miercuri, 2 februarie 2011

Să lucrăm fiecare în via noastră![1]

Sfântul Vasile cel Mare



„Scriptura nu conteneşte a asemăna pretutindeni sufletele oamenilor cu viţa de vie: «Vie s-a făcut iubitului, în pisc, în loc gras» (Isaia 5,1) şi: «Vie a sădit şi a împrejmuit-o cu gard» (Matei 21,33). E lămurit că numeşte «vie» sufletele oamenilor, în jurul cărora a pus garf, adică siguranţa dată de porunci şi paza îngerilor. Că spune Scriptura: «Străjui-va îngerul Domnului împrejurul celor ce se tem de El» (Ps 33,7). Apoi, Dumnezeu a înfipt în jurul nostru, ca nişte araci, şi a pus în Biserică «întâi apostoli, al doilea prooroci, al treilea învăţători» (I Corinteni 12,28), iar prin pildele vechilor şi fericiţilor bărbaţi, Dumnezeu ridică la înălţime gândurile noastre şi nu le lasă aruncate la pământ şi vrednice de a fi călcate în picioare. Apoi, ca prin nişte cârcei, prin legăturile dragostei ne ţine strâns uniţi de semenii noştri; şi, rezemaţi pe ei, să tindem mereu spre înălţime; şi asemeni viţei de vie agăţătoare să ne urcăm spre culmile celor mai înalte virtuţi. Dumnezeu cere apoi de la noi să primim a fi săpaţi; iar sufletul este săpat atunci când leapădă grijile lumeşti, care sunt poveri pe inimile noastre. Deci, cel care leapădă dragostea trupească şi dragostea de bani sau socoteşte vrednică de scuipat şi de dispreţuit admiraţia pentru această ticăloasă slavă deşartă, acela, ca şi cum şi-ar fi scăpat sufletul, ca şi cum ar fi răsuflat, descarcă de pe el povara deşartă a gândului pământesc. Şi, după cum spune proverbul, nu trebuie nici să te grozăveşti, să faci adică totul de ochii lumii, nici să cauţi lauda celor din afară, ci să fi cu rod, strângând pentru bunul Lucrător (Ioan 15,1) arătarea faptelor tale (Matei 6,4; 6,18). Să fii «ca un măslin roditor în casa lui Dumnezeu» (Ps 51,7). Să nu-ţi pierzi niciodată nădejdea, ci să ai întotdeauna, prin credinţă înfloritoare mântuirea. Aşa vei imita acest pom care e totdeauna verde şi te vei lua la întrecere cu el, în facerea de roade, dând din belşug milostenie în orice vreme."



[1] Sfântul Vasile cel Mare, PSB vol. 17, EIBM al BOR, Bucureşti 1986, pp 126


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre “TRAGEDIA LUI IUDA”, articol scris de Nicolae Steinhardt (+1989), se cuvine să ne amintim și azi, în MIERCUREA MARE, zi în care ne amintim că Iuda L-a vândut pe Domnul nostru Iisus Hristos, făcând târgul cu marii preoți evrei, care i-au dat 30 de arginți pentru serviciul pe care urma să li-l facă. ... DE ASEMENEA, despre “NU-I SINGUR IUDA VINOVAT”, poezie scrisă de Costache Ioanid (+1987), se cuvine să ne amintim azi, în MIERCUREA MARE. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/761652612777387 Din această poezie avem de învățat că trebuie să conștientizăm faptul că și noi, prin păcatele noastre, suntem vinovați de Moartea Domnului nostru Iisus Hristos. După ce conștientizăm aceasta, se cuvine să recunoaștem, să mărturisim și să Îi cerem iertare Mântuitorului lumii. Din “TRAGEDIA LUI IUDA” înțelegem că nu se cuvine să acceptăm punctul de vedere al celor care încearcă să-l dezvinovățească pe Iuda. Aceștia greșesc când spun că dacă Iuda nu L-ar fi vândut pe Iisus, atunci planul divin nu s-ar fi putut realiza și mântuirea nu ar fi avut loc. Eroarea lor este totală, căci pentru a realiza mântuirea lumii Dumnezeu nu depindea exclusiv de Iuda. ... Se cuvine să considerăm, într-adevăr, că IUDA ESTE VINOVAT DE VINDEREA LUI IISUS și, de asemenea, IUDA ESTE VINOVAT PENTRU CĂ NU ȘI-A CERUT IERTARE DE LA IISUS. ... ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, ajută-ne să ne înțelepțim prin lecțiile pe care ni le dai în aceste zile, ajută-ne să câștigăm virtuțile pe care Tu le aștepți de la noi, ca să lucrăm cu ele spre slava Veșnicului nostru Tată Ceresc Atotsfânt și Atotputernic, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu       Iuda primește banii de la marii preoți evrei. https://www.facebook.com/photo?fbid=2932416543565503&se...