vineri, 6 ianuarie 2023

PE 6 IANUARIE AVEM SĂRBĂTOAREA “BOTEZUL DOMNULUI” SAU “BOBOTEAZA” (numită și Teofania sau Epifania, adică Arătarea lui Dumnezeu în Trei Persoane). ACEASTĂ SĂRBĂTOARE FACE PARTE DIN CATEGORIA SĂRBĂTORILOR ÎMPĂRĂTEȘTI, DEDICATE EXCLUSIV ÎMPĂRATULUI ÎMPĂRAȚILOR, ADICĂ LUI DUMNEZEU (TATĂLUI CERESC, FIULUI VEȘNIC IUBIT AL TATĂLUI CERESC ȘI DUHULUI SFÂNT). TREIMEA DUMNEZEIASCĂ (SAU SFÂNTA TREIME) S-A REVELAT CLAR, PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ISTORIE, LA IORDAN, CU OCAZIA BOTEZULUI DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. (Haideți să ne închinăm și noi Prea Sfintei Treimi, prin cunoscuta rugăciune zilnică de implorare: “Prea Sfântă Treime, miluiește-ne pe noi! Doamne, curățește păcatele noastre! Stăpâne, iartă fărădelegile noastre! Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru Numele Tău!”) SĂ NE AMINTIM DIALOGUL DINTRE IOAN BOTEZĂTORUL ȘI IISUS ÎNAINTE DE BOTEZ: “Ioan însă Îl oprea, zicand: « Eu sunt cel ce are trebuință să fie botezat de Tine, și Tu vii la mine?... ». Și răspunzând Iisus, i-a zis: « Lasă acum, că astfel se cuvine ca noi să'mplinim toată dreptatea ». Atunci L-a lăsat.” ... Deci, Iisus a intrat în rândul păcătoșilor, la râul Iordan, deși nu avea păcat, cerând botez de la Ioan Botezătorul, pentru a împlini toată dreptatea. Adică, să confirme că lucrarea lui Ioan de botezare a oamenilor cu botezul pocăinței era dreaptă, de origine divină. Apoi, pentru a fi confirmat El, Iisus, în misiunea Lui divino-umană, de către Tatăl Sfânt din Ceruri, prin Duhul Sfânt Care a venit sub formă de porumbel, și prin vocea care s-a auzit: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru Care am binevoit.” Atunci S-a revelat oamenilor taina Sfintei Treimi, în mod clar, pentru prima dată în istorie. Ioan îi anunțase mai înainte pe oameni că după el vine Cineva care este mai mare decât el și care îi va boteza cu Duh Sfânt și cu foc. Botezul cu Duhul Sfânt și cu foc urma să aibă loc la 50 de zile după Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, când Duhul Sfânt a venit peste apostoli sub forma unor flăcări ca de foc.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te, și Duhul în chip de porumbel a adeverit întărirea cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, slavă Ție!” (Troparul Botezului Domnului) https://ro.orthodoxwiki.org/Epifania  “When Thou, O Lord, wast baptized in the Jordan, worship of the Trinity wast made manifest; for the voice of the Father bore witness to Thee, calling Thee His beloved Son. And the Spirit in the form of a dove confirmed the truth of His word. O Christ our God, Who hath appeared and enlightened the world, glory to Thee.”  https://en.orthodoxwiki.org/Theophany

“Ioan însa Îl oprea, zicand: « Eu sunt cel ce are trebuință să fie botezat de Tine, și Tu vii la mine?... ». Și răspunzând Iisus, i-a zis: « Lasă acum, că astfel se cuvine ca noi să'mplinim toată dreptatea 5 ». Atunci L-a lăsat.”


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în ziua de 6 ianuarie, la sărbătoarea Botezul Domnului, este din Sfânta Evanghelie după Matei, din capitolul 3, versetele 13-17:


13.

În acest timp a venit Iisus din Galileea, la Iordan, către Ioan, ca să se boteze de către el.

14.

Ioan însă Îl oprea, zicând: Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine?

15.

Şi răspunzând, Iisus a zis către el: Lasă acum, că aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea. Atunci L-a lăsat.

16.

Iar botezându-se Iisus, când ieşea din apă, îndată cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu s-a văzut pogorându-se ca un porumbel şi venind peste El.

17.

Şi iată glas din ceruri zicând: "Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit".



http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=3&id=55

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna1

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2023&month=01

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

...

https://www.oca.org/readings/daily/2023/01/06

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

.....................................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

PE 1 IANUARIE SĂRBĂTORIM ÎNCEPUTUL UNUI NOU AN CIVIL (LA 1 SEPTEMBRIE SĂRBĂTORIM ÎNCEPUTUL UNUI NOU AN BISERICESC, CA ȘI ÎNCEPUTUL UNUI NOU AN ȘCOLAR). DAR, LA 1 IANUARIE AVEM ȘI DOUĂ SĂRBĂTORI RELIGIOASE. PRIMA, ÎN CINSTEA MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, SĂRBĂTOARE NUMITĂ “TĂIEREA ÎMPREJUR CEA DUPĂ TRUP A DOMNULUI” (SAU CIRCUMCIZIA), LA 8 ZILE DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII LUI. LA CIRCUMCIZIE I-AU PUS NUMELE PRUNCULUI, ADICĂ “IISUS”, CARE ÎNSEAMNĂ “DUMNEZEU MÂNTUIEȘTE”, NUME ANUNȚAT DE ÎNGERUL GAVRIIL MAI ÎNAINTE CA PRUNCUL SĂ SE FI ZĂMISLIT. A DOUA ESTE ÎN CINSTEA SFÂNTULUI IERARH VASILE CEL MARE, CARE A TRĂIT ÎN SECOLUL AL IV - LEA DUPĂ HRISTOS. SFÂNTUL VASILE ESTE CUNOSCUT PENTRU SCRIERILE SALE TEOLOGIGE, PENTRU ORGANIZAREA VIEȚII MONAHALE, PRECUM ȘI PENTRU ÎNFIINȚAREA DE AZILE, SPITALE ȘI CANTINE PENTRU OAMENII SĂRACI ȘI PENTRU BOLNAVI. [Cu această ocazie, haideți să Îi mulțumim Tatălui nostru Sfânt din Ceruri pentru că ne-a ocrotit viețile în anul care a trecut și să Îl rugăm să ni le ocrotească și în acest An Nou, când marcăm 2023 de ani de la Nașterea Supranaturală a Domnului nostru Iisus Hristos din Sfânta Fecioară Maria, prin puterea Duhului Sfânt și a Tatălui nostru Sfânt din Ceruri! De asemenea, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare (în România peste 600.000) !]

 

PE 27 DECEMBRIE, ÎN A TREIA ZI DE CRĂCIUN, ÎL SĂRBĂTORIM PE SFÂNTUL ARHIDIACON ȘTEFAN, PRIMUL MARTIR CREȘTIN, UCIS CU PIETRE DE EVREII ÎNFURIAȚI DE FAPTUL CĂ ȘTEFAN I-A ACUZAT CĂ EI L-AU UCIS PE CEL DREPT, ADICĂ PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. (Referitor la martirii creștini, adică la creștinii care au fost uciși pentru credința lor, se cuvine să amintim că, potrivit datelor oferite de cercetători, de la Domnul nostru Iisus Hristos până în anul 2.000 sunt 70 de milioane de martiri creștini. De asemenea, se cuvine să amintim că actualmente, la nivel mondial, creștinii sunt oamenii cei mai persecutați, comparativ cu oamenii aparținând altor religii. ... Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, Pilda despre Viticultorii cei Răi, care se citește la Sfânta Liturghie pe 27 decembrie, precum și alte texte sfinte referitoare la această sărbătoare!) CU ACEASTĂ OCAZIE, SĂ ÎL RUGĂM PE TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI SĂ LE BINECUVÂNTEZE CU SĂNĂTATE, BUCURII, VIAȚĂ ÎNDELUNGATĂ, IERTARE DE PĂCATE ȘI MÂNTUIRE PE TOATE PERSOANELE CARE POARTĂ NUMELE SFÂNTULUI ARHIDIACON ȘTEFAN (în România peste 450.000)!

 

AZI, 26 DECEMBRIE, A DOUA ZI DE CRĂCIUN, ESTE SĂRBĂTOARE ÎN CINSTEA MAICII DOMNULUI, SĂRBĂTOARE NUMITĂ ASTFEL: SOBORUL PREASFINTEI STĂPÂNEI NOASTRE DE DUMNEZEU NĂSCĂTOAREI ȘI PURUREA FECIOAREI MARIA. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 26 decembrie, despre Fuga în Egipt, despre uciderea pruncilor de către Irod, despre Întoarcerea din Egipt și stabilirea în Nazaret!)

 

PE 25 DECEMBRIE SĂRBĂTORIM NAȘTEREA SUPRANATURALĂ, ÎN BETLEEM, A MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM DIN SFÂNTA FECIOARĂ MARIA, PRIN PUTEREA DUHULUI SFÂNT ȘI A TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI. TOT AZI ÎI COMEMORĂM PE MAGII DE LA RĂSĂRIT CARE AU VENIT, CĂLĂUZIȚI DE STEA, SĂ SE ÎNCHINE PRUNCULUI DIVIN IISUS. DE ASEMENEA, TOT AZI ÎI COMEMORĂM PE PĂSTORII CARE, TRIMIȘI DE ÎNGER, AU MERS SĂ-L VADĂ PE PRUNCUL DIVIN IISUS, ÎNFĂȘAT ȘI CULCAT ÎN IESLE, APOI AU DUS MAI DEPARTE VESTEA DESPRE NAȘTEREA MÂNTUITORULUI HRISTOS. [Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, unele texte sfinte referitoare la Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos! ... Știm că noi, românii, am primit credința creștină prin intermediul limbii latine. În limba latină Hristos se spune Christus, iar persoanei care crede în Domnul nostru Iisus Hristos și-L urmează i se spune christianus sau christiana, adică creștin sau creștină. Prin urmare, o rugăciune specială se cuvine să adresăm azi Tatălui nostru Sfânt din Ceruri pentru ocrotirea persoanelor cu numele de Cristian, Cristiana, Cristina și cu alte nume derivate de la Numele Domnului nostru Iisus Hristos, în România fiind cam 700.000 de persoane cu astfel de nume. Bineînțeles că o rugăciune specială se cuvine să spunem azi pentru toți creștinii.)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...