miercuri, 17 octombrie 2012

Sfântul Apostol şi Evanghelist LUCA

de MONICA GUJAN, responsabil CDI, 
Liceul Tehnologic “J. Lebel” Tălmaciu



Celebrat la data de 18 octombrie, Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca este autorul Evangheliei după Luca şi al Faptelor Apostolilor, scrieri dedicate lui Teofil, guvernatorul din Ahaia, “patrician proaspăt convertit sau în curs de convertire la creştinism, căruia Luca îi oferă o „viaţă“ a lui Iisus la nivelul exigenţelor unui intelectual autentic.” (Bartolomeu Anania)

         S-a născut în cetatea siriană Antiohia. Părinţii lui nu erau de neam evreiesc, fapt care este mărturisit în parte chiar de numele său, „Luca", o prescurtare a numelui latin „Lucanus". Dar Luca arată în scrierile sale o cunoaştere adâncă a legilor lui Moise şi a obiceiurilor poporului evreu.  În tinereţe a studiat filosofia, medicina şi arta. Se numără printre cei 70 de ucenici ai Domnului. Împreună cu Sfântul Apostol Cleopa, el L-a văzut pe Domnul înviat pe drumul către Emaus. Este însoţitorul Sf. Ap. Pavel, mai întâi în Macedonia şi apoi la Roma, convertind mulţime de evrei şi păgâni la credinţa creştină.

         După martiriul Sf. Ap. Pavel, Sfântul Luca a predicat Evanghelia în Italia, Dalmaţia, Macedonia şi Grecia.

         Sf. Ap. şi Ev. Luca este considerat a fi fondatorul iconografiei creştine, el pictând prima icoană a Maicii Domnului, ţinând în braţe pe Domnul nostru Iisus Hristos, dar şi icoane ale Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

         La vârsta de 84 de ani, este prins şi torturat pentru credinţa sa în Hristos, apoi spânzurat de un măslin în Teba.

         Emblema sa de evanghelist este un viţel (vezi în Iezechiel (1:10), care este un simbol al rangului sacrificial şi preoţesc ale lui Hristos, aşa cum sunt ele menţionate de Sfântul Irineu (simbolul Sf. Ev. Matei este un înger, cel al Sf. Ev. Marcu este un leu, cel al Sf. Ioan este o acvilă).


         Moaștele Sfântului Luca se găsesc la Padova (Italia), în biserica Santa Giustina.
        


 În Introducere la Evanghelia după Luca, ÎPS Bartolomeu Anania face următoarele aprecieri:
„Evanghelia a treia este opera unui autor foarte instruit, cu o bogată cultură generală şi înzestrat cu arta de a scrie frumos (…) Autorul procedează ca un istoric care-şi cunoaşte bine meseria: mai întâi se documentează, apoi îşi verifică datele, le ordonează şi alcătuieşte scrierea (cu conştiinţa, totuşi, că scrie o istorie sfântă, nu ca oricare alta). El foloseşte, deopotrivă şi cu egală îndreptăţire, izvoarele scrise şi orale. Printre cele dintâi se află Evanghelia după Marcu şi, aproape sigur, cea după Matei, fie în versiunea aramaică, fie în cea greacă. Printre cei ce i-au furnizat relatări orale pot fi identificate mai multe persoane, precum ucenici ai lui Ioan Botezătorul, Apostolul Ioan sau ucenicii direcţi ai acestuia, sfintele femei care-L însoţiseră pe Domnul din Galileea la Ierusalim, Maria Magdalena, Ioana, Suzana, cele două surori ale lui Lazăr şi, mai presus de toate, Maica Domnului însăşi, din graiul căreia va fi aflat o seamă de lucruri pe care în mod obişnuit le păstra în inima ei (Lc 2, 19).”şi „Luca este nu numai un stilist al lumii elene, dar şi un spirit de mare fineţe, eleganţă, sobrietate, întotdeauna atent la nuanţele şi implicaţiile cuvântului (…) Şi nu trebuie uitat că lui îi datorăm consemnarea câtorva bijuterii ale tezaurului evanghelic, precum parabolele Vameşului şi Fariseului, Samarineanului Milostiv, Fiului Risipitor, ca şi extraordinarul episod al drumului spre Emaus.”



Surse:







r

vineri, 12 octombrie 2012

Arătări ale Maicii Domnului

de Pr. Prof. Ion CIUNGU





Prima zia lunii octombrie ne aminteşte despre Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos, care în anul  911 a avut parte de o arătare a Maicii Domnului, într-o biserică din Constantinopol, numită Biserica Vlaherne
( adică a vlahilor ). [1]

          Este un bun prilej să extindem cercetarea cu privire la alte arătări sau apariţii ale Maicii Domnului.

         Potrivit informaţiilor sistematizate în Enciclopedia liberă, varianta engleză[2], aflăm că în decursul istoriei diferite persoane au afirmat că li s-a arătat Maica Domnului. Unele din aceste arătări sau apariţii au fost recunoscute de Biserica Romano-Catolică, de Biserica Anglicană, de  Biserica Ortodoxă Coptă.

         Între cele recunoscute de Biserica Romano-Catolică sunt enumerate zece, începând cu Maica Domnului din Guadalupe ( Mexic, 1531 ) şi sfârşind cu Maica Domnului din Akita ( Japonia, 1973 ).

         Între cele recunoscute de Comuniunea Anglicană sunt enumerate trei, adică Maica Domnului de la Lourdes ( Franţa), Maica Domnului de la Walsingham ( Anglia ) şi Maica Domnului de la Yankalilla  ( Australia ).

        
         Biserica Ortodoxă Coptă a Alexandriei ( Egipt ) recunoaşte două apariţii ale Maicii Domnului.  Această Biserică este condusă de un Papă, care se consideră urmaş al Sfântului Evanghelist Marcu. Acest Papă are titulatura de  Papă al Alexandriei şi Patriarh a Toată Africa”. Numărul aderenţilor la această Biserică este considerat între 12 şi 18 milioane, din care între 10 şi 14 milioane sunt în Egipt, iar restul în diasporă.[3]

„ Pentru ca o apariţie să fie aprobată [ de această Biserică ] , Papa Bisericii Ortodoxe Copte  trimite o delegaţie oficială alcătuită din episcopi şi preoţi, şi toţi trebuie să mărturisească apariţia  şi să aducă drept document minunile asociate cu ea.”

Aceasta este o Cruce Ortodoxă Coptă pe care scrie: „Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.”



         În cele ce urmează redau în traducere textul care este publicat sub titlul Marian apparition, ( Apariţie Mariană ) de către Enciclopedia liberă, varianta engleză, cu privire la arătările Maicii Domnului recunoscute de către Biserica Ortodoxă Coptă.

        
         Maica Domnului din Zeitoun

         Maica Domnului din Zeitoun a fost o apariţie Mariană în masă care a avut loc în cartierul Zeitoun din Cairo, Egipt, pe o  perioadă de 2-3 ani, începând cu 2 aprilie 1968, în perioada după războiul de şase zile. Conform rapoartelor, multe mii de oameni au dat mărturie despre ea, inclusiv preşedintele egiptean Gamal Abdel Nasser, iar fotografi de presă şi televiziunea egipteană au luat imagini. Potrivit martorilor, Fecioara Maria a apărut în diferite forme deasupra Bisericii Ortodoxe Copte a Sfântului Marcu la Zeitoun pe o perioadă de 2-3 ani. Apariţiile au durat de la câteva minute până la mai multe ore şi au fost uneori însoţite de corpuri luminoase sub formă de porumbel. Se spune că bolnavii şi orbii au fost vindecaţi şi ca urmare mulţi oameni s-au convertit la creştinism. Într-un comunicat din 4 mai , 1968, Patriarhia din Cairo şi Chiril VI au afirmat că ei consideră evenimentele de la Zaitoun ca fiind valide şi că ei primiseră multe rapoarte de vindecări imediate în timpul apariţiilor raportate.”


         Maica Domnului de la Assiut

         „Apariţiile Maicii Domnului de la Assiut au fost de asemenea apariţii în masă la Assiut, Egipt, în timpul anilor  2000 şi 2001 şi multe mii de martori au făcut fotografii cu ele, fiind retipărite în mai multe ziare. Rapoartele comunică faptul că în timpul liturghiei,  imaginile ( icoanele ) agăţate pe zid în interiorul altarului, arătând pe Sfânta Maria cu un porumbel deasupra ei, au început să ilumineze mai întâi, apoi lumina de la porumbelul din icoane a început să curgă în jos. Luminile acestea pe urmă au apărut şi deasupra bisericii şi au fost văzute de mii de oameni. Biserica Coptă a aprobat aceste apariţii.”


Teodor Danalache, Biserica Vlaherne, în partea finală a  articolului, http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/biserica-vlaherne-67747.html
[2] Marian apparition, From Wikipedia, the free enczclopedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Marian_apparition#Our_Lady_of_Akita
[3] Coptic Orthodox Church of Alexandria,  From Wikipedia, the free encyclopedia,

Câteva REFERINȚE LA DUMNEZEU cu ocazia CEREMONIEI DE ÎNVESTIRE A LUI DONALD TRUMP CA PREȘEDINTE AL SUA, pe 20 ianuarie 2025: LA DEPUNEREA JURĂMÂNTULUI ca al 47-lea președinte al SUA, Donald Trump a repetat după judecătorul șef al Curții Supreme a SUA astfel: "Eu, Donald John Trump, într-adevăr jur solemn că voi exercita cu fidelitate funcția de președinte al Statelor Unite și în măsura maximă a capacităților mele voi păstra, proteja și apăra Constituția Statelor Unite. AȘA SĂ-MI AJUTE DUMNEZEU!" https://www.facebook.com/reel/1776238759867487 ; Observăm că DUPĂ DEPUNEREA JURĂMÂNTULUI, în discursul inaugural, președintele Donald Trump a declarat astfel: "Cu doar câteva luni în urmă, într-un câmp frumos din Pennsylvania, un glonț de asasin mi-a străpuns urechea. Dar am simțit atunci, și acum cred chiar mai mult așa, că viața mea a fost salvată pentru un motiv. AM FOST SALVAT DE DUMNEZEU pentru a face ca America să fie iarăși mare." https://www.facebook.com/skynews/videos/1638261647062413 ; Să urmărim și CÂTEVA RUGĂCIUNI CĂTRE DUMNEZEU la CEREMONIA DE ÎNVESTIRE: Cardinalul Arhidiocezei de New York, Timothy Dolan, și Reverendul Franklin Graham, https://www.facebook.com/watch/?ref=search&v=970824214981655&external_log_id=b821d0f2-30c7-4d67-80c9-f6a7c5227194&q=Cardinal%20Nolan%2C%20Rev.%20Graham%20pray%20at%20Trump%27s%20inauguration ; Pastorul negru Lorenzo Sewell https://www.facebook.com/LarryMadowo/videos/917973830521325 ... . Să Îi adresăm și noi rugăciuni zilnic lui Dumnezeu ca Donald Trump să continue lucrarea pentru pace în lume, așa cum a contribuit foarte mult încât acordul de armistițiu în Gaza a intrat în vigoare pe 19 ianuarie 2025! De asemenea, am observat că Trump lucrează pentru revenirea la normal a societății în multe privințe.

Pr. prof. Ion Ciungu     https://www.facebook.com/photo/?fbid=987581206565661&set=a.643856397604812   https://www.facebook.com/p...