miercuri, 17 mai 2023

Pe 17 mai sunt sărbătoriți SFÂNTUL ANDRONIC ȘI SOȚIA SA IUNIA, OCROTITORII FAMILIEI CREȘTINE ROMÂNE. Ei făceau parte dintre cei șaptezeci de ucenici ai Domnului nostru Iisus Hristos. Despre ei amintește Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani. Andronic și Iunia au predicat Evanghelia străbunilor noștri traci, în regiunea Panoniei, adică în apropierea granițelor României de azi. Acesta este și motivul pentru care Patriarhul Daniel i-a menționat drept ocrotitori spirituali ai familiei creștine române.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 





Despre Sfinții Andronic și Iunia, ca ocrotitori ai familiei creștine române, putem afla mai multe din articolul următor:

 

Sfinții Andronic și Iunia, ocrotitori ai familiei creștine române: Au predicat Evanghelia străbunilor noștri traci, 17.05.2022,  Sorin Ioniţe, https://basilica.ro/sfintii-andronic-si-iunia-ocrotitori-ai-familiei-crestine-romane-au-predicat-evanghelia-strabunilor-nostri-traci/

 

....................................................................................................

Aici am terminat de amintit despre Sfinții Andronic și Iunia.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

ÎMPOTRIVA INSTITUȚIEI FAMILIEI PĂSTRĂTOARE A VALORILOR CREȘTINE ORTODOXE, ȘI ÎN ACELAȘI TIMP ÎMPOTRIVA LUI HRISTOS, ÎMPOTRIVA CREȘTINISMULUI, ESTE RĂZBOI DECLARAT ÎN MOD DESCHIS, DE CĂTRE NOUA ORDINE MONDIALĂ, PRIN NOUA POLITICĂ GENDER, PRIN PARADELE LGBT, UNDE BLASFEMIA ȘI DESTRĂBĂLAREA SUNT INSEPARABILE. ACEST FENOMEN ESTE DIN LUMEA DIAVOLULUI. AZI, 8 IULIE, DE ZIUA ORTODOXĂ A FAMILIEI, DRAGOSTEI ȘI FIDELITĂȚII, MITROPOLITUL LUKA DE ZAPORIJJEA (UCRAINA) S-A ADRESAT CITITORILOR SĂI PRINTR-O POSTARE PE TELEGRAM, ÎNDEMNÂNDU-I SĂ FIE RĂZBOINICI AI LUMINII, SĂ-ȘI PROTEJEZE FAMILIILE DE ORICE ABOMINAȚIUNE ȘI SĂ-ȘI EDUCE COPIII ÎN AȘA FEL ÎNCÂT SĂ FIE PROTEJAȚI DE TOT CE AR PUTEA SĂ LE VATEME SUFLETELE. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 8 iulie 2021) PE 8 IULIE STIL NOU (25 IUNIE STIL VECHI) SUNT SĂRBĂTORIȚI SFINȚII PETRU ȘI FEVRONIA, PATRONI AI CĂSĂTORIEI. EI AU TRĂIT ÎN SECOLUL XIII. ZIUA ACESTOR PATRONI ORTODOCȘI AI CĂSĂTORIEI, CELEBRATĂ PE SCARĂ LARGĂ ÎN RUSIA PÂNĂ LA REVOLUȚIA ATEILOR BOLȘEVICI DIN 1917, A FOST INTRODUSĂ OFICIAL ÎN RUSIA ÎN 2008 ȘI ARE MAI MULȚI SUSȚINĂTORI DECÂT ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR DIN 14 FEBRUARIE, CÂND ESTE SĂRBĂTORIT SFÂNTUL VALENTIN. NE AMINTIM CĂ, DIN MARTIE 2020, ÎN CONSTITUȚIA RUSIEI AU FOST INTRODUSE CREDINȚA ÎN DUMNEZEU ȘI VALORILE TRADIȚIONALE REFERITOARE LA CĂSĂTORIE ȘI FAMILIE. DE ASEMENEA, NE AMINTIM CĂ UNGARIA A FĂCUT ACEST LUCRU DIN 2012. ROMÂNIA AR TREBUI SĂ IA ASTFEL DE EXEMPLE BUNE.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...