duminică, 1 mai 2022

LA OPT ZILE DUPĂ ÎNVIERE, MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, S-A ARĂTAT ȘI APOSTOLULUI TOMA, CARE ÎN SEARA DIN ZIUA ÎNVIERII NU FUSESE ÎMPREUNĂ CU CEILALȚI APOSTOLI CĂRORA LI SE ARĂTASE DOMNUL. ÎN ZADAR CEILALȚI ÎI SPUSESERĂ CĂ L-AU VĂZUT PE DOMNUL, CĂCI TOMA A REFUZAT SĂ-I CREADĂ, RĂSPUNZÂNDU-LE ASTFEL: “DACĂ NU VOI VEDEA EU ÎN MÂINILE LUI SEMNUL CUIELOR, ȘI DACĂ NU-MI VOI PUNE DEGETUL MEU ÎN SEMNUL CUIELOR, ȘI DACĂ NU-MI VOI PUNE MÂNA MEA ÎN COASTA LUI, NU VOI CREDE.” (Haideți să-i mulțumim Domnului nostru Iisus Hristos pentru că i-a permis lui Toma să verifice Învierea și pentru noi! Haideți să conștientizăm că avem posibilitatea să devenim fericiți, pe baza cuvintelor Mântuitorului către Toma: “Pentru că M-ai văzut, ai crezut. Fericiți cei care n-au văzut și au crezut.” ... Duminica aceasta, la opt zile după sărbătoarea Paștilor, se numește Duminica Sfântului Apostol Toma.)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Apoi, [Iisus] a zis lui Toma: Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios ci credincios. A răspuns Toma şi I-a zis: Domnul meu şi Dumnezeul meu!

Iisus I-a zis: Pentru că M-ai văzut ai crezut. Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut! Sfânta Evanghelie după Ioan 20, 27-29) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=20

 

Textul care se citește în Duminica Tomii la Sfânta Liturghie este din Sfânta Evanghelie după Ioan, din capitolul 20, versetele 19-31:

 In 20, 19-31

“Şi fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), şi uşile fiind încuiate, unde erau adunaţi ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus şi a stat în mijloc şi le-a zis: Pace vouă!

Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi coasta Sa. Deci s-au bucurat ucenicii, văzând pe Domnul.

Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi.

Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt;

Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute.

Iar Toma, unul din cei doisprezece, cel numit Geamănul, nu era cu ei când a venit Iisus.

Deci au zis lui ceilalţi ucenici: Am văzut pe Domnul! Dar el le-a zis: Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.

Şi după opt zile, ucenicii Lui erau iarăşi înăuntru, şi Toma, împreună cu ei. Şi a venit Iisus, uşile fiind încuiate, şi a stat în mijloc şi a zis: Pace vouă!

Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios ci credincios.

A răspuns Toma şi I-a zis: Domnul meu şi Dumnezeul meu!

Iisus I-a zis: Pentru că M-ai văzut ai crezut. Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut!

Deci şi alte multe minuni a făcut Iisus înaintea ucenicilor Săi, care nu sunt scrise în cartea aceasta.

Iar acestea s-au scris, ca să credeţi că Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, şi, crezând, să aveţi viaţă în numele Lui.”    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=20

... 

Apostolul Toma, https://ro.orthodoxwiki.org/Apostolul_Toma

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/05/01

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna5

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=05

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

PRIN “IZVORUL TĂMĂDUIRII” ÎNȚELEGEM DOUĂ REALITĂȚI: 1) UN IZVOR CU APĂ VINDECĂTOARE, DE LÂNGĂ CONSTANTINOPOL, DE LA CARE, PRIN GRIJA MAICII DOMNULUI, MULȚI BOLNAVI S-AU TĂMĂDUIT DE DIFERITE BOLI DE-A LUNGUL SECOLELOR, PRIMUL DINTRE EI FIIND UN ORB CARE ȘI-A DOBÂNDIT VEDEREA, FIIND AJUTAT, PRIN ÎNDRUMAREA DIRECTĂ A MAICII DOMNULUI, DE UN SOLDAT CU NUMELE DE LEON, ACEST SOLDAT DEVENIND ULTERIOR ÎMPĂRAT BIZANTIN LA CONSTANTINOPOL (457-474) ȘI CONSTRUIND O BISERICĂ MARE PE LOCUL UNDE ERA IZVORUL; 2) SĂRBĂTOARE DEDICATĂ MAICII DOMNULUI, ÎN FIECARE AN, ÎN VINEREA LUMINATĂ, ADICĂ PRIMA VINERI DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. (Haideți să ne amintim că Maica Domnului este și Maica tuturor celor care Îl iubesc pe Domnul nostru Iisus Hristos așa cum L-a iubit apostolul Ioan! Când era răstignit pe cruce, Iisus i l-a încredințat Sfintei Lui Mame pe Ioan, numindu-l fiu al ei. De asemenea, pe Sfânta Lui Mamă a încredințat-o lui Ioan, numind-o Mamă a lui. De atunci, Ioan a luat-o la sine. În această logică a iubirii și a credinței, prin intermediul Duhului Sfânt, Maica Domnului poate deveni Mama noastră spirituală, iar noi putem deveni copii spirituali ai ei, primindu-o în sufletele noastre. Mari lucruri, pentru noi nevrednicii, dar nu imposibile!)

 

MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, DUPĂ CUM AFLĂM DIN CARTEA DE CULT NUMITĂ “PENTICOSTAR”, ÎN CARE SE EXPLICĂ ASTFEL: “ÎNVIEREA A CUNOSCUT-O ÎNTÂI MAICA LUI DUMNEZEU, CARE, DUPĂ CUM GRĂIEȘTE EVANGHELIA CEA DE LA MATEI, ȘEDEA LA MORMÂNT ÎMPREUNĂ CU MARIA MAGDALENA. DAR, SPRE A NU SE ARUNCA ÎNDOIALĂ ASUPRA ÎNVIERII, DIN PRICINA DRAGOSTEI DE MAMĂ PENTRU FIUL SĂU, DE ACEEA ZIC EVANGHELIȘTII CĂ DOMNUL S-A ARĂTAT MAI ÎNTÂI MARIEI MAGDALENA.” AȘA SCRIE ÎN SINAXARUL DIN PENTICOSTAR, LA SFÂNTA ȘI MAREA DUMINICĂ A PAȘTILOR. (Azi, în A Treia Zi De Paști, textul evanghelic programat să fie citit la Sfânta Liturghie ne amintește cum S-a arătat Domnul nostru Iisus Hristos Înviat la doi ucenici ai Săi, Luca și Cleopa, pe drumul spre localitatea Emaus, apoi la Cina de la Emaus. ... Știm că Iisus a promis că este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui. Haideți să-L rugăm să ne ajute să facem parte dintre persoanele care aparțin Lui!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...