECHI) SUNT SĂRBĂTORIȚI SFINȚII PETRU ȘI FEVRONIA, PATRONI AI CĂSĂTORIEI. EI AU TRĂIT ÎN SECOLUL XIII. ZIUA ACESTOR PATRONI ORTODOCȘI AI CĂSĂTORIEI, CELEBRATĂ PE SCARĂ LARGĂ ÎN RUSIA PÂNĂ LA REVOLUȚIA ATEILOR BOLȘEVICI DIN 1917, A FOST INTRODUSĂ OFICIAL ÎN RUSIA ÎN 2008 ȘI ARE MAI MULȚI SUSȚINĂTORI DECÂT ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR DIN 14 FEBRUARIE, CÂND ESTE SĂRBĂTORIT SFÂNTUL VALENTIN. NE AMINTIM CĂ, DIN MARTIE 2020, ÎN CONSTITUȚIA RUSIEI AU FOST INTRODUSE CREDINȚA ÎN DUMNEZEU ȘI VALORILE TRADIȚIONALE REFERITOARE LA CĂSĂTORIE ȘI FAMILIE. DE ASEMENEA, NE AMINTIM CĂ UNGARIA A FĂCUT ACEST LUCRU DIN 2012. ROMÂNIA AR TREBUI SĂ IA ASTFEL DE EXEMPLE BUNE.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...