vineri, 25 martie 2022

CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (SUBTEMA: POEZIA – SIMFONIA SUFLETULUI)

(Simpozion la Liceul Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu, programat pentru 8 aprilie 2022; referat din partea prof. Ciungu Ion)

Imnul compus de Sfânta Fecioară Maria poate sta la baza simfoniei sufletelor noastre: “Și a zis Maria: Măreşte sufletul meu pe Domnul. Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile.[1]  



Madonna in Glory by Carlo Dolci, c. 1670

 



 



Simfonia sau armonia sufletelor noastre, în calitate de cetățeni români și europeni, poate fi găsită prin intermediul imnului compus de Sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos, din care înțelegem că se cuvine să fim cetățeni smeriți în această lume, pentru a fi apreciați de Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, în perspectiva obținerii unei cetățenii superioare, dincolo de lumea aceasta, în Ceruri.

Deci, imnul sau poezia Sfintei Fecioare Maria ne învață să căutăm în primul rând o simfonie sau o armonie pe verticală, în raport cu Dumnezeu. Pentru a avea succes în această căutare, este necesar să ne cultivăm virtutea smereniei, a modestiei, a umilinței, pe baza unei reale cunoașteri de sine.

Prin urmare, se cuvine să ne debarasăm de orgoliu, de mândrie, de aroganță, de îngâmfare. Să ne recunoaștem insuficiențele, greșelile, păcatele. Dumnezeu apreciază sufletul smerit și îl recompensează cu bucurie divină.

Pe măsură ce progresăm în simfonia aceasta pe verticală, reușim să realizăm simfonia pe orizontală, adică în raport cu oamenii. Bineînțeles, în primul rând cu oamenii din națiunea noastră, cu românii. Apoi cu cei din alte națiuni, la nivel european și mondial.

Sfânta Fecioară Maria a realizat simfonia sufletului ei în raport cu Dumnezeu, astfel că persoana ei poate deveni izvor de simfonie între oamenii care o apreciază, o iubesc și o consideră model vrednic de urmat.

Ne amintim că România este numită Grădina Maicii Domnului.[2]

De asemenea, ne amintim că drapelul Europei este, de fapt, drapelul Sfintei Fecioare Maria.[3]

În acest contex spiritual, simfonia sufletelor noastre poate fi găsită, cu adevărat, pornind de la imnul Sfintei Fecioare Maria.

După Buna Vestire care i-a fost adusă de îngerul Gavriil, Sfânta Fecioară Maria, avându-L în pântece zămislit în mod supranatural pe Mântuitorul lumii, s-a dus să o viziteze pe rudenia sa Elisabeta care, deși era la vârsta bătrâneții, era însărcinată cu cel care urma să fie Sfântul Ioan Botezătorul.

Pentru importanța și frumusețea contextului în care Sfânta Fecioară Maria a compus celebrul imn prin care Îl laudă pe Dumnezeu, se cuvine să (re)citim din Sfânta Evanghelie după Luca versetele 39-56 din capitolul 1:

Şi în acele zile, sculându-se Maria, s-a dus în grabă în ţinutul muntos, într-o cetate a seminţiei lui Iuda.

Şi a intrat în casa lui Zaharia şi a salutat-o pe Elisabeta.

Iar când a auzit Elisabeta salutarea Mariei, pruncul a săltat în pântecele ei şi Elisabeta s-a umplut de Duh Sfânt,

Şi cu glas mare a strigat şi a zis: Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău.

Şi de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu?

Că iată, cum veni la urechile mele glasul salutării tale, pruncul a săltat de bucurie în pântecele meu.

Şi fericită este aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de la Domnul.

 

Şi a zis Maria: Măreşte sufletul meu pe Domnul.

Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu,

Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile.

Că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic şi sfânt este numele Lui.

Şi mila Lui în neam şi în neam spre cei ce se tem de El.

Făcut-a tărie cu braţul Său, risipit-a pe cei mândri în cugetul inimii lor.

Coborât-a pe cei puternici de pe tronuri şi a înălţat pe cei smeriţi,

Pe cei flămânzi i-a umplut de bunătăţi şi pe cei bogaţi i-a scos afară deşerţi.

A sprijinit pe Israel, slujitorul Său, ca să-Şi aducă aminte de mila Sa,

Precum a grăit către părinţii noştri, lui Avraam şi seminţiei lui, în veac.


Şi a rămas Maria împreună cu ea ca la trei luni; şi s-a înapoiat la casa sa.”

 

Îți mulțumim frumos, Maica Domnului nostru Iisus Hristos, Sfântă Fecioară Marie, pentru toate bunătățile și frumusețile pe care ni le oferi! Te rugăm frumos să primești mulțumirile noastre, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, spre slava Fiului Veșnic Iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri și spre slava Duhului Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!


[1] Sfânta Evanghelie după Luca 1, 46-48,   http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/48/Luca

[2] Cine a spus prima dată că România este Grădina Maicii Domnului?, articol publicat în data de 03.06.2019, pe website-ul AGENȚIA DE ȘTIRI BASILICA.RO, de Sorin Ionițe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...