duminică, 21 mai 2023

ASTĂZI ESTE DUMINICA ORBULUI DIN NAȘTERE, ORB VINDECAT DE MÂNTUITORUL LUMII, ADICĂ DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. (SUNTEM ÎN A 6 – A DUMINICĂ DUPĂ PAȘTI). Minunea acestei vindecări o găsim relatată în Evanghelia după Sfântul Ioan, în capitolul 9. Numele orbului nu-l găsim în Sfânta Evanghelie. Dar, potrivit Sfintei Tradiții, numele orbului vindecat este CELIDONIUS. O tradiție atribuie Sfântului Celidonius întemeierea Bisericii Creștine din Nîmes, din Galia (Franța de azi). Sfântul Dimitrie al Rostovului, în al său Sinaxar Mare de asemenea menționează că numele omului orb era Celidonius. DOAMNE IISUSE HRISTOASE, FIULE AL LUI DUMNEZEU, TE RUGĂM FRUMOS, LUMINEAZĂ-NE OCHII SUFLETELOR NOASTRE, CA SĂ TE PUTEM VEDEA PE TINE MEDICUL SUPREM, AȘA CUM TE-A VĂZUT ORBUL DIN NAȘTERE PE CARE L-AI VINDECAT, ȘI APOI TE-A CUNOSCUT CA FIU AL LUI DUMNEZEU ȘI A CREZUT ÎN TINE! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS, PRIN DUHUL SFÂNT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN!

Pr. prof. Ion Ciungu


Iisus a zis: Atât cât sunt în lume, Eu sunt Lumina lumii. Acestea zicând, a scuipat jos şi a făcut tină din scuipat, şi a uns cu tină ochii orbului. Şi i-a zis: Mergi de te spală în scăldătoarea Siloamului (care se tâlcuieşte: trimis). Deci s-a dus şi s-a spălat şi a venit văzând.” (Sfânta Evanghelie după Ioan 9, 5-7) The Siloam Pool: Where Jesus Healed the Blind Man, https://www.biblicalarchaeology.org/daily/biblical-sites-places/biblical-archaeology-sites/the-siloam-pool-where-jesus-healed-the-blind-man/

Orbul din naștere, vindecat de Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, se numește CELIDONIUS, potrivit tradiției din Creștinismul Răsăritean și din Catolicism: https://en.wikipedia.org/wiki/Celidonius

"O tradiție atribuie Sfântului Celidonius întemeierea Bisericii Creștine din Nîmes, din Galia (Franța de azi).

Sfântul Dimitrie al Rostovului, în al său Sinaxar Mare de asemenea menționează că numele omului orb era Celidonius.

"Sfântul Vasile cel Mare (330-379) și alți părinți atrag atenția asupra unicității acestui miracol al Domnului. Ei spun că nu era vorba despre cazul unui om ai cărui ochi nu funcționau. Ei spun că Sf. Celidonius s-a născut fără ochi. Cu alte cuvinte Iisus a pus tina pe cavitățile goale, pe locul unde ar fi trebuit să fie ochii. Și iată, ochii au apărut, ochi care au văzut perfect! Domnul nostru S-a arătat a fi Creatorul Care îl făcuse pe om din țărâna pământului. Împreună cu acești ochi de asemenea a venit vederea spirituală, căci Sf. Celidonius a dat mărturie curajoasă pentru vindecarea lui, ca răspuns la întrebările ostile cu privire la acest miracol, din partea celor care se simțeau amenințați de Mesia Care devenea cunoscut." https://oca.org/.../2017/05/21/40-sunday-of-the-blind-man       http://www.allsaintsministry.org/St._Celidonius.html

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 6 – a a Paștilor este din Sfânta Evanghelie după Ioan, din capitolul 9, versetele 1-38: In 9, 1-38

“1.

Şi trecând Iisus, a văzut un om orb din naştere.

2.

Şi ucenicii Lui L-au întrebat, zicând: Învăţătorule, cine a păcătuit; acesta sau părinţii lui, de s-a născut orb?

3.

Iisus a răspuns: Nici el n-a păcătuit, nici părinţii lui, ci ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu.

4.

Trebuie să fac, până este ziuă, lucrările Celui ce M-a trimis pe Mine; că vine noaptea, când nimeni nu poate să lucreze.

5.

Atât cât sunt în lume, Lumină a lumii sunt.

6.

Acestea zicând, a scuipat jos şi a făcut tină din scuipat, şi a uns cu tină ochii orbului.

7.

Şi i-a zis: Mergi de te spală în scăldătoarea Siloamului (care se tâlcuieşte: trimis). Deci s-a dus şi s-a spălat şi a venit văzând.

8.

Iar vecinii şi cei ce-l văzuseră mai înainte că era orb ziceau: Nu este acesta cel ce şedea şi cerşea?

9.

Unii ziceau: El este. Alţii ziceau: Nu este el, ci seamănă cu el. Dar acela zicea: Eu sunt.

10.

Deci îi ziceau: Cum ţi s-au deschis ochii?

11.

Acela a răspuns: Omul care se numeşte Iisus a făcut tină şi a uns ochii mei; şi mi-a zis: Mergi la scăldătoarea Siloamului şi te spală. Deci, ducându-mă şi spălându-mă, am văzut.

12.

Zis-au lui: Unde este Acela? Şi el a zis: Nu ştiu.

13.

L-au dus la farisei pe cel ce fusese oarecând orb.

14.

Şi era sâmbătă în ziua în care Iisus a făcut tină şi i-a deschis ochii.

15.

Deci iarăşi îl întrebau şi fariseii cum a văzut. Iar el le-a zis: Tină a pus pe ochii mei, şi m-am spălat şi văd.

16.

Deci ziceau unii dintre farisei: Acest om nu este de la Dumnezeu, fiindcă nu ţine sâmbăta. Iar alţii ziceau: Cum poate un om păcătos să facă asemenea minuni? Şi era dezbinare între ei.

17.

Au zis deci orbului iarăşi: Dar tu ce zici despre El, că ţi-a deschis ochii? Iar el a zis că prooroc este.

18.

Dar iudeii n-au crezut despre el că era orb şi a văzut, până ce n-au chemat pe părinţii celui ce vedea.

19.

Şi i-au întrebat, zicând: Acesta este fiul vostru, despre care ziceţi că s-a născut orb? Deci cum vede el acum?

20.

Au răspuns deci părinţii lui şi au zis: Ştim că acesta este fiul nostru şi că s-a născut orb.

21.

Dar cum vede el acum, noi nu ştim; sau cine i-a deschis ochii lui, noi nu ştim. Întrebaţi-l pe el; este în vârstă; va vorbi singur despre sine.

22.

Acestea le-au spus părinţii lui, pentru că se temeau de iudei. Căci iudeii puseseră acum la cale că, dacă cineva va mărturisi că El este Hristos, să fie dat afară din sinagogă.

23.

De aceea au zis părinţii lui: Este în vârstă; întrebaţi-l pe el.

24.

Deci au chemat a doua oară pe omul care fusese orb şi i-au zis: Dă slavă lui Dumnezeu. Noi ştim că Omul Acesta e păcătos.

25.

A răspuns deci acela: Dacă este păcătos, nu ştiu. Un lucru ştiu: că fiind orb, acum văd.

26.

Deci i-au zis: Ce ţi-a făcut? Cum ţi-a deschis ochii?

27.

Le-a răspuns: V-am spus acum şi n-aţi auzit? De ce voiţi să auziţi iarăşi? Nu cumva voiţi şi voi să vă faceţi ucenici ai Lui?

28.

Şi l-au ocărât şi i-au zis: Tu eşti ucenic al Aceluia, iar noi suntem ucenici ai lui Moise.

29.

Noi ştim că Dumnezeu a vorbit lui Moise, iar pe Acesta nu-L ştim de unde este.

30.

A răspuns omul şi le-a zis: Tocmai în aceasta stă minunea: că voi nu ştiţi de unde este şi El mi-a deschis ochii.

31.

Şi noi ştim că Dumnezeu nu-i ascultă pe păcătoşi; dar de este cineva cinstitor de Dumnezeu şi face voia Lui, pe acesta îl ascultă.

32.

Din veac nu s-a auzit să fi deschis cineva ochii unui orb din naştere.

33.

De n-ar fi Acesta de la Dumnezeu n-ar putea să facă nimic.

34.

Au răspuns şi i-au zis: În păcate te-ai născut tot, şi tu ne înveţi pe noi? Şi l-au dat afară.

35.

Şi a auzit Iisus că l-au dat afară. Şi, găsindu-l, i-a zis: Crezi tu în Fiul lui Dumnezeu?

36.

El a răspuns şi a zis: Dar cine este, Doamne, ca să cred în El?

37.

Şi a zis Iisus: L-ai şi văzut! Şi Cel ce vorbeşte cu tine Acela este.

38.

Iar el a zis: Cred, Doamne. Şi s-a închinat Lui.

39.

Şi a zis: Spre judecată am venit în lumea aceasta, ca cei care nu văd să vadă, iar cei care văd să fie orbi.

40.

Şi au auzit acestea unii dintre fariseii, care erau cu El, şi I-au zis: Oare şi noi suntem orbi?

41.

Iisus le-a zis: Dacă aţi fi orbi n-aţi avea păcat. Dar acum ziceţi: Noi vedem. De aceea păcatul rămâne asupra voastră.”

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=9

....

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna5

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/5/

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.oca.org/readings/daily/2023/05/21

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

http://www.orthodoxer-kalender.de/

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

ÎN ISRAEL AU FOST ANUNȚATE SĂPĂTURI ARHEOLOGICE IMPORTANTE LA LOCUL NUMIT “SCĂLDĂTOAREA SILOAM”, LOC AMINTIT ÎN EVANGHELIA SFÂNTULUI IOAN (capitolul 9) ÎN LEGĂTURĂ CU MINUNEA PE CARE A FĂCUT-O DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS CÂND L-A VINDECAT PE ORBUL DIN NAȘTERE. SĂPĂTURILE ARHEOLOGICE, DE IMPORTANȚĂ INTERNAȚIONALĂ, AU FOST ANUNȚATE CHIAR ÎNAINTE DE ANUL NOU (2023) ȘI AU DEVENIT POSIBILE DATORITĂ UNUI PARTENERIAT ÎNTRE AUTORITATEA PENTRU ANTICHITĂȚI DIN ISRAEL, AUTORITATEA PENTRU PARCURI DIN ISRAEL ȘI FUNDAȚIA PENTRU CETATEA LUI DAVID. “SCĂLDĂTOAREA SILOAM”, PREȚUITĂ ATÂT DE EVREI CÂT ȘI DE CREȘTINI, ESTE SITUATĂ ÎN PARTEA SUDICĂ A SITULUI ARHEOLOGIC “CETATEA LUI DAVID”, ÎN IERUSALIM. SITUL RESPECTIV A MAI FOST EXCAVAT DE UN GRUP DE ARHEOLOGI ANGLO-AMERICANI, ÎN ANII 1890, EI DESCOPERIND UNELE DIN TREPTELE SCĂLDĂTORII. DE ASEMENEA, ARHEOLOAGA BRITANICĂ KATHLEEN KENYON A EXCAVAT SCĂLDĂTOAREA SILOAM ÎN ANII 1960. ACUM ESTE PRIMA DATĂ CÂND ACEST SIT ARHEOLOGIC ESTE EXCAVAT ÎN ÎNTREGIME ȘI SUNT PLANURI CA EL SĂ FIE DESCHIS PENTRU TURIȘTI ȘI PELERINI, FIE BUCATĂ CU BUCATĂ, FIE ATUNCI CÂND TOATE LUCRĂRILE DE EXCAVARE VOR FI TERMINATE. E DE AȘTEPTAT SĂ DUREZE CÂȚIVA ANI. (scurtă anunțare a știrii; articole în engleză din 3 ianuarie 2023 etc) DE MULT TIMP, SCĂLDĂTOAREA SILOAM ESTE CONSIDERATĂ LOC SFÂNT DE CĂTRE CREȘTINI. PENTRU A COMEMORA MINUNEA VINDECĂRII ORBULUI DIN NAȘTERE DE CĂTRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, O BISERICĂ A FOST CONSTRUITĂ ÎN ACEA ZONĂ DE CĂTRE ÎMPĂRĂTEASA CREȘTINĂ EUDOKIA (c. 400 – 460).

 

AZI ESTE DUMINICA FEMEII SAMARINENCE. (SUNTEM ÎN A 5 – A DUMINICĂ DUPĂ PAȘTI) În regiunea Samaria din Țara Sfântă, la Fântâna lui Iacov, pe teritoriul cetății Sihar, Îl vedem pe Mântuitorul lumii, adică pe Domnul nostru Iisus Hristos, stând de vorbă cu o femeie care a venit după apă. Este foarte important să observăm modul în care Mântuitorul duce conversația cu această femeie, de la apa de băut, naturală, care ne este necesară zilnic pentru viața pământească, la apa cea vie, supranaturală, care ne este necesară zilnic pentru viața veșnică în comuniune cu Dumnezeu. ... Iisus a schimbat viața acestei femei care avusese cinci bărbați, iar la vremea respectivă stătea cu al șaselea. Tradiția Bisericii ne spune că această femeie a fost ulterior botezată de Sfinții Apostoli și a adus la credința în Iisus pe cele cinci surori ale ei și pe cei doi fii ai ei. Ea a predicat Evanghelia în Africa, apoi, în timpul persecuției declanșată contra creștinilor de împăratul roman Nero, ea împreună cu surorile ei și cu fiii ei, și cu mulți alți creștini, au suferit moarte martirică. De-a lungul secolelor, sângele martirilor a fost (și este și va fi) sămânța creștinilor. Cercetătorii spun că de la Iisus până în anul 2000 sunt 70 de milioane de martiri creștini. ... Actualmente, Biserica Fântânii lui Iacov se află în statul Palestina, în orașul Nablus, oraș cu o populație de peste 150.000 de locuitori. ... “DĂ-NE, DOAMNE, APA TA! DĂ-NE ÎMPĂRĂȚIA TA!” ... Observăm în calendarul Creștin Ortodox Român că azi, 14 mai, se sărbătorește ZIUA NAȚIONALĂ A FAMILIEI, sau ZIUA FAMILIEI CREȘTINE ÎN ROMÂNIA. Observăm că Ziua Internațională a Familiei este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 mai, în baza unei rezoluții a Adunării Generale a ONU, din anul 1993. Biserica Ortodoxă Română a stabilit ca Ziua Națională a Familiei în România să fie sărbătorită în duminica cea mai apropiată de 15 mai. Cu această ocazie să-L rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să binecuvânteze familiile creștine din România cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La 25 de ani de la VIZITA PAPEI IOAN PAUL AL II – LEA ÎN ROMÂNIA, să ne amintim OMILIA (PREDICA) PE CARE EL A CITIT-O ÎN LIMBA ROMÂNĂ, la Sfânta Liturghie celebrată în Parcul Izvor din București, pe 9 mai 1999! Omilia durează 28 de minute. Haideți să urmărim măcar 6 minute! Era în Duminica a 5 – a după Paști, conform Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. Observăm salutul “CRISTOS A ÎNVIAT!” și răspunsul “ADEVĂRAT A ÎNVIAT!”. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1177679386691809 Această vizită istorică a fost PRIMA VIZITĂ A UNUI PAPĂ CATOLIC ÎNTR-O ȚARĂ PREDOMINANT ORTODOXĂ, DE LA SCHISMA CEA MARE DIN ANUL 1054. De asemenea, această vizită a fost PRIMA VIZITĂ A UNUI SUVERAN PONTIF PE PĂMÂNT ROMÂNESC. Vizita a durat 3 zile: 7, 8 și 9 mai. În 8 mai "a avut loc întâlnirea suveranului pontif cu patriarhul Teoctist şi cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la care a participat preşedintele Emil Constantinescu, premierul Radu Vasile, preşedinţii Camerelor Parlamentului, personalităţi ale vieţii publice şi membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti." ... "Duminică, 9 mai 1999, de la ora 10.00, patriarhul Teoctist, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa papei Ioan Paul al II-lea, a oficiat Sfânta Liturghie, în Piaţa Unirii." ... În după-amiaza zilei de 9 mai, în Parcul Izvor, a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii Catolice, în prezența Patriarhului Teoctist. ... SĂ OBSERVĂM MESAJUL DE BUN VENIT ADRESAT DE PATRIARHUL TEOCTIST PAPEI IOAN PAUL AL II – LEA, LA AEROPORTUL BUCUREȘTI-BĂNEASA, ÎN 7 MAI: "Sanctitatea Voastră, aţi sosit în România, ţară ai cărei fii sunt în majoritate ortodocşi, ţară sfinţită de sângele martirilor, al celor de demult şi al celor care au căzut pe altarul credinţei creştine în vremurile apăsătoare ale dictaturii comuniste atee, la care s-au adăugat numele tinerilor şi vârstnicilor căzuţi în revoluţie. Este un pământ sfinţit de lacrimile rugăciunilor mamelor şi de nevoinţele duhovniceşti ale monahilor şi ale tuturor creştinilor de aici; este un pământ presărat de la un capăt la altul de crucile ce străjuiesc turlele bisericilor şi mănăstirilor, răspântiile drumurilor şi mormintele strămoşilor noştri, ca semn al nădejdii noastre în înviere (...)" "Vă primim cu inima deschisă şi cu gândul bun în numele ierarhilor, preoţilor, monahilor şi credincioşilor Bisericii noastre şi vă îmbrăţişăm cu îmbrăţişarea frăţească a lui Hristos Iisus, cu speranţa şi rugăciunea că 'Dumnezeul iubirii şi al păcii va fi cu noi' (2 Cor. 13, 11) în aceste zile". ... SĂ OBSERVĂM ȘI CÂTEVA FRAGMENTE DIN DISCURSUL PAPEI, LA SOSIRE ÎN AEROPORT: "Cu mare bucurie sosesc astăzi în România, naţiune mult dragă mie şi pe care de multă vreme doream să o vizitez. Cu profundă emoţie i-am sărutat pământul, recunoscător înainte de toate lui Dumnezeu cel atotputernic care în prevăzătoarea sa bunăvoinţă mi-a hărăzit să văd realizat acest gând. (...) Vizita mea de acum vrea să confirme legăturile dintre România şi Sfântul Scaun, care au avut mare importanţă pentru istoria creştinismului în regiune. Cum e cunoscut, potrivit tradiţiei, credinţa a fost purtată în aceste ţinuturi de fratele lui Petru, apostolul Andrei, care a pecetluit neobosita sa operă misionară prin martiriul său petrecut la Patras. Alţi martori de seamă ai evangheliei ca Sava Gotul, Niceta de Remesiana, provenind din Aquilea, şi Laurenţiu de Novae i-au continuat lucrarea, iar în timpul persecuţiilor din primele veacuri, cete de creştini au suferit martiriul: sunt martirii dacoromani, precum Zoticos, Attalos, Kamasis şi Filippos, prin al căror sacrificiu s-a înrădăcinat profund credinţa creştină în pământul vostru. Sămânţa evangheliei, căzută în teren fertil, a produs în perioada acestor două milenii roade abundente de sfinţenie şi de martiriu. Mă gândesc la sfântul Ioan Cassian şi Dionisie Exiguul, care au contribuit la transmiterea comorilor spirituale, teologice şi canonice ale Orientului grec şi Occidentului latin; apoi, mult mai târziu, la voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt, "un adevărat atlet al credinţei creştine", cum l-a numit papa Sixt al IV-lea, şi la numeroşi alţi slujitori ai evangheliei, între care domnitorul şi martirul Constantin Brâncoveanu, iar mai recent, numeroşii martiri şi mărturisitori ai credinţei din secolul al XX-lea. (...) Românie, ţară-punte între Orient şi Occident, punct de răscruce între Europa centrală şi cea orientală, Românie, pe care tradiţia o numeşte cu frumosul titlu de "Grădina Maicii Domnului", vin la tine în numele lui Iisus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, şi al preasfintei Fecioare Maria. În pragul unui nou mileniu, întemeiază-ţi viitorul mai departe pe stânca tare a evangheliei. Cu ajutorul lui Cristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm şi curaj. Vei fi naţiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar şi făcător de pace. Dumnezeu să te ocrotească şi să te binecuvânteze mereu!" ... Papa Ioan Paul al II – lea a donat 200.000 de dolari pentru construirea Catedralei Ortodoxe din București, Catedrala Națională, Catedrala Mântuirii Neamului. ... Biserica Romano Catolică consideră că Papa Ioan Paul al II – lea este sfânt, fiind beatificat în 2011 și canonizat în 2014.

Pr. prof. Ion Ciungu     https://institutlevant.ro/en/press-releases/press-release-may-29th-2019/   https://www.facebook.com/photo/?fbid=293...