joi, 6 ianuarie 2022

SĂRBĂTOAREA “BOTEZUL DOMNULUI”, NUMITĂ ȘI “TEOFANIA”, ADICĂ “ARĂTAREA LUI DUMNEUZEU”, FACE PARTE DIN CATEGORIA SĂRBĂTORILOR ÎMPĂRĂTEȘTI, DEDICATE EXCLUSIV ÎMPĂRATULUI ÎMPĂRAȚILOR, ADICĂ LUI DUMNEZEU (TATĂLUI CERESC, FIULUI VEȘNIC IUBIT AL TATĂLUI CERESC ȘI DUHULUI SFÂNT). TREIMEA DUMNEZEIASCĂ (SAU SFÂNTA TREIME) S-A REVELAT CLAR, PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ISTORIE, LA IORDAN, CU OCAZIA BOTEZULUI DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. (Haideți să ne închinăm și noi Sfintei Treimi, prin cunoscuta rugăciune zilnică de implorare: “Prea Sfântă Treime, miluiește-ne pe noi! Doamne, curățește păcatele noastre! Stăpâne, iartă fărădelegile noastre! Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru Numele Tău!”)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te, și Duhul în chip de porumbel a adeverit întărirea cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, slavă Ție!” (Troparul Botezului Domnului) https://ro.orthodoxwiki.org/Epifania  “When Thou, O Lord, wast baptized in the Jordan, worship of the Trinity wast made manifest; for the voice of the Father bore witness to Thee, calling Thee His beloved Son. And the Spirit in the form of a dove confirmed the truth of His word. O Christ our God, Who hath appeared and enlightened the world, glory to Thee.”  https://en.orthodoxwiki.org/Theophany

 

IISUS S-A BOTEZAT PENTRU A ÎMPLINI TOATĂ DREPTATEA. DREPTATEA ÎNSEAMNĂ ACORDUL OMULUI CU PLANUL LUI DUMNEZEU DE A MÂNTUI LUMEA. OARE NOI ASTĂZI VREM O DREPTATE ÎN DEZACORD CU PLANUL LUI DUMNEZEU? (Să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 6 ianuarie, la sărbătoarea Botezului Domnului!)

https://www.oca.org/saints/lives/2022/01/06

https://www.oca.org/readings/daily/2022/01/06

https://www.goarch.org/chapel/saints?contentid=374&PCode=X&D=T&DT=01/06/2022

https://www.goarch.org/chapel?date=1/6/2022

https://ro.wikipedia.org/wiki/Boboteaza

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna1

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

ÎN DUMINICA DINAINTE DE SĂRBĂTOAREA BOTEZULUI DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, TEXTUL EVANGHELIC NI-L PREZINTĂ PE SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL PREDICÂND OAMENILOR, LA RÂUL IORDAN, BOTEZUL POCĂINȚEI ȘI BOTEZÂNDU-I CU APĂ SPRE IERTAREA PĂCATELOR, DAR ANUNȚÂNDU-I CĂ EXISTĂ UN BOTEZ SUPERIOR, CU DUH SFÂNT, PE CARE ÎL VA ADUCE CINEVA MULT MAI IMPORTANT, ADICĂ IISUS. (Haideți să ne amintim textul evanghelic din Duminica dinainte de sărbătoarea Botezului Domnului nostru Iisus Hristos!)

 

 

ÎNCEPUTUL UNUI NOU AN CIVIL ÎL SĂRBĂTORIM LA 1 IANUARIE. (LA 1 SEPTEMBRIE SĂRBĂTORIM ÎNCEPUTUL UNUI NOU AN BISERICESC, CA ȘI ÎNCEPUTUL UNUI NOU AN ȘCOLAR.) DAR, LA 1 IANUARIE AVEM ȘI DOUĂ SĂRBĂTORI RELIGIOASE. PRIMA, ÎN CINSTEA MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, SĂRBĂTOARE NUMITĂ “TĂIEREA ÎMPREJUR CEA DUPĂ TRUP A DOMNULUI” (SAU CIRCUMCIZIA), LA 8 ZILE DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII LUI. LA CIRCUMCIZIE I-AU PUS NUMELE PRUNCULUI, ADICĂ “IISUS”, CARE ÎNSEAMNĂ “DUMNEZEU MÂNTUIEȘTE”, NUME ANUNȚAT DE ÎNGERUL GAVRIIL MAI ÎNAINTE CA PRUNCUL SĂ SE FI ZĂMISLIT; A DOUA ESTE ÎN CINSTEA SFÂNTULUI IERARH VASILE CEL MARE, CARE A TRĂIT ÎN SECOLUL AL IV - LEA DUPĂ HRISTOS. [Cu această ocazie, haideți să Îi mulțumim Tatălui nostru Sfânt din Ceruri pentru că ne-a ocrotit viețile în anul care a trecut și să Îl rugăm să ni le ocrotească și în acest An Nou, când marcăm 2022 de ani de la Nașterea Supranaturală a Domnului nostru Iisus Hristos din Sfânta Fecioară Maria, prin puterea Duhului Sfânt! De asemenea, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare (în România peste 600.000) !]

 

SFÂNTUL ȘTEFAN, PRIMUL MARTIR CREȘTIN, ESTE SĂRBĂTORIT, ÎN FIECARE AN, PE 27 DECEMBRIE, ÎN A TREIA ZI DE CRĂCIUN. EL A FOST UCIS CU PIETRE LÂNGĂ IERUSALIM, DE CĂTRE EVREII PE CARE ȘTEFAN ÎI ACUZASE CĂ L-AU UCIS PE IISUS. (Haideți să ne amintim unele texte sfinte referitoare la Sfântul Arhidiacon Ștefan, primul martir creștin!) CU ACEASTĂ OCAZIE, SĂ ÎL RUGĂM PE TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI SĂ LE BINECUVÂNTEZE CU SĂNĂTATE, BUCURII, VIAȚĂ ÎNDELUNGATĂ, IERTARE DE PĂCATE ȘI MÂNTUIRE PE TOATE PERSOANELE CARE POARTĂ NUMELE SFÂNTULUI ARHIDIACON ȘTEFAN (în România peste 400.000)! NE AMINTIM CĂ IERI, ÎN PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, AM AVUT OCAZIA SPECIALĂ SĂ NE RUGĂM PENTRU PERSOANELE CARE POARTĂ NUMELE SFINȚILOR IOSIF, DAVID ȘI IACOB. IAR ÎN PRIMA ZI A SĂRBĂTORII NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS AM AVUT OCAZIA SPECIALĂ SĂ NE RUGĂM PENTRU PERSOANELE CARE POARTĂ NUMELE DE CRISTIAN, CRISTIANA, CRISTINA, ȘI DERIVATELE LOR, (În România peste 700.000), NUME CARE PROVIN DE LA "CHRISTUS", NUMELE MÂNTUITORULUI LUMII ÎN LIMBA LATINĂ.

 

A DOUA ZI DE CRĂCIUN ESTE SĂRBĂTOARE ÎN CINSTEA MAICII DOMNULUI, PURUREA FECIOARA MARIA. TEXTUL EVANGHELIC PROGRAMAT PENTRU ACEASTĂ ZI ESTE DESPRE FUGA ÎN EGIPT. ... ÎN ACEST AN, A DOUA ZI DE CRĂCIUN COINCIDE CU PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ÎN PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎL SĂRBĂTORIM, ÎN FIECARE AN, PE SFÂNTUL IOSIF, LOGODNICUL SFINTEI FECIOARE MARIA, NĂSCĂTOAREA DE DUMNEZEU. DE ASEMENEA, ÎL SĂRBĂTORIM PE SFÂNTUL PROFET ȘI ÎMPĂRAT DAVID. DE ASEMENEA, ÎL SĂRBĂTORIM PE SFÂNTUL IACOV, RUDA DOMNULUI. (Haideți să ne amintim unele texte sfinte programate pentru această zi!)

 

SĂRBĂTORIM AZI, 25 DECEMBRIE, NAȘTEREA SUPRANATURALĂ, ÎN BETLEEM, A MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM DIN SFÂNTA FECIOARA MARIA, PRIN PUTEREA DUHULUI SFÂNT ȘI A TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI. TOT AZI ÎI COMEMORĂM PE MAGII DE LA RĂSĂRIT CARE AU VENIT, CĂLĂUZIȚI DE STEA, SĂ SE ÎNCHINE PRUNCULUI DIVIN IISUS. DE ASEMENEA, TOT AZI ÎI COMEMORĂM PE PĂSTORII CARE, TRIMIȘI DE ÎNGER, AU MERS SĂ-L VADĂ PE PRUNCUL DIVIN IISUS, ÎNFĂȘAT ȘI CULCAT ÎN IESLE, APOI AU DUS MAI DEPARTE VESTEA DESPRE NAȘTEREA MÂNTUITORULUI HRISTOS. (Haideți să ne amintim unele texte sfinte referitoare la Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos!)

 

LUCRAREA SPIRITUALĂ DE VINDECARE, DE ÎMBUNĂTĂȚIRE ȘI DE SFINȚIRE A ARBORELUI GENEALOGIC UMAN SE FACE PRIN DUHUL SFÂNT, ÎNCEPÂND CU SFÂNTA FECIOARA MARIA CARE, PRIN PUTEREA DUHULUI SFÂNT ȘI A TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, L-A ZĂMISLIT, L-A NĂSCUT CU TRUP UMAN, L-A ÎNGRIJIT ȘI L-A CRESCUT PE MÂNTUITORUL LUMII, FIUL LUI DUMNEZEU, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. HAIDEȚI SĂ NE ÎNVOIM A PARTICIPA LA EXTINDEREA ACESTEI LUCRĂRI SPIRITUALE, FIECARE CUM VA PUTEA SĂ COLABOREZE CU DUHUL SFÂNT ȘI CU TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI PENTRU A-L AVEA ÎN SUFLET ȘI A-L URMA PE MÂNTUITORUL! (Azi, în Duminica înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie este despre Genealogia Mântuitorului.)

 

IISUS A SPUS DIFERITE PILDE DESPRE ÎMPĂRĂȚIA LUI DUMNEZEU. UNA DINTRE ELE ESTE PILDA DESPRE CEI CHEMAȚI LA CINA CEA MARE. ACEASTĂ PILDĂ SE CITEȘTE, ÎN FIECARE AN, CU DOUĂ DUMINICI ÎNAINTE DE SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, ADICĂ ÎN DUMINICA SFINȚILOR STRĂMOȘI DUPĂ TRUP AI DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ACEȘTI STRĂMOȘI FAC PARTE DIN POPORUL EVREU. DUMNEZEU I-A CHEMAT ÎN PRIMUL RÂND LA CINA CEA MARE PE EVREI, DAR EI, ÎN MAJORITATEA LOR, AU REFUZAT, ȘI REFUZĂ ȘI AZI, SĂ-I ONOREZE INVITAȚIA, ALEGÂND SĂ SE PREOCUPE EXCLUSIV CU BOGĂȚIA ÎNȘELĂTOARE A ACESTEI LUMI MATERIALE ȘI CU GRIJILE ȘI PLĂCERILE ACESTEI VIEȚI TRECĂTOARE. ÎN AL DOILEA RÂND, DUMNEZEU ÎI CHEAMĂ PE TOȚI CEI CARE NU SUNT EVREI. HAIDEȚI SĂ-I ONORĂM INVITAȚIA, AȘA CUM SUNTEM, CU TOATE INSUFICIENȚELE NOASTRE! (Să ne amintim Pilda celor chemați la Cina cea Mare, care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 28-a după Rusalii! În ordine aritmetică, Duminica de azi, 12 decembrie 2021, este Duminica a 25-a după Rusalii, dar în Calendarul Creștin Ortodox Român scrie că este Duminica a 28-a după Rusalii. Tot așa scrie și în Calendarul Creștin Greco-Catolic Român, care respectă calendarul ortodox, care la rândul lui se bazează pe calendarul iulian neîndreptat, în ceea ce privește data Paștilor. Este prea complicat să explicăm de ce se sare peste ordinea aritmetică. Pe noi ne interesează textele evanghelice și ne concentrăm pe ele. Deci, să ne amintim și texul evanghelic din Duminica a 25-a după Rusalii, despre Pilda Samarineanului Milostiv!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

JAPONIA este LIDER ÎN TRAGEREA LA RĂSPUNDERE A COMPANIILOR FARMACEUTICE și A POLITICIENILOR pentru GENOCIDUL CAUZAT DE INJECȚIILE COVID. Să observăm două secvențe cu mărturii, din Japonia, date pe 17 aprilie 2024, în fața unui comitet guvernamental, de către rudeniile persoanelor decedate după injecțiile covid! Discută și despre sistemul de compensare în bani a victimelor vaccinului. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/7229562013819247 ... https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/3256388967989682 ... DE ASEMENEA, SĂ OBSERVĂM CĂ, potrivit unui studiu japonez publicat în revista de medicină Cureus pe 8 aprilie 2024, NUMĂRUL DECESELOR CAUZATE DE CANCER A CRESCUT SEMNIFICATIV ÎN JAPONIA LA PERSOANELE CARE AU PRIMIT a 3 – a DOZĂ DE VACCIN COVID. Peste 115.000 de decese în exces au apărut în Japonia în anul 2022, după a 3 - a doză. (scurtă amintire a știrilor; articol în engleză din 24 aprilie 2024 etc). VAI! VAI! VAI! Știm că ROMÂNII ÎMBOLNĂVIȚI DE VACCINUL ANTICOVID sunt ABANDONAȚI DE AUTORITĂȚILE STATULUI ROMÂN care i-au îndemnat la vaccinare ... . DE CE NU SUNT AJUTAȚI CA ÎN ALTE ȚĂRI? ... CEI PESTE 20.000 DE ROMÂNI CARE AU RAPORTAT EFECTE ADVERSE GRAVE, hematologice, neurologice sau cardiologice, DUPĂ VACCIN, AU RĂMAS, DIN PĂCATE, doar CIFRE ÎNTR-UN RAPORT OFICIAL CARE S-A EVAPORAT DIN SPAȚIUL PUBLIC la scurt timp DUPĂ CE A FOST PUBLICAT. ... ... NE AMINTIM CĂ în România APROXIMATIV 21.000 DE DECESE AU FOST CAUZATE DE VACCINURILE COVID, potrivit unui studiu ale cărui rezultate preliminare au fost prezentate de cercetătorul canadian dr. Denis Rancourt, la București, cu ocazia summitului internațional covid [INTERNATIONAL CRISIS SUMMIT 4 – BUCHAREST (RO)], care a avut loc la Palatul Parlamentului României, în 18 și 19 noiembrie 2023. ... LA NIVEL MONDIAL, 17 MILIOANE DE DECESE AU FOST CAUZATE DE ACESTE VACCINURI. VACCINURILE COVID-19 AR TREBUI SĂ FIE CONSIDERATE CA FIIND SUBSTANȚE TOXICE. ... Summitul a fost organizat de partidul AUR. ... ȘTIM CĂ AȘA-ZISELE VACCINURI ANTI COVID au folosit linii celulare de la bebeluși secționați de vii, apoi lăsați să moară. Având în vedere faptul că modul de obținere a acestor așa-zise vaccinuri este inuman, imoral, anticreștin, criminal, canibalistic și satanist, este regretabil că Patriarhia Română le-a recomandat ca fiind sigure și eficiente. Patriarhia ar trebui să se pocăiască și să ceară iertare, căci pocăința este o virtute mare din punct de vedere creștin. OARE ESTE VREO LEGĂTURĂ ÎNTRE COMERȚUL MONDIAL, PE BANI MULȚI, CU ACELE PROTOCOALE COVID PERICULOASE, CU ACELE VACCINURI COVID PERICULOASE, ȘI URMĂTOARELE CUVINTE DIN CARTEA BIBLICĂ APOCALIPSA: “TOATE NEAMURILE (NAȚIUNILE) S-AU RĂTĂCIT CU FOLOSIREA MEDICAMENTELOR, DROGURILOR SAU VRĂJILOR TALE.”? ... Dr. Robert Malone, în cuvântarea de încheiere de la București, a spus: “Integritate. Demnitate. Comunitate. Aceste trei cuvinte rezumă atât ceea ce a fost deteriorat în timpul crizei COVID, cât și cum putem recâștiga controlul asupra vieții noastre personale și să construim un viitor mai bun pentru noi și copiii noștri.” De asemenea, el a spus că în confruntarea noastră cu puterea impresionantă a guvernelor, a armatelor lor, a forțelor naționale de aplicare a legii, a serviciilor lor de informații pentru a aplica tehnologii avansate de război psihologic asupra ta, în timp ce ei încearcă să-și acopere faptele lor rele și să controleze toate informațiile pe care le poți accesa, avem de ales între a fi victime sau a fi războinici. În final, Robert Malone ne-a îndemnat să nu uităm cuvintele lui Aleksandr Soljenițîn: „Noi știm că ei mint. Ei știu că ei mint. Ei știu că noi știm că ei mint. Noi știm că ei știu că noi știm că ei mint. Și totuși, ei continuă să mintă.” ... AȘA STÂND LUCRURILE, noi, cei care am aflat despre ICS 4 și care suntem pentru DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, adică pentru ADEVĂR, continuăm să lucrăm contra Diavolului, care este tatăl minciunii (Ioan 8:44).

Pr. prof. Ion Ciungu   ... “toate neamurile s-au rătăcit cu fermecătoria (φαρμακίᾳ; pharmakeia) ta.” (Apocalipsa 18, 23) În textul origi...