sâmbătă, 7 iulie 2012

Cinstitul veşmânt al Domnului nostru Iisus Hristos ( 10 iulie )

de Pr. Prof. Ion CIUNGU




…Împărţit-au hainele Mele între ei, iar pentru cămaşa Mea au aruncat sorţi…"
                                    ( Evanghelia după Ioan, cap. 19, versete 23-24 )

          Este important să observăm, pe de o parte, că umanitatea neruşinată, reprezentată de elita evreilor şi de ostaşi sub comanda romanilor, L-au dezbrăcat pe Fiul lui Dumnezeu Care Se făcuse Om.
          Pe de altă parte, Duhul Sfănt, inspirându-i pe autorii Noului Testament, ne spune că oamenii care  sunt botezaţi în Iisus Hristos sunt îmbrăcaţiîn Hristos, adică în faptele dreptăţii Lui. ( Galateni cap. 3, verset 27 ;  Coloseni cap. 3, versete 9-10 ; Apocalipsa cap. 3, verset 18 şi cap. 19, verset 8 )
          Omul înrăit, diabolic, Îl înjoseşte pe Iisus, dezgolindu-L.
          Fiul lui Dumnezeu înomenit îl înalţă pe om, îmbrăcându-l în demnitate divină.
          Dacă veşmântul Domnului nostru Iisus este cinstit” de creştini înseamnă că ei încearcă într-un oarecare grad să-L cinstească pe Fiul lui Dumnezeu şi implicit faptele dreptăţii Lui cu care El îi îmbracă. Astfel creştinii vor să se deosebească de umanitatea neruşinată care L-a dispreţuit şi omorât pe Iisus.

          Unde cinstesc creştinii veşmântul sau cămaşa lui Iisus, în sens propriu, literal?

          În Rusia, la Moscova, începând din anul 1625, aşa cum a rînduit patriarhul Filaret, după ce a primit veşmântul de la şahul Abbas al Persiei, care la rândul lui l-a luat din Iviria ( Georgia ). Anual, la 10 iulie se face procesiune cu ea.[1]
          În Germania, la Trier ( Trèves), începând din sec. IV, unde ar fi fost trimisă de Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, episcopului Agricius. Germanii au emis în anul 1959 timbru poştal cu tunica sau cămaşa lui Hristos.

Cămaşa este expusă public periodic. Ultima dată a fost expusă în anul 2012, perioada 13 aprilie-13 mai
          În Franţa, la Argenteuil . În anul 800, Carol cel Mare ar fi primit-o de la împărăteasa Irina a Bizanţului, unde s-ar fi conservat de pe vremea împărătesei Elena, mama împăratului Constantin.  Carol a dat-o fiicei sale Theodrade, care era călugăriţă. Din anul 2005 au reînceput pelerinajele la Tunica de la Argenteuil..[2]
          Să mai cercetăm.[3]

          Unde cinstesc creştinii veşmântul lui Iisus în sens spiritual ?

          Oriunde ei se dezbracă de omul cel vechi , al păcatelor,  şi se îmbracă în cel nou,  al dreptăţii creştine.
         
Acţiunea aceasta, de dezbrăcare-îmbrăcare, nu este doar un act  “magic” făcut o singură dată la botez.  Ci este un process declanşat la botez, continuând toată viaţa, vizând eternitatea.  În cazul în care creştinii dispreţuiesc veşmântul primit de la Iisus, ei nu mai au posibilitatea să scape de  păcate, nerămânându-le decât  “ înfricoşata aşteptare a judecăţii…”
( Evrei cap. 6, versetele 4-6 şi cap. 10 versetele 26-31 )



[1]Aducerea Cinstitului Vesmant Al Domnului nostru Iisus Hristos din Persia la Moscova
VIEŢILE SFINŢILOR PE LUNA IULIE, RETIPĂRITE ŞI ADĂUGITE CU APROBAREA SFÂNTULUI SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE, EDIÂIA A III-A, EDITURA MÂNĂSTIRII SIHĂSTRIA, 2006, SUB ÎNGRIJIREA P. C. Arhim. Ioanichie Bălan, pp. 242-245. Vezi şi
[2]Sainte Tunique du Christ, La Tunique de Trèves, La Tunique d'Argenteuil

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...